19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialMinistrul Transporturilor, despre situația de la TAROM: Eu am cerut să se...

Ministrul Transporturilor, despre situația de la TAROM: Eu am cerut să se implementeze un sistem în care o altă echipă verifică aleatoriu lucrurile care au fost deja verificate

Ministrul Transporturilor, Sorin Bușe, a precizat, marți, că a solicitat direcției Tehnice a TAROM să efectueze verificarea dublă, prin sondaj, a aeronavelor, după problemele înregistrate în ultima perioadă, informează Agerpres.

„Am fost la Tarom duminică, am fost la direcția Tehnică și am analizat toate acele incidente. De fapt, unul a fost chiar major. Nu pot să vă spun, pentru că este o anchetă formală în curs. Cert este că ei deja hotărâseră să facă niște verificări mai amănunțite. Eu am cerut să se implementeze un sistem pe care l-am văzut în viața mea profesională anterioară, unde altă echipă verifică aleatoriu lucrurile care au fost deja verificate și, în funcție de ce se găsește, se vede dacă sistemul tehnic este integru sau nu”, a declarat ministrul Transporturilor.

Reprezentanții TAROM au precizat, luni, într-un comunicat de presă, că ministrul Bușe a efectuat un control la Direcția Tehnică a comaniei, unde a cerut efectuarea de verificări prin sondaj. „Vă cer să faceți verificări prin sondaj, însă verificările să fie efectuate și de alți oameni față de cei care fac check-ul zilnic”, a spus ministrul Sorin Bușe.

Compania TAROM a anunțat, luni, că va înființa un care să monitorizeze și să ofere asistență permanentă pentru toate defecțiunile care ar putea să apară în operarea zilnică. Pe lângă Departamentul Maintenance Control Centre, va fi înființat și biroul Aircraft on Ground (AOG), care va funcționa non-stop, astfel încât să asigure asistența comenzilor de piese în timp real. Măsurile vin după ce, săptămâna trecută, TAROM a înregistrat o serie de probleme, care au dus la anularea sau întârzierea unor curse, cât și la întoarcerea aeronavelor din drum, din cauza defecțiunilor tehnice.

Reprezentanții companiei aeriene au precizat că au fost implementate o serie de măsuri, astfel încât să preîntâmpine potențiale dificultăți în ceea ce privește buna-desfășurare a zborurilor. Măsurile suplimentare prevăd activități de control și includ verificări în plus ale aeronavelor, la intervale mai mici de timp, precum și efectuarea unor noi audituri de siguranță la lucrările de întreținere.

TAROM a anunțat și că, în perioada imediat următoare, va fi înființat departamentul Maintenance Control Centre, care va monitoriza și oferi asistență 24/7 pentru toate defectele apărute în operarea zilnică, dar ș biroul AOG (Aircraft on Ground), cu program 24/7 pentru asistența comenzilor de piese în timp real, cu scopul de a reduce timpii de imobilizare a aeronavelor.

TAROM a anulat, vineri, cursa spre Iași — RO 707 — care urma să decoleze la ora 17,20 de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, potrivit programului de zboruri afișat pe site-ul Companiei Naționale Aeroporturi București. De asemenea, cursa RO 311 București — Munchen a decolat cu o întârziere de o oră și douăzeci de minute. Aeronava era programată să decoleze la ora 17,10, însă a zburat de pe Otopeni la 18,30.

Joi și vineri, operatorul național de transport aerian a înregistrat probleme cu mai multe aeronave. Astfel, primul incident a avut loc joi seară, când o aeronavă a companiei TAROM, care urma să ajungă la Iași, a ratat decolarea de pe Aeroportul Otopeni, din cauza unei probleme tehnice. Anterior, cursa TAROM RO 637 București — Satu Mare, care decolase la ora 16:48 de pe Otopeni, s-a întors după aproximativ 20 de minute pe aeroport, din cauza unor defecțiuni tehnice se pare că la trenul de aterizare.

De asemenea, vineri, aeronava TAROM cu destinația Timișoara, prevăzută să decoleze la ora 12:40, cu 57 de pasageri la bord, a zburat cu o întârziere de o oră și cincizeci de minute din cauza defectării unui difuzor de la bordul aeronavei. Deoarece regulile spun că o aeronavă trebuie să aibă în momentul decolării toate echipamentele în ordine, difuzorul a fost înlocuit în ultimul moment.

În plus, Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a demarat o investigație în cazul cursei TAROM București — Iași, care a ratat decolarea, programată pentru ora 20.35.

 

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă