15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialNew Money: Grupul IKEA, celebru în toată lumea, a avut legături cu...

New Money: Grupul IKEA, celebru în toată lumea, a avut legături cu Securitatea lui Ceaușescu

O revistă economică recent apărută în România, New Money, prezintă o dezvăluire legată de trecutul grupului suedez IKEA, care are activități în multe state europene, inclusiv în România.

“Unele dintre mutările suedezilor au fost și rămân controversate”, scrie New Money în primul său număr, lansat la data de 24 octombrie 2016.

Potrivit unor documente disponibile în arhiva CNSAS, fondatorul IKEA, Ingvar Kamprad, a semnat un protocol de colaborare cu o companie din România, denumită ICE TechnoForestExport. Protocolul a fost semnat la mijlocul anilor ’80, iar pe baza lui firna de stat românească a devenit furnizor al IKEA.


Citește și:  Trădarea EROICĂ a lui Pacepa. Acum 37 de ani, şeful SPIONILOR români a trecut la americani


În acest mod, grupul IKEA a fost implicat în Operațiunea Scandinavica, prin care Securitatea lui Ceaușescu făcea rost de valută. Contractul dintre partea română și cea suedeză a fost în valoare de circa 13,6 milioane de dolari.

Operațiunea Scandinavica ar fi fost coordonată de Gelu Eftimie, care la acel moment era șeful AVS (compartimentul Aport Valutar Special din cadrul Centrului de Informații Externe al Securității).

Textul complet al acestui articol poate fi citit în primul număr al revistei New Money.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Găgăuzia vrea ca Republica Moldova să fie în uniunea economică a Rusiei, nu în UE

Guvernatoarea Găgăuziei - regiune autonomă a Republicii Moldova - a declarat că Republica Moldova ar trebui să facă parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături...

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...
Ultima oră
Pe aceeași temă