Grupul Fiat Chrysler investește un miliard de dolari în SUA, după amenințările lui Donald Trump că le va mări taxele

de Mihai Diac , 09 ianuarie 2017 - stire actualizata la ora 10:28, 09 ianuarie 2017
Foto: Arhivă

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a anunțat că va realiza o investiție în SUA de un miliard de dolari în brandul Jeep și crearea unui număr de 2.000 de locuri de muncă, transmite DPA citată de Agerpres.

Decizia acestui grup auto este anunțată după ce administrația de la Washington face presiuni asupra companiilor să facă investiții în țară, altfel urmând să plătescă taxe mai ridicate.

Producătorul italo-american va folosi banii pentru extinderea fabricilor sale din statele Michigan și Ohio și va muta producția modelului Ram din Mexic în SUA.

Șeful Fiat Chrysler, Sergio Marchionne, a declarat că deciziile erau analizate "de ceva timp".

Marți, Ford Motor a anunțat că va anula planificata investiție de 1,6 miliarde de dolari într-o fabrică din Mexic și va investi 700 de milioane de dolari în uzina sa din Michigan, SUA, unde vor fi angajate încă 700 de persoane. Anunțul vine după ce președintele ales Donald Trump a amenințat că va impune taxe masive celui mai mare producător din SUA, General Motors, pentru că fabrică unele modele Chevrolet Cruze în Mexic.

Trump a mulțumit Ford pentru "crearea a 700 de noi locuri de muncă".

"Acesta e doar începutul, vor urma mult mai multe", a declarat, pe Twitter, oficialul american.

Șefii producătorilor auto niponi Toyota și Honda au anunțat săptămâna trecută că nu intenționează să reducă producția în Mexic, preferând să aștepte ceremonia de învestitură a președintelui ales al SUA, Donald Trump, ce va avea loc la 20 ianuarie la Washington, înainte de a decide dacă vor face schimbări majore.

"Vom lua în considerare opțiunile noastre și așteptăm să vedem ce decizii va adopta Donald Trump", a afirmat președintele Toyota, Akio Toyoda, când a fost întrebat dacă firma sa ia în considerare modificarea planurilor în Mexic, unde construiește o fabrică.

"Producem mașini în Mexic pentru piețele din America de Nord și Europa și nu avem planuri imediate să schimbăm asta", a declarat, la rândul său, președintele-director general al Honda, Takahiro Hachigo.

Principalii producători auto niponi — Toyota, Honda și Nissan — au facilități de producție în SUA și Mexic, în timp ce Toyota și Honda au uzine și în Canada. O mare parte din vehiculele fabricate în Mexic și Canada sunt exportate spre Statele Unite, cea mai mare piață auto pentru producătorii auto din Japonia.

Ford Motor are aproximativ 197.000 de angajați și 67 de fabrici în întreaga lume. Al doilea mare producător auto din SUA, Ford este prezent și pe piața din România.

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design