12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDuţu (ANRM), la comisia privind Roşia Montană: Produsul final estimat - 17%...

Duţu (ANRM), la comisia privind Roşia Montană: Produsul final estimat – 17% aur şi 83% argint

Preşedintele ANRM, Gheorghe Duţu, a declarat, marţi, la comisia specială privind Roşia Montană, că produsul final minier este estimat la 17% aur şi 83% argint, potrivit legislatiei şi acordului încheiat cu compania, transmite Mediafax.

Duţu a a fost întrebat de un parlamentar din comisie care este forma produsului care va ieşi din exploatare, dacă este un compus chimic sau este un element, respectiv aur.

“Produsul final, produsul minier în conformitate cu legislaţia şi cu acordul pe care îl avem cu compania (…) este un produs final cu un conţinut ce îl estimăm 17% aur, 83% argint. Deci, acesta este produsul final, care iese de la companie”, a precizat Duţu.

Citeşte şi SIE, solicitat să prezinte o informare pe debutul proiectului Roşia Montană cu Frank Timiş

Acesta a adăugat că, la solicitarea Comisiei speciale pentru Roşia Montană, ANRM va putea pune la dispoziţie licenţa de exploatare a proiectului.

Duţu a fost întrebat de ziarişti, după audiere, dacă în momentul în care se începe exploatarea Roşia Montana şi sunt descoperite minerale în cantităţi care merită să fie extrase de acolo, atunci ar putea să facă acest lucru o altă firmă decât RMGC. “Am răspuns şi comisiei: exploatările le vor face cei care au licenţa, iar licenţa o are RMGC-ul. (…) Este perimetrul pe care îl au în gestiune, iar în momentul în care descoperă alte elemente, ei vin cu un plan la noi, se întocmeşte un act adiţional, iar pe baza acestuia le acordăm dreptul de a exploata şi celelalte elemente”, a precizat preşedintele ANRM.

Citeşte şi Guineea, aventura africană a „Regelui minelor“

El a mai spus că, în urma analizelor care s-au făcut, a rezultat că nu sunt alte elemente care ar putea la ora actuală să fie exploatate.

“În urma analizelor care s-au făcut până în prezent în laboratoare autorizate, a rezultat faptul că nu sunt alte elemente care ar putea, la ora actuală, să fie exploatate. (…) Nu putem discuta în procente. S-au făcut teste de fezabilitate, în laboratoare internaţionale acreditate, auditate. Deci, elementele care există la ora actuală în zonă sunt sub gradul de a fi exploatat”‘, a menţionat Duţu.

Cele mai citite

NATO a exersat trimiterea rapidă a trupelor în România

Conducerea NATO a verificat capacitatea de a-și trimite rapid trupele în România, prin Slovenia și Ungaria, în cadrul unui exercițiu care s-a numit Eagle...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă