Dragnea pregătește bomba: Fondul Suveran de Investiții, lovitura finală pentru „perlele” economiei

de Teodora Cimpoi , 02 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 20:54, 02 septembrie 2017
Dragnea pregătește bomba: Fondul Suveran de Investiții, lovitura finală pentru „perlele” economiei

Sub același pretext cunoscut al investițiilor, guvernarea PSD-ALDE va strânge laolaltă cele mai valoroase companii ale statului, majoritatea din energie, pe care le va supune total controlului politic și din care va putea înstrăina acțiuni după bunul plac. Lecția dată în 2008 de partenerul de coaliție, Călin Popescu Tăriceanu, a fost utilă.

Cele mai valoroase societăți ale statului, precum Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Oil Terminal, Conpet, Electrica, Antibiotice, CN Aeroporturi București, Loteria Română, dar și pachetele minoritare la companii precum OMV Petrom, Engie, Telekom, vor trece în componența unei noi entități, Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții SA (FSDI).

Miza controlului politic integrat asupra acestor companii este uriaș. Numai patru dintre ele – Electrica, Nuclearelectrica, Hidroelectrica și Romgaz au rezerve de peste 2 miliarde de euro, la care se adaugă cele 401 milioane de euro din conturile SAPE, încasate de la Enel. FSDI va fi supus total controlului politic, iar liderii PSD și ALDE își vor putea numi oamenii de încredere în acest colos, așa cum au făcut deja la fiecare companie în parte, de la începutul anului, chiar dacă vorbim de companii strategice, cum sunt cele din energie.

Că va fi așa se vede chiar din textul proiectului de lege, postat miercuri noapte de Ministerul Finanțelor pe site-ul instituției. Conducerea nu va fi recrutată după principiile managementului corportiv, iar vânzarea de acțiuni se va putea face după cum va decide conducerea. Posturi bănoase vor fi destule. Potrivit proiectului, FSDI va fi administrată în sistem dualist de către un consiliu de supraveghere și un directorat. Consiliul de supraveghere va fi format din 9 membri, ce vor fi selectați „după o procedură proprie de selecție transparentă, care va fi aprobată de acționar (Ministerul Finanțelor – n.red.)”, se arată în textul proiectului, în timp ce directoratul va avea 7 membri. Totodată, „FSDI este exceptată de la aplicarea prevederilor OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a intreprinderilor publice, cu modificări și completări”. Adică Guvernul va face exact ce a făcut de la începutul anului, numind direct, fără o recrutare profesionistă, oameni fără experiență în domeniu, de la secretare până la „liber profesioniști”, dar apropiați ai partidelor PSD și ALDE, în toate companiile statului. Pentru început, primii membri ai Consiliului de Supraveghere vor fi numiți direct de Guvern și vor avea un mandat de 18 luni, având ca sarcină numirea directorilor organizarea activității FSDI.

Acțiuni vândute după bunul plac

Proiectul de act normativ arată din start care vor fi planurile PSD cu acest colos. Astfel, acțiunile vor putea fi vândute prin exceptare de la legislația privind privatizarea societăților comerciale, adică după propriile reguli. „Pachetele de acțiuni aduse aport la capitalul social al FSDI în condițiile prezentei legi se transferă din proprietatea privată a statului român în proprietatea privată a FSDI, acesta putând dispune liber de respectivele acțiuni, în calitate de bunuri proprii”, se menționează în textul acestuia. De asemenea, „înstrăinarea de către FSDI a unor acțiuni sau alte active aflate în proprietatea sa nu este supusă prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societăților comerciale, cu modificările și completările ulterioare, precum și nici prevederilor Legii nr.137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, cu modificările și completările ulterioare”, se punctează la Art. 7.

