16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialFondul suveran caută resurse. Puţine companii de stat au profit şi ar...

Fondul suveran caută resurse. Puţine companii de stat au profit şi ar putea contribui la FSID

Cele 25-30 de companii din care Executivul vrea să încropească Fondul Suveran de Investiţii şi Dezvoltare (FSID) sunt greu de găsit. După un sfert de secol de dacapitalizare, întreprinderile româneşti sunt pe pierderi. 

Rebotezate societăţi comerciale, se comportă tot ca întreprinderile: au foarte mulţi angajaţi, iar principiile de guvernanţă corporativă sunt doar un deziderat. Ministrul Economiei, Mihai Tudose, a declarat News.ro că proiectul FSID va fi în dezbatere publică de pe 15 mai. Capitalizarea iniţială a Fondului: 1,8-1,9 miliarde de lei, „pentru capital de lucru și valoarea societăților și a dividendelor“.

 

Majoritatea firmelor de stat, falite

FSID va primi acțiuni la companiile de stat pe profit. Vor intra 25-30 de companii de stat tutelate de ministerele Energiei, Economiei, Transporturilor şi Sănătăţii, susţine Tudose. În final, toate companiile vor fi scoase pe Bursă. FSID va fi condus dual, cu consiliu de supraveghere și directorat, alese în baza OUG a guvernanței corporative. Guvernul vrea management competitiv şi apolitic. Dar cele 25 – 30 de companii sunt dificil de identificat. Cele patru ministere gestionează 105 companii, dintre care câteva pe profit. RL a numărat doar 16 care să nu aibă pierderi:

 – Sunt 24 de companii, dintre care 9 în insolvenţă, lichidare, dizolvare sau faliment, la Ministerul Energiei. Din restul de 15, 10 sunt cu pierderi sau profit incert. Mai rămân 5.
 – Alte 58 de companii (4 în faliment, 3 în insolvenţă, una în dizolvare şi lichidare judiciară), sunt tutelate de Ministerul Economiei. 16 sunt filiale Romarm, 4 Transelectrica. Mai rămân 38. RL a identificat cu profit 9. Probabil că Guvernul nu intenţionează vinderea pe Bursă a acţiunilor companiilor din Industria de Apărare.
 – 23 de companii sunt în subordinea Ministerului Trans-porturilor, dar 11 sunt de fapt agenţii ministeriale. Cele 12 rămase sunt pe pierderi, cu o excepţie: comunicaţiile Căilor Ferate.
 – Două companii are în subordine Ministerul Sănătăţii: Unifarm şi Antibiotice Iaşi. Unifarm e entitatea prin care Guvernul achiziţionează produse medicale pentru raţiuni de stat, deci probabil nu e vizată pentru FSID. Antibiotice Iaşi a înregistrat un profit net de peste 17,8 milioane de lei în primele nouă luni din 2016. Cu 22,2% peste cel similar din 2015, conform unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Potrivit Ordinului 166 din ianuarie al ministrului Finanţelor, termenele-limită de depunere a situaţiilor financiare pentru 2016 e 30 mai 2017. Oficial, nu se ştie ce companii de stat sunt pe profit. RL a încercat să afle din alte surse publice datele lipsă.

Două vaci grase: Hidroelectrica şi Romgaz

Hidroelectrica (1,5 miliarde de lei profit în 2016) şi Nuclearelectrica (108 milioane de lei în 2016, cu 27% sub 2015) sunt în fruntea listei de companii vizate de FSID. Profitul Romgaz a scăzut anul trecut cu 14%, conform HotNews, la 1,02 miliarde de lei. Oil Terminal a avut 15,4 milioane de lei profit în 2016, conform Capital, de trei ori peste cel din 2015.

Conpet anunţase pentru 2016 2% creştere, la 64,3 milioane de lei, conform Profit.ro. Ministerul Transporturilor e una dintre instituţiile cele mai arborescente. Una din puţinele societăţi pe profit din molul companiilor de căi ferate e Telecomunicaţii CFR SA. Anul acesta, se estimează un profit de 347.000 de lei.

816 milioane de lei ar trebui să fie profitul estimat al SN a Apelor Minerale (SNAM), conform proiectului de buget pe 2016, iar anul acesta 744 de milioane de lei. SNAM ar urma să lanseze un brand naţional de ape minerale, după achiziţia de pe piaţa internă de fabrici de îmbuteliere, afirmă Guvernul. Experţii se întreabă însă cum ar putea fi SNAM mai pricepută decât Coca-Cola.

Transgaz a avut anul trecut un profit net de aproape 600 de milioane de lei, în creştere cu 22%. Sunt date neauditate de la BVB. Transelectrica a înregistrat 285,511 milioane de lei profit net, în scădere cu 20,7% față de anul precedent, 2015, explică Agerpres. Nu se ştie de ce Ministerul Economiei are în administrare companii din Energetică, dacă există Ministerul Energiei, cu alte companii din acelaşi domeniu în subordine. La fel, de ce Sanevit (aparatură şi instrumente medicale) e tutelată de Ministerul Economiei, nu de cel al Sănătăţii.

În august 2016, Profit.ro anunţa că profitul SN a Sării (Salrom) a scăzut cu 12% în semestrul I. Compania se judeca pentru peste 50 de milioane de lei cu ANAF. Soldul profitului era la 30 iunie 2016 de 26 milioane lei. 

IAR Ghimbav: trei milioane de euro profit pe 2016, conform BizBrașov.

Romarm (predecesoarea sa comunistă exporta pe mai multe continente), avea la finalul lui 2015 4,9 milioane de lei profit net, conform website-ului propriu. Şantierul Naval 2 Mai Mangalia a declarat în 2016 un profit de aproape 300.000 de lei. Avioane Cra-iova: aproape 100.000 de lei profit pe 2016. La începutul anului 2016, era în mare dificultate şi cerea ajutor de stat, conform Profit.ro.

În 2015, Plafar avea un profit net microscopic de 21.000 de lei, adică 4.666 de euro. În octombrie 2014, Centrofarm prelua magazinele, al căror management a fost disponibilizat. Ar putea fi totuşi un obiectiv pentru FSID, datorită unicităţii profilului de -business.  

Citește ziarul integral în format .PDF, aici!

Cele mai citite

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă