După ce a distrus Astra Asigurări, lichidatorul vrea să scape de propriile greșeli. KPMG: milioane de euro pentru rapoarte copiate

de Andrei Mărgăritescu , 01 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 08:15, 02 octombrie 2017
După ce a distrus Astra Asigurări, lichidatorul vrea să scape de propriile greșeli. KPMG: milioane de euro pentru rapoarte copiate

Un raport copiat integral din informările date „strict confidențial“ Autorității de Supraveghere Financiară este folosit acum de administratorul special care a falimentat cea mai mare companie românească de asigurări pentru a-și ascunde reaua intenție.

KPMG Restructuring, o simplă acoperire formală pentru KPMG Advisory, firma care a condus spre faliment Astra Asigurări, cere instanței de judecată să aprobe un raport privind cauzele falimentului acesteia, copiat la indigo după informările cu titlu „strict confidențial“ trimise către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în perioada în care se pregătea tocmai distrugerea celei mai mari companii de asigurări din România. Documentul mai conține omisiuni, erori majore, precum și referiri la spețe rezolvate demult prin decizii judecătorești.

Schimb de „vinovății“

Avocații companiei The Nova Group Investments România (TNGI) aduc critici devastatoare ultimului document depus de lichidatorul Astra Asigurări, KPMG Restructuring, la dosarul cauzei, administrat de un complet al Tribunalului București.

Este vorba despre un raport preliminar privind cauzele care ar fi condus la falimentul Astra, în fapt o copie fidelă după documente emise anterior de KPMG.

Juriștii arată cu cifre, citate și fapte concrete, că raportul KPMG Restructuring privind cauzele care au condus la falimentul Astra Asigurări este, așadar, copiat aproape integral din mai vechile rapoarte trimise de KPMG Advisory (aceeași oameni sub altă umbrelă) către Autoritatea de Supraveghere Financiară în încercarea comună de a desființa cel mai puternic jucător din piața asigurărilor, sub pretextul că nu ar fi solvabil.

Mai mult, avocații remarcă faptul că raportul face pur și simplu abstracție de evoluția Astra Asigurări în perioada februarie 2014 - august 2015, adică exact cele aproximativ 18 luni în care societatea de asigurări a fost condusă de KPMG, din postura de administrator special, și îndreptată metodic spre faliment.

Salvarea, refuzată intenționat

Este vorba despre celebrul caz AXA Asigurări, tranzacție care s-ar fi putut dovedi salvatoare pentru ceea ce încă mai era cea mai mare companie de asigurări din România și care a fost ratată sau chiar refuzată intenționat de KPMG.

Dacă Astra ducea până la capăt contractul de preluare încheiat cu francezii de la AXA Asigurări (o situație unică în istoria pieței în care o companie românească prelua subsidiara unui gigant internațional), în conturile companiei românești ar fi intrat 21 de milioane de euro sub forma unei majorări de capital. Până la urmă, acești bani au ajuns în conturile Vienna Insurance Group, principalul concurent al Astra, care a preluat anul acesta portofoliul AXA România.

O altă situația care ține de evidență și în care fostul administrator special ar fi putut să lucreze în beneficiul Astra a fost propunerea venită de la Medien Holding pentru returnarea împrumutului de 21 de milioane de euro luat de la Astra Asigurări.

Administratorul special KPMG a preferat să meargă în instanță și, astăzi, indică acest caz drept una dintre cauzele care au condus la falimentul companiei, deși a avut posibilitatea de a recupera banii și în ciuda faptului că dosarul este încă obiectul unui litigiu.

Minciuni cu privire la propriile acțiuni

Tot în litigiu a fost și situația asigurărilor vândute de Astra către Romstrade și executate abuziv, pe fond, de către CNADNR, beneficiarul lucrărilor neterminate de compania lui Nelu Iordache.

În mod ironic, chiar KPMG a fost cea care a demonstrat în fața instanței, cu titlu definitiv, că statul nu este îndreptățit să solicite executarea polițelor de asigurare de bună garanție. Cu toate acestea, în mod incredibil, același KPMG vine și precizează în ultimul raport că dosarul Romstrade a fost un abuz, o eroare de management care a dus la falimentul Astra.

Date vechi

Nu în ultimul rând, datele utilizate de KPMG nu sunt actualizate, arată avocații TNGI. De exemplu, diferența de valoare între nivelul de preț dat de KPMG și cel actual, în cazul acțiunilor deținute de Astra este unul semnificativ. Deținerea Astra la InterContinental, de exemplu, valorează astăzi 15 milioane de lei, nu doar 9 milioane de lei, așa cum a arătat KPMG, încercând să demonstreze că societatea de asigurări a făcut o investiție păguboasă.

Chiar și procedural, spun specialiștii, demersul KPMG este unul aberant și ilegal, având în vedere că Legea 85/2014, a insolvenței arată explicit că în astfel de cazuri nu se pot aduce la dosar documente provizorii, cum este cazul acestui raport preliminar.   

KMPG a încasat deja 1,5 milioane de euro

Ironia absolută este că însăși KPMG s-a îndestulat cu sume importante din conturile firmei pe care au prezentat-o ca devalizată și falimentară. Când a intrat în faliment, caz unic probabil în lume, Astra Asigurări mai avea în conturi peste 10 milioane de euro, bani lichizi de care KPMG s-a putut folosi așa cum a vrut.

Doar că, mai întâi, sub denumirea de KPMG Advisory, administratorul special a încasat 1,5 milioane de euro pentru că a dus firma în faliment și, mai apoi, sub denumirea de KPMG Restructuring, s-a mai asigurat de încă 720.000 de euro, cât este onorariul fix votat de creditorii Astra, adică tocmai foștii concurenți din piață cocoțați de KPMG în fruntea comitetului creditorilor.

Și asta nu este totul, pentru că Astra are încă un portofoliu de acțiuni și de dețineri imobiliare care adună încă aproximativ 9-10 milioane de euro. În cazul în care KPMG va vinde aceste active, va încasa încă câteva sute de mii de euro, adică 4,3% din total.

Big four. KPMG, corupția ca stil de afacere
Compania KPMG, cea mai mică dar și cea mai controversată din grupul de consultanți denumit generic „Big Four“, există în România sub forma unei franșize. La nivel mondial, KPMG a fost acuzată și chiar a plătit amenzi în mai mute dosare privind fapte de intermediere de mită sau ascunderea cifrelor unor companii. Cel mai recent, despre KPMG s-a aflat că a fost implicată în intermedierea unei mite date de Rolls-Royce. KPMG a fost amendată și de Comisia americană pentru valori mobiliare și burse după ce a semnat auditul unei companii petroliere și gaze care a supraevaluat anumite active cu mai mult de 100 de ori. Tot despre o mită vorbește și fostul ministru Gabriel Sandu, condamnat în dosarul Microsoft, care arată într-un denunț că firma KPMG România a fost implicată direct în intermedierea mitelor primite de demnitarii români de la gigantul american de IT.

 

KPMG: milioane de euro pentru rapoarte copiate

Comentarii

 • andreesanu

  04 octombrie 2017 12:51

  Dane ,unde pleci ??????????????,trezeste omule aici ticalosia abia prinde radacini !!,in alte tari dezastrul e total .Aici se poate face ceva doar daca se intorc si romanii plecati ,aia nu iarta ,aia nu-s de cumparat la alegeri ,aia stiu gustul pribegiei ,asculta sunt un fost pribeag .

  raspunde comentariului
  • Gelu

   04 octombrie 2017 14:57

   Sa presupunem ca teza merita analizata. Cum au reusit VIG sau KPMG sa convinga pe haimanaua aia mica de Alexander sa fure 20 de milioane de EURO din banii Astra prin transfer ca "imprumut" catre Romania Libera, din conturile careia au zburat in aceeasi zi in conturile firlei lui numita TNG bani cu care TNG a cumparat actiuni la Astra si la Intercontinental. Bani pe care nu i-a rambursat niciodata Astrei? Oare cum, prin ce minune a reusit VIGKPMG sa convinga aceasta haimana mica sa-si faca firma de reasigurare in Cayman - firma Panamerican cu capital 10 EURO care, vezi Domane, prelua ea toate riscurile asigurate de Astra? Cum se explica ca acest contract intre Astra si Panamerican este semnat doar de Alexander, fara viza de la Directorul de reasiguarre? Cum se explica ca acea firma nu a platit nici macar 1 leu catre Astra desi pe hartie ii datora sute de milioane de EURO? Tati - asta e fals - se face puscarie multa pentru asta!! Dar vila lui cu piscina, din Londra, aia platita din banii Astra - aia ce este? Sa continuam cu exemplele? Asta e mana KPMG sau VIG? NU asta e mana unui nenorocit care se credea Dumnezeu si s-a trezit intr-o lume in care nu i-au mai fost protejate toate hotiile, o lume in care coruptia de la CSA fostul ASF a fost temporar in disruption si asta a permis sa cada lumina pe firme de tipul Astra sau Carpatica in nicio forma difereite de City Insurance sau Euroins de azi.

   raspunde comentariului
 • andreesanu

  04 octombrie 2017 12:50

  Dane ,unde pleci ??????????????,trezeste omule aici ticalosia abia prinde radacini !!,in alte tari dezastrul e total .Aici se poate face ceva doar daca se intorc si romanii plecati ,aia nu iarta ,aia nu-s de cumparat la alegeri ,aia stiu gustul pribegiei ,asculta sunt un fost pribeag .

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  04 octombrie 2017 12:50

  Dane ,unde pleci ??????????????,trezeste omule aici ticalosia abia prinde radacini !!,in alte tari dezastrul e total .Aici se poate face ceva doar daca se intorc si romanii plecati ,aia nu iarta ,aia nu-s de cumparat la alegeri ,aia stiu gustul pribegiei ,asculta sunt un fost pribeag .

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  04 octombrie 2017 12:46

  KPMG poate fi in legatura cu Vienna Insurance concurentul lui ASTRA ,iar pentru eliminarea concurentei miloacele murdare sunt la indemana celor cu bani .Ramane de vazut cand si cum poate fi dovedita mizeria ,jungla e mare ,iar coiotii,sacalii,hienele nu au scrupule cand vor sa inhate prada .

  raspunde comentariului
  • Gelu

   04 octombrie 2017 14:57

   Sa presupunem ca teza merita analizata. Cum au reusit VIG sau KPMG sa convinga pe haimanaua aia mica de Alexander sa fure 20 de milioane de EURO din banii Astra prin transfer ca "imprumut" catre Romania Libera, din conturile careia au zburat in aceeasi zi in conturile firlei lui numita TNG bani cu care TNG a cumparat actiuni la Astra si la Intercontinental. Bani pe care nu i-a rambursat niciodata Astrei? Oare cum, prin ce minune a reusit VIGKPMG sa convinga aceasta haimana mica sa-si faca firma de reasigurare in Cayman - firma Panamerican cu capital 10 EURO care, vezi Domane, prelua ea toate riscurile asigurate de Astra? Cum se explica ca acest contract intre Astra si Panamerican este semnat doar de Alexander, fara viza de la Directorul de reasiguarre? Cum se explica ca acea firma nu a platit nici macar 1 leu catre Astra desi pe hartie ii datora sute de milioane de EURO? Tati - asta e fals - se face puscarie multa pentru asta!! Dar vila lui cu piscina, din Londra, aia platita din banii Astra - aia ce este? Sa continuam cu exemplele? Asta e mana KPMG sau VIG? NU asta e mana unui nenorocit care se credea Dumnezeu si s-a trezit intr-o lume in care nu i-au mai fost protejate toate hotiile, o lume in care coruptia de la CSA fostul ASF a fost temporar in disruption si asta a permis sa cada lumina pe firme de tipul Astra sau Carpatica in nicio forma difereite de City Insurance sau Euroins de azi.

   raspunde comentariului
 • andreesanu

  04 octombrie 2017 12:46

  KPMG poate fi in legatura cu Vienna Insurance concurentul lui ASTRA ,iar pentru eliminarea concurentei miloacele murdare sunt la indemana celor cu bani .Ramane de vazut cand si cum poate fi dovedita mizeria ,jungla e mare ,iar coiotii,sacalii,hienele nu au scrupule cand vor sa inhate prada .

  raspunde comentariului
 • Dan

  03 octombrie 2017 22:23

  Romania....tara meaPlec si nu mai vin

  raspunde comentariului
  • andreesanu

   04 octombrie 2017 12:50

   tDane ,unde pleci ??????????????,trezeste omule aici ticalosia abia prinde radacini !!,in alte tari dezastrul e total .Aici se poate face ceva doar daca se intorc si romanii plecati ,aia nu iarta ,aia nu-s de cumparat la alegeri ,aia stiu gustul pribegiei ,asculta sunt un fost pribeag .

   raspunde comentariului
 • cristi

  03 octombrie 2017 10:14

  Inca o mare firma de consultanta prinsa cu cioara vopsita?

  raspunde comentariului
  • Deceneu

   03 octombrie 2017 19:56

   inca un mare business al haimanelei aleai mici care se duce de rapa? cu cioara vopsita si fapte penale multiple a fost prins patronal ziarului Romania Libera, onor magistralului Alexander Adamescu, copiilul care a costat intreaga constructive a tatalui nu doar un million pe an ca odrasla mamei, care macar are nume in lumea pitipoancelor si baietilor de club. de Alexander rade toata lumea, care nu plange..

   raspunde comentariului
 • Haimanaua aia mica

  02 octombrie 2017 17:39

  De ce nu faceti un articol si despre haimanaua aia mica a lui tata de statea in Anglia cu casa inchiriata pe banii Astra vezi Domane - in interes de service avea el vila cu piscina la Londra? Sau poate doua-trei vorbe de aiai 20 de milioane de euro "imprumutati" de Astra in conturile Romania Libera, care in aceeasi zi au plecat in conturile TNG ca sa cumpere haimanaua aia mica actiuni la Astra si la Intercontinental? Ar fi nasol sa ziceti de astea ca e cas de parnaie pentru haimanaua mica? Din haznaua aia in care traiti v-ati gandit sa aratati cu degetul la KPMG? vai de sufletul vostru cine v-o crede sunetti de rasul curcilor

  raspunde comentariului
 • Mishu

  02 octombrie 2017 17:32

  hahahahahaa - cine va crede pe voi? v-au prins la furat si acum incercati sa va scaoteti basma curate?

  raspunde comentariului
 • dima

  02 octombrie 2017 15:02

  De curand, aflam din presa ca unul din cei 4 mari, respectiv PricewaterhouseCoopers consiliaza guvernul roman pentru instituirea unei noi taxe de mediu, pe care utilizatorii autoturismelor o vor plati anual. Se pare ca astia 4 sunt aici numai dupa furat. Intrebarea este au sedii si filiale in Romania? Sunt conduse de straini aia care, la o adica, spala putina imediat sau romanasi fraieri care, la aceiasi adica, vor da socoteala pentru faradelegile comise. Vom vedea...

  raspunde comentariului
  • baipulica

   02 octombrie 2017 19:19

   e adevarat ca si mata e rusinoasa rau, dar tu esti ceva nemaipomenit. ne omori de ras cat esti de prost

   raspunde comentariului
   • măiputzică

    05 octombrie 2017 11:54

    Egalitate dar nu pentru cățeiOmul fără argumente apelează la vulgarități.Pot paria că marea super transnașionala kkpmg are profit zero sau micutz-micutz,Impozitive plătim noi popu......vorba lui Tetelu.Băieți au tupeu dar ce să faci Planeta românica este o colonie .Toțuși s-ar putea ca să decidă careva că s-a terminat cu jaful și băieții dim băneasa au b-o.

    raspunde comentariului
    • PWC

     05 octombrie 2017 13:08

     Baietii din baneasa au belit-o doar pentru mamica ta. Le-a fost mila de ea. Si noi am fi facut la fel, dar eram cu surioara ta.

     raspunde comentariului
     • agatârșul

      05 octombrie 2017 15:02

      S-au cam udat indispensabilii coocosel .Despre mumăta numai de bine .Băieții stiu de ce.Hai sictirrrrrrrrrrrrrrr

      raspunde comentariului
      • P

       05 octombrie 2017 18:43

       s-au udat de la buzitele mamicutzei tale, e de nestapanit nebuna!

       raspunde comentariului
       • Ma Tzen Drum

        16 octombrie 2017 10:39

        Și pe măta și pe eaa!!!!!!!!!!!!!Prestezi la băneasa cocoșel ???l tu ești? Vine plata.Vezi să iei alifie că la bu nu se prea găsește.me haaaaaaaaaaaa.Da parcă nu mai lucrezi pe acolo ???salutării iure

        raspunde comentariului
 • Alelu

  02 octombrie 2017 14:24

  KPGM astia au dat OK-ul vanzarii aeroportului Fankfurt-Hahn catre o firma de apartament din China, care nici macar nu exista la adresa indicata in acte.

  raspunde comentariului
  • Deceneu

   02 octombrie 2017 23:55

   si lui mata sa te faca pe tine

   raspunde comentariului
   • agent Farfui

    03 octombrie 2017 8:02

    Adicătelea furtul lla multinaționalle nu este furt!!Cred că o anchetă serioasă va curăta cloaca din BăneasaAve Cezar

    raspunde comentariului
    • Gerula, o doamna

     03 octombrie 2017 20:00

     sigur ca este, doar ca nu e cazul. asta e doar praf in ochi sa nu se uite lumea la faptele penale ale haimanelei aleai mici de Alexander Adamescu, care a bagat Astra in faliment, dar nu inainte de a baga si alte afaceri construite de senior. practica tipic dragnista arunca cu ragat in toate partile sa nu se uite lumea la el. nu scapa haimanaua de puscarie, ineacrca si ea orice in speranta ca mai trece timpul. poate il lasa si pe el copii sa moara in puscarie cum a facut el cu senior, ca s-a zgarcit la bani?

     raspunde comentariului
 • Dumitru

  02 octombrie 2017 11:20

  Si ce face DNA ? Mi se pare ca paguba este mai strategica si mai mare decat Belina lui Dragnea. Si e vorba de securitate nationala, si de coruptie.

  raspunde comentariului
  • Kovexschi

   02 octombrie 2017 23:57

   stai linistit ca haimanaua aia mica cu brata a la picior prin Londra, ajunge la puscarie. ii aranjeaza colegii checkul

   raspunde comentariului
 • brod

  02 octombrie 2017 11:13

  Articol scris la ordinul patronului. Eufemistic, i se spune sarcină redacțională. Singura consolare este că și Băcanu făcea din astea.... cu ghiotura.

  raspunde comentariului
  • centrix

   02 octombrie 2017 12:44

   Ca e scris la ordin face numai cel inregimentat. Brod arunca o piatra in lac sa faca rotocoale, meserie veche de pescuitori in ape tulburi ca adeptii lui IV.

   raspunde comentariului
 • Ma Tzen Drum

  02 octombrie 2017 8:34

  Curat necontituțional Cred că este usor de rezolvat. La brutărie la brutărie..

  raspunde comentariului
 • Goe

  02 octombrie 2017 7:16

  Daca dati google dupa "KPMG fraud allegations" vi se zbarleste parul la ce gasiti. Aceasta adunatura de mafioti este o cloaca a coruptiei si furtului. Si in provincia Canadiana unde locuiesc, acesti mizerabili au facut o donatie substantiala partidului aflat atunci la putere in schimbul unui contract zemos de audit la compania de electricitate, care contract probabil ca a si ascuns jaful practicat de acel partid asupra companiei.

  raspunde comentariului
 • costica

  01 octombrie 2017 23:36

  Bani online la calculator, eficient si usor. Oferta limitata pentru cinci mii de persoane extrem de serioase. Castiguri de cel putin patru mii de dolari pe an. Oferim contract de rezolutie globala. Varsta minima 18 ani. Solicitati detalii mai multe la adresa de email pacurarucostica1963gmail com

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design