Proiect central în programul de guvernare

Ideea înființării acestui Fond Suveran a apărut în programul de guvernare cu care PSD a creat alegerile. Scopul declarat al acestuia este să genereze fonduri pentru investiții în infrastructură, spitale, fabrici etc. „Crearea unui fond suveran de investiții reprezintă o măsură necesară de stimulare economică prin care, în urma tragerii de capital din piața financiară internă și internațională, vor putea fi constituite surse de finanțare pentru proiecte de investiții profitabile și sustenabile ce vor antrena un efect de multiplicare în economie, conducând la dezvoltare în paralel cu creșterea veniturilor bugetare”, se arată în nota de fundamentare a actului normative. Finanțarea FSDI se va face din venituri obținute din dividende încasate de la societățile aflate în portofoliul acestuia, din cele rezultate din operațiuni cu instrumente financiare proprii și din cele emise de alte entități, din venituri din vânzarea de pachete de acțiuni din portofoliu, din împrumuturi, inclusiv prin emiterea de obligațiuni, dar și din alte surse prevăzute de lege”, se mai arată în expunerea de motive a Finanțelor.

Pe de altă parte, nu trebuie uitată lecția dată Călin Popescu Tăriceanu, care în 2008 a creat Fondul Național de Dezoltare, unde a strâns miliardele de euro obținute din privatizări, cu promisiunea că banii vor fi investiți în infrastructură. În realitate, banii s-au dus pentru acoperirea deficitului bugetar, adică pentru plata pensiilor și a salariilor. Iar acum Guvernul se află iarăși în situația disperată de a nu avea bani să acopere gaura bugetară generate de majorările pensiilor și salariilor.

Interesul israelienilor în FSDI

Ciudat mai este faptul că pe lângă acest gigant de miliarde de euro au început deja să apară interese străine. Liderul PSD Liviu Dragnea a scris, pe pagina sa de Facebook, după întâlnirea cu premierul Israelului Benjamin Netanyahu, pe 13 iulie, că a discutat cu omologul său despre atragerea capitalului israelian în FSDI. „Astăzi am avut plăcerea de a discuta cu Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Statului Israel și ministru al Afacerilor Externe, despre oportunitățile de a consolida cooperarea noastră prin atragerea capitalului israelian în FSDI, dar și în alte sectoare ale economiei românești”, a precizat Dragnea.

Cîțu: Controlul va aparține unui singur om

Specialiștii din opoziție nu văd cu ochi buni proiectul creării FSDI. „PSD continuă scenariul jefuirii banului public la nivel de companii. În programul de guvernare al PSD, Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții este descris ca adevăratul minister al Economiei, dar nu este altceva decât o petardă. PSD strânge toate societățile și companiile naționale într-o mare societate națională, scopul fiind acela ca decizia să aparțină unui singur om, numit politic”, atrăgea atenția, la începutul anului, senatorul liberal Florin Cîțu. Potrivit acestuia, FSDI „o să fie acționar majoritar în toate aceste companii, ceea ce înseamnă că toate planurile de dezvoltare și investiții ale acestor companii se vor afla în pixul directorului general al fondului”. În total, 27 de pachete de acțiuni la diverse societăți vor fi incluse în FSDI.

Loading...

Comentarii

 • special

  02 septembrie 2017 21:34

  Daca tot vor sa faca fond suveran, dar care sa fie exceptat de la toate legile si ordonantele aplicabile, sa aibe si o clauza penala exceptionala in actul de inffintare - cine fura, delapideaza, rataceste minimum 1 leu din acest fond e inchis pe viata, iar pagubele se recupereaza de la rude de pana la gradul al patrulea, dar si de la persoanele care l-au numit, in solidar!

  raspunde comentariului
 • SOCRATE

  02 septembrie 2017 20:05

  RO ESTE DE RASUL LUMII DEOARECE DOI STRIGOI, DOI DIAVOLI, DOI MALFORMATI, DOI RETARZI, DOI CRETINI VOR SA MODIFICE PENTRU ROMANII CARE NU SUNT SUB INFLUIENTA LEGILOR SPECIALE SI LEGILE NATURII, ALE LUI DUMNEZEU SI LEGEA GRAVITATILE PRIN INTERMEDIU LUI NEA CURELEA TUDOREL DOADER, ALTOR FARISEI SI CURELE DE TRANSMISIE.RO este intradevar O TARA de ***.

  raspunde comentariului
 • node

  02 septembrie 2017 16:50

  ROMANI ,DACA VA LASATI CALCATI IN PICIOARE DE DOI MAMELUCI ATUNCI VA MERITATI SOARTA,INSEAMNA CA IN TARA ROMANIA NU AVEM INTELECTUALI NU AVEM OAMENI CU CREEIRI INSEAMNA CA TARA-I PLINA DE MAMELUCI " NOAPTE BUNA ROMANIA CU AI TAI MAMELUCI" NOI CEI TINERI SIGUR NE VOM GASI ROSTUL PRINTRE STRAINI VAD CA IN TARA NOASTRA NU AVEM NICI O SANSA.

  raspunde comentariului
 • VIORICA

  02 septembrie 2017 16:24
 • prioritar

  02 septembrie 2017 14:18

  FONDUL SUVERAN DE INVESTITII este o idee veche a celor ce ne conduc astazi cu onoare si este foarte buna. Dar nu se va reusi nimic in esenta constituirii lui daca mai intai nu se desfiinteaza DNA. Ca le va pune catuse Codruta KOvesi daca afla ce fac domnii presedinti ai camerilor cu banii Fondului Salvarii Nationale.

  raspunde comentariului
 • pepe

  02 septembrie 2017 11:58

  Stimata doamna Atschreiter, cel putin Austria nu este "beneficiara" unui grup politic de "anvergura" celui care paraziteaza Romania in acest momentputere sau opozitie.

  raspunde comentariului
 • Timpuri Grele

  02 septembrie 2017 9:48

  La al enșpelea congres JOGODII ! Economie de piata? Democratie?? Separatia puterilor in stat ? O adunatura de nemernici si hoti . Unuinea Europeana ? Constitutia Romaniei? Astia s-au nascut cu marile teze ale luii pingelica si popescu dumnezeu la closet si tot cred ca sunt de mancat. Or sa ne aduca inapoi la decembrie 1989 .

  raspunde comentariului
 • Halal natiune

  02 septembrie 2017 8:54

  Dragnea pregateste bomba iar Ciolos face topless in Vama Veche.

  raspunde comentariului
 • Franjo Glavina PSD SCOS IN AFARA LEGII

  02 septembrie 2017 8:27

  CRIMINALII PSD ALDE TRAIESC ULTIMA TOAMBA IN LIBERTATE. VANZATORII DE TARA CONDUSI SI FINANTATI DE CRIMINALII DE LA MOSCOVA VOR UMPLE PUSCARIILE. CELOR CARE VOR SCAPA DE PUSCARIE NOI STRADA LE VOM FACE VIATA UN CALVAR. SE VOR RUGA SA INTRE IN PUSCARIE SAU IN MORMANT. TOTUL FARA VIOLENTA! CRIMINALI PSD ALDE NU VA VOM LASA SA NE SCOATETI DIN UE SI NATO PENTRU CA VOI SA PUTETI FURA LA NESFARSIT!!!!

  raspunde comentariului
 • Eccemc2

  02 septembrie 2017 4:18

  Cine îi cu noi bine. Cine ecce pe invers evident ecce altfel, adică carevasăzică împotriva noastră.

  raspunde comentariului
 • Kuminecăturile Gemene

  02 septembrie 2017 2:22

  Ăsta ecce mioriticul Dow Jones! Unde pot să-mi cumpăr și eu un pachet? Va include oare și acțiuni ale Autorității Naționale a Minelor care va prelua controlul total asupra zonei Roșia Montană fiind evident de interes strategic pentru securitatea națională?

  raspunde comentariului
 • Bestiala

  02 septembrie 2017 1:42

  Mama ce poza faina daca ar fi in vargatiBestiala

  raspunde comentariului
 • costica

  01 septembrie 2017 23:41

  Castigi online la domiciliu, usor si nou. Oferta limitata pentru cinci mii de persoane extrem de serioase. Castiguri de cel putin patru mii de dolari pe an. Oferim contract de rezolutie globala. Varsta minima 18 ani. Solicitati detalii mai multe la adresa de email pacurarucostica1963gmail com

  raspunde comentariului
 • repetentu SA

  01 septembrie 2017 13:55

  SARITI HOTIIB O R F A S I I REPETENTII

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design