15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialIașiul face concurență Clujului în IT

Iașiul face concurență Clujului în IT

Numărul de angajaţi ai industriei IT&Outsourcing din Iaşi a crescut fulminant în ultimul an, cu peste 30%. Circa 16.500 de salariaţi lucrează astăzi în acest domeniu în capitala Moldovei.   

În Iaşi, la sfârşitul anului trecut funcţionau 1.113 societăţi în domeniul dezvoltării de software, faţă de 882 în anul 2008, respectiv 1.021 la finele lui 2015. Peste 306,6 milioane de euro este valoarea cumulată a afacerilor raportate pentru anul trecut doar de companiile cu sediul social în județ, potrivit unei analize realizate de „Ziarul de Iaşi“ în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie, Facultatea de Geografie a Universităţii „Al.I. Cuza“, PINmagazine.ro şi companiile Extind, Wiron şi Train2Perform.

Anul trecut, din cele 1.113 societăţi din judeţ, 145 au raportat pentru 2016 o cifră de afaceri în valoare de peste un milion de lei, faţă de 103 în 2015. Din numărul total, 121 de societăţi de IT şi Outsourcing cu sediul social în Iaşi au raportat Finanţelor Publice pentru 2016 o cifră a afacerilor cuprinsă în intervalul 1-10 milioane lei, iar 24 este numărul firmelor cu afaceri între 10 milioane şi 100 milioane lei, arată studiul citat de publicația ieșeană.

La finele anului trecut, trei companii înregistrate în judeţ au depăşit „pragul” de 100 de milioane de lei: Xerox Business Services (actual Conduent – 137,2 milioane lei), Amazon Development Center (107,2 milioane lei) şi E.ON Business Services (102,2 milioane lei). Pe locurile imediat următoare în topul afacerilor se clasează SCC Services România (71,5 milioane lei), Ness România (55,6 milioane lei), Centric IT Solutions (38 milioane lei) şi Focality (34,4 milioane lei).

Cu 167% mai mulți programatori

Din cei 16.400 de dezvoltatori software şi alte categorii de angajaţi ai sectorului de IT şi Outsourcing din Iaşi, 10.711 lucrează la companii cu sediul social în judeţul nostru, potrivit analizei realizate de „Ziarul de Iaşi“ în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie, Facultatea de Geografie a Universităţii „Al.I. Cuza“, PINmagazine.ro şi companiile Extind, Wiron şi Train2Perform. 

Restul sunt salariaţi ai unor societăţi înregistrate în alte judeţe ale ţării, care au unul sau mai multe puncte de lucru în Iaşi. Comparativ cu datele din anul 2013, în 2016 s-a majorat cu 167% numărul de programatori care lucrează doar în cadrul firmelor din judeţul Iaşi.

„Această creştere robustă a numărului de angajaţi în industria IT şi Outsourcing pune multă presiune pe dezvoltatorii actuali de clădiri de birouri din Iaşi şi va genera interes pentru fonduri de investiţii externe. Deja clădirile moderne de birouri se află într-o zonă periculoasă, cu un grad de ocupare de 98-100%, spre exemplu United Business Center – Palas, Tester Park, Şandru Office sau Moldova Center, iar marile companii nu mai acceptă un standard de tip «merge şi aşa» pentru a lua în calcul relocări sau deschideri de noi locaţii. Vor fi atractive doar clădirile de birouri proiectate după standarde internaţionale de clădiri verzi, cu un mix de funcţiuni la parter – restaurant, after-school, sală de fitnes etc. – plus dotările normale pentru clasa A de birouri: suprafaţă de minimum 1.000 de metri pătraţi pe nivel, podea tehnologică înălţată, sistem HVAC cu aport aer proaspăt, generator şi alte alternative de alimentare cu energie electrică, locuri de parcare suficiente”, a declarat Dan Zaharia, senior consultant Extind.   

Perspective bune

În anul 2030, numărul persoanelor care vor lucra în industria IT şi Outsourcing în Regiunea de Nord-Est va fi de aproximativ 33.000, potrivit unui studiu de piaţă publicat la finele anului 2015 de cluster-ul EURONEST IT&C.

„IT-ul se conturează ca şansa renaşterii economice a unui număr important de centre urbane ale regiunii (de Nord-Est, n.red.), ca parte importantă a unei soluţii la problema «migraţiei creierelor» şi, poate, ca model pentru alte viitoare industrii high-tech de succes în regiune. În acelaşi timp, fără gândire pe termen lung şi investiţii în viitor, industria riscă să-şi rateze potenţialul şi să dispară la fel cum a apărut”, notează autorii studiului, citat de Ziarul de Iași. Iaşiul va prelua şi numeroşi absolvenţi de la facultăţile de profil tehnic din Bălţi, Cernăuţi, Chişinău, dar şi Odessa, potrivit scenariului descris în studiul EURONEST IT&C dedicat identificării nevoii de resurse umane înalt calificate pentru acest sector.

Eliza Avram
Eliza Avram
Eliza Avram scrie sub pseudonim la Ziarul România Liberă din anul 2014. Eliza este un jurnalist român de investigații care a dezvăluit situații și acte de corupție din România. Printre cele mai cunoscute relatări se numără dezvăluirile despre legăturile Speranței Munteanu (Partener KPMG România) și fostul premier Victor Ponta, despre fratele fostului șef SIE - Gabriel Predoiu, despre malaxorul DNA din Ploiești (Ana Maria Pătru), și dezvăluirile despre păienjenișul fostei conduceri de la Unirea Shopping Center dar și ale clanului Stan (patronii Stanbox) - pe aceeași rețetă cu cea a lui Ion Rădoi (contractul de asociere dintre Metrorex și firma sindicatului condus de Ion Rădoi)
Cele mai citite

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...
Ultima oră
Pe aceeași temă