12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialGazprom, amendat cu 3,5 miliarde de dolari

Gazprom, amendat cu 3,5 miliarde de dolari

Grupul rus Gazrom a fost amendat, vineri, de Autoritatea pentru concurenţă din Ucraina, cu suma de 3,5 miliarde de dolari, pentru că s-a folosit abuziv de poziţia de monopol pe piaţa ucraineană a tranzitului gazelor, informează Agerpres.

“A fost luată o decizie în legătură cu abuzul de monopol pe piaţa tranzitului de către Gazprom. Amenda este de 85 de miliarde de grivne”, a scris şeful instituţiei, Iuri Terentiev, pe Facebook.

Autoritatea pentru concurenţă nu a oferit detalii, iar reprezentanţii Gazprom nu au fost disponibili pentru comentarii.

Citeşte şi:  Ce profituri a avut Gazprom în 2015

Gazprom a anunţat săptămâna trecută că Ucraina datorează companiei 2,549 miliarde de dolari pentru gazele livrate în trimestrul al treilea al anului trecut, iar banii ar trebui plătiţi în termen de 10 zile. Suma include banii datoraţi în cadrul clauzei “cumpără sau plăteşte”, din acordul de livrare a gazelor. Naftogaz a calificat această clauză drept “ilegală şi nulă”.

Solicitarea Gazprom a venit după decizia Naftogaz de a impune o majorare de 5% a tarifului de tranzit pentru exportul gazelor ruseşti în Europa.

Citeşte şi: Surse: OMV și Gazprom fac schimb de active în România

Uniunea Europeană primeşte circa 40% din importurile de gaze ruseşti prin intermediul Ucrainei.

Disputa dintre Gazprom şi Naftogaz a ajuns la curtea de arbitraj de la Stockholm, pretenţiile Gazprom din partea Ucrainei fiind în prezent de 29,2 miliarde de dolari.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă