13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialFirmele de stat care întârzie dividendele plătesc dobânzi penalizatoare

Firmele de stat care întârzie dividendele plătesc dobânzi penalizatoare

Măsura este inclusă într-o ordonanţă de urgenţă adoptată la începutul lunii vizând reducerea arieratelor autorităţilor publice locale şi prevede că profitul contabil înregistat de companiile de stat se distribuie o dată cu aprobarea situaţiilor financiare anuale în AGA.

 
Hidroelectrica reprezintă deja un caz celebru, în care dividendele neplătite au ajuns motiv de invocare a insolvenţei. Cei mai importanţi creditori ai companiei nu erau băncile, ci statul (200 milioane lei) şi Fondul Proprietatea (44 milioane lei) la care n-au ajuns dividendele aferente anului 2010, plus Apele Române care nu primise redevenţe de peste 160 milioane lei. Ordonanţa aprobată pe 1 septembrie stabileşte cadrul legal privind virarea dividendelor sau vărsămintelor la bugetul de stat sau local în cazul profitului la societăţile cu capital integral sau majoritar de stat.

În consecinţă, profitul contabil se va repartiza o dată cu aprobarea situaţiilor financiare anuale iar plata cu întârziere a dividendelor sau vărsămintelor la bugetul de stat va atrage dobândă penalizatoare. Dincolo de dorinţa legitimă de disciplinare a celor care mânuiesc banul public, adoptarea acestei măsuri  vine în strânsă legătura cu decizia ca în 2010 şi 2011 o cotă de 85-90% din profitul realizat de companiile unde statul este majoritar să fie alocată fondului de dividende. Foamea statului de bani este tot mai mare iar dividendele companiilor unde este acţionar reprezintă o resursă fără costuri (cel puţin aparent, pe termen lung se primeşte factura decapitalizării companiilor, lipsei investiţiilor în retehnologizare). Ca şi în cazul Hidroelectrica, nu se vor datora dobânzi penalizatoare doar pentru dividende neplătite de companiile de stat, ci şi pentru rede­ven­ţele restante (400 milioane lei plăţi restante la 31 iulie potrivit Agenţiei Domeniilor Statului). Recuperarea lor urmează să intre în sarcina ANAF.


Autorităţilor locale li se arată pisica

Potrivit aceleiaşi ordonanţe de Guvern, autorităţile administraţiei locale trebuie să reducă lunar cu 5% stocul datoriilor mai vechi de 90 de zile, în caz contrar direcţiile judeţene de finanţe urmând să sisteze alimentarea lor cu cote şi sume defalcate din veniturile bugetului de stat. Ordonatorii de credite ai instituţiilor publice finanţate integral din venituri proprii, care înregistrează datorii mai mari de 90 de zile, au obligaţia la rândul lor să diminueze volumul acestora cu cel puţin 3% lunar. În caz contrar, Trezoreria va fi obligată să nu opereze plăţi din conturile acelor instituţii, cu excepţia plăţilor pentru salarii, respectiv pentru stingerea arieratelor. Potrivit Consiliului Fiscal, arieratele au crescut cu peste 200 milioane lei în perioada martie-iunie 2012, creştere generată aproape în totalitate de arieratele la bugetele locale. 

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă