Isărescu, blând cu măririle salariale ce sperie România. Politica BNR merge pe principiul „să fie bine ca să nu fie rău“. Dar numai pentru guvernator | ANALIZĂ

Recent, Mugur Isărescu a intervenit în dezbaterea publică pe politicile fiscale pe un ton blând şi a afirmat că promisele creşteri salariale sunt inevitabile. Ulterior, guvernatorul BNR a adăugat că totuşi trebuie „să le ținem sub control, să fim inteligenți“.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 14.04.2017 - 14:53

Recent, Mugur Isărescu a intervenit în dezbaterea publică pe politicile fiscale pe un ton blând şi a afirmat că promisele creşteri salariale sunt inevitabile. Ulterior, guvernatorul BNR a adăugat că totuşi trebuie „să le ținem sub control, să fim inteligenți“. Citește și: EXCLUSIVITATE ROMÂNIA LIBERĂ. Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a turnat la Securitate sub numele de cod ”Manole” | DOCUMENTE. FOTO+VIDEO

„Manole“. „Sursa Manole“. Sub acest nume de cod s-a ascuns, înainte de 1989, actualul guvernator al Băncii Naționale a României. Se afla în evidențele UM 0195, adică sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informații Externe.


Mugur Isărescu a avut aceeaşi atitudine şi în 2007 – 2008, înainte de criza economică. Apoi, în anii 2009 - 2010, în plină recesiune, a revenit şi a pus altfel de accente. „V-am spus noi! BNR a atras atenţia asupra derapajelor!“ ar putea fi o parafrază sintetică a acelor declaraţii publice.

Mircea Coşea: BNR e ca apa sfinţită

„A devenit un fel de politică tradiţională ca BNR să nu fie «nici cu viii, nici cu morţii». E o politică de prevenţie a efectelor de imagine, o politică de aghiasmă. Nu face nici bine, nici rău, nici măcar nu ţine de sete. Ca apa sfinţită“, a sintetizat profesorul de Economie Mircea Coşea atitudinea guvernatorului BNR. „Îmi face impresia că de foarte multe ori Banca Centrală se gândeşte la imaginea pe care o are şi mai ales la cea a şefului ei, nu la rolul unei bănci naţionale“, a criticat acesta.

Profesorul universitar crede că Mugur Isărescu are un discurs din ce în ce mai atent, nu vrea să deranjeze politica. „Guvernul are acum ca sarcină să mărească salariile - domnul Isărescu spune că ar trebui să măreşti salariile. Bineînţeles, să nu fie condamnat mai târziu că a făcut politică PSD sau ALDE, spune că lucrul ar trebui făcut cu atenţie“, crede Mircea Coşea.Citește și: Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, nu lasă nimic la voia întâmplării: A primit 200.000 euro, bani europeni, prin intermediul soției unui subordonat. Agenția implicată a refuzat să comenteze situația | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

Guvernatorul nu lasă nimic la voia întâmplării: a primit o finanțare de 200.000 de euro de la UE prin intermediul soției unui subordonat al său. Aceasta conduce Agenția de Dezvoltare Regională Oltenia, instituție care refuză să comunice cum a alocat respectivele fonduri.


„Domnul Isărescu nu s-a referit într-o manieră mai profesionistă la felul cum va evolua inflaţia. E rolul BNR. Care e poziţia BNR după Brexit, în legătură cu trecerea la euro?“, se întreabă retoric economistul.

Zilişteanu: „Ce face BNR... ei sunt ca Oracolul din Delphi“

Ceea ce vor să facă PSD--ALDE acum e sinucidere curată, atrage atenţia analistul economic Ion Radu Zilişteanu. Mărirea salariilor cu 50% se duce în inflaţie, a menţionat acesta, întrebându-se de ce nu iese public Mugur Isărescu să spună aceasta. „Eu, în locul domnului Isărescu, puneam o echipă de cercetare să facă simulări pe politica fiscală, să spună că salariile nu pot fi mărite decât cu atât, să nu se dea peste cap echilibrele bugetare“, a explicat Zilişteanu, profesor universitar la ASE.

Recent, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, a precizat pentru „România liberă“ că instituţia monitorizează efectele măsurilor Guvernului la orizontul finalului de an. „Exact aceasta trebuie să facă, cred eu, şi BNR. Suntem într-un moment foarte prost. Situaţia e groaznică. Ei au două probleme mari: să se spele pe ei penal şi să mituiască electoratul. Ce face BNR... sunt ca Oracolul din Delphi, ce nu face nici bine, nici rău“, a menţionat şi acest analist economic.

Sorin Dinu: Interesați de împărțirea profitului

„Problema e că la BNR sunt nişte domni influenţaţi de teoriile lui Thomas Piketty, economist francez preocupat de inegalitatea averilor. L-am putea defini ca «Marx al sec. XXI»“, a ironizat situaţia analistul economic Sorin Dinu. Acesta se referă probabil la prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, fost ministru al Finanţelor în Cabinetul Văcăroiu, căruia România îi datorează faptul că în 1997 era să intre în incapacitate de plăţi, şi la Liviu Voinea, fost ministru delegat pentru Buget în Cabinetul Ponta.

„Aceşti domni au început să pună mare accent pe modul cum se împarte profitul. Ei au constatat că în România remuneraţia muncii e doar 37% din PIB, comparativ cu peste 50% în Germania“, spune Sorin Dinu. De aici, a început o întreagă campanie pentru creşterea salariilor, la care a marşat şi PSD, „deoarece trebuie modificată distribuţia profitului, pentru că în România se plăteşte prea puţin“, arată analistul.

La câte capete joacă deci Isărescu? „Dacă Mugur Isărescu s-ar opune, BNR s-ar lovi de propriile declaraţii. Nu ştim dacă are legătură cu dezvăluirile privind apartenenţa dlui Isărescu la un anumit serviciu. Avem doar dovezi circumstanţiale. Vedem un anumit gen de comportament, ce poate fi asociat cu o anumită apartenenţă“, este concluzia lui Sorin Dinu.  

BNR: Nu putem face politica fiscală, doar pe cea monetară

Nu intră în atributul Băncii Naţionale a României politicile bugetare, deci instituţia nu poate face mai mult, este argumentul folosit de Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR. „Putem să comentăm echilibre bugetare“, a precizat acesta. Întrebat dacă declaraţiile guvernatorului nu sunt cam blânde, Dan Suciu a răspuns: „E părerea dv. Alţii ne condamnă că am spus chestia asta, spun că am spus prea mult, de exemplu Digi şi alte posturi tv spun că BNR ridică semnul de întrebare, atrage atenţia Guvernului“.

Dar lucrurile declarate acum de Isărescu au fost de mult expuse de experţi şi analişti respectaţi, nu e nimic ieşit din comun, afirmă purtătorul de cuvânt. „La ultimul raport pe inflaţie, în februarie, am prezentat un studiu, explicând că există o presiune pe piaţa muncii, dublată de presiunile externe, de emigrarea forţei de muncă“, aminteşte Dan Suciu.  

CONSECVENŢĂ. Istoria se repetă, Isărescu reacționează diferit

În august 2015, Mugur Isărescu nu era contra „reducerii impozitelor, ci a dimensiunii reducerilor fiscale„ ale Cabinetului Ponta. „Dacă reducem impozitele și creștem deficitele şi datoriile publice, vom depinde și mai mult de finanțarea externă„, spunea Isărescu. „Pachetul celor șase măsuri (…) introduse în Codul Fiscal duce la un deficit bugetar substanțial mai mare și o schimbare semnificativă de direcție – de la diminuarea la creșterea deficitului şi datoriei publice“, atrăgea atenţia guvernatorul BNR.

În noiembrie 2016, despre creşterea salariilor profesorilor şi cadrelor sanitare anul acesta, promisă de PSD în campanie, Isărescu spunea că ar genera „riscuri de împingere în sus a inflaţiei. Guvernul trebuie să evite adâncirea dezechilibrelor existente (…) şi să stimuleze producţia şi crearea de locuri de muncă“.

Aprilie 2017: „Creșterile salariale sunt inevitabile“, afirmă acum Isărescu, nuanţând blând: „Ce trebuie să facem e să le ținem sub control, să fim inteligenți. Echilibrele macro au fost obținute cu mari sacrificii. Trebuie să fim foarte atenție să nu le stricăm (…) să avem un mixt de politici macroeconomice. Trebuie să ținem, ca să zic așa, buna măsură a lucrurilor“, a explicat la începutul lunii Mugur Isărescu.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...