10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialEnel a anunțat când va plăti cele 400 de milioane euro câștigate...

Enel a anunțat când va plăti cele 400 de milioane euro câștigate de statul român la Paris

Premierul Sorin Grindeanu și directorul Enel România, Georgios Stassis, au avut astăzi o întâlnire, la Palatul Victoria, principalele teme abordate fiind securitatea energetică a României și oportunitățile de investiții în acest domeniu.

Șeful Executivului a subliniat preocuparea Guvernului pentru securitatea aprovizionării cu energie a consumatorilor, la prețuri competitive, eficientizarea sistemului energetic și sprijinirea producției de energie din surse regenerabile, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

La rândul său, Georgios Stassis a reafirmat, cu acest prilej, interesul strategic pe care grupul italian îl are în România, unde Enel este prezent ca producător de energie electrică din surse regenerabile, distribuitor și furnizor de energie electrică. Planurile Enel în România prevăd creșterea investițiilor, în următorii doi ani aceastea urmând să totalizeze circa 330 de milioane de euro.

Georgios Stassis arătat că Enel va plăti până la sfârșitul acestui an suma de peste 400 de milioane de euro datorată statului român în urma deciziei Curții Internaționale de Arbitraj de la Paris.

Curtea de Arbitraj de la Paris a decis, în februarie, că Enel trebuie să plătească României suma de 401,2 milioane de euro pentru un pachet de 13,57% din acțiunile Electrica Muntenia Sud (EMS), cea mai valoroasă distribuție de energie, cumpărată de Enel în 2007. Statul a solicitat companiei italiene 520 de milioane de euro pentru acest pachet minoritar, plus dobânzi care au ridicat valoarea totală a pretențiilor la 561 de milioane de euro.

Enel a vrut să stingă conflictul înainte de a se ajunge la arbitraj internațional și a propus statului 250 de milioane de euro, în 2014, ofertă respinsă de oficialii Ministerului Energiei, care au decis să împingă cazul spre judecare la Paris.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă