DNA face anchetă la centrala de la Cernavodă. Directorul general - sub control judiciar

de Mihai Diac , 19 februarie 2016 - stire actualizata la ora 19:48, 19 februarie 2016
Foto: Arhivă

UPDATE 19,00: Conducerea SN Nuclearelectrica SA a decis, vineri, suspendarea din funcţie a directorului sucursalei CNE Cernavodă şi a directorului economic al CNE Cernavodă pe durata aplicării măsurii controlului judiciar, atribuţiile fiind preluate de Marian Şerban, respectiv Titina Holobiuc, se arată într-un comunicat al Nuclearelectrica.

'În data de 19.02.2016, conducerea SNN a decis suspendarea din funcţie a Directorului Sucursalei CNE Cernavodă şi a Directorului Economic al CNE Cernavodă pe durata aplicării măsurii controlului judiciar. În vederea asigurării continuităţii activităţii, conducerea SNN a decis ca Marian Şerban, directorul Centralei CNE Cernavodă, să preia atribuţiile funcţiei de director al Sucursalei CNE Cernavodă şi Titina Holobiuc să preia atribuţiile funcţiei de Director Economic în cadrul CNE Cernavodă', se precizează în comunicat. 

Faţă de celelalte persoane cu privire la care s-a pus în mişcare acţiunea penală, SNN va acţiona în conformitate cu prevederile Codului Muncii, se mai arată în documentul citat. 

Nuclearelectrica confirmă că Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru 5 persoane din cadrul CNE Cernavodă şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 18.02.2016, pentru Directorul Sucursalei CNE Cernavodă şi Directorul Economic al CNE Cernavodă. 

Procurorii DNA Constanţa au dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de Ionel Bucur, director general al Centralei Nuclearoelectrice (CNE) Cernavodă, informează Agerpres.

El este acuzat de multe fapte de abuz în serviciu şi conflict de interese. 

Aceeaşi măsură a fost luată şi faţă de Elena-Marinela Negulici, în prezent director economic al CNE Cernavodă, la data faptelor director economic al Societăţii Naţionale "Nuclearelectrica" Bucureşti, pentru infracţiuni similare. 

De asemenea, procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii: Ionel Encică şi Laurenţiu-Theodor Nicola, ambii membri în cadrul comisiei de evaluare a ofertelor şi şef serviciu protecţie fizică şi informaţii clasificate din CNE Cernavodă la data faptelor, Mădălina Olteanu, director economic al CNE Cernavodă la data faptelor, Victor Dărămuş, administrator al unei societăţi comerciale la data faptelor. 

Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES, în perioada ianuarie 2008 - mai 2014, inculpaţii Bucur, Negulici, Olteanu, Encică, Nicola, prin acţiuni sau inacţiuni concertate, au îndeplinit în mod defectuos sau nu au îndeplinit acte ce ţin de atribuţiile de serviciu, în mai multe rânduri, în legătură cu atribuirea unui acord-cadru, având ca obiect servicii specifice de protecţie fizică şi monitorizare pentru Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă. 

"Acţiunile sau inacţiunile acestora au fost coordonate în vederea acordării, în mod preferenţial, a serviciilor menţionate către o societate controlată de Dărămuş, prin eludarea legislaţiei în domeniul atribuirii contractelor de achiziţie publică şi a legislaţiei speciale în domeniul încheierii şi derulării contractelor ce necesită autorizaţii speciale din partea ORNISS, având în vedere că prin respectivul contract se gestionau informaţii clasificate. De precizat este faptul că societatea respectivă nu întrunea condiţiile necesare pentru negocierea şi derularea acordului-cadru şi a contractelor subsecvente, în lipsa autorizaţiei de securitate industrială şi a certificatului de securitate industrială emis ORNISS", susţin procurorii. 

DNA precizează că inculpaţii au urmărit sau, după caz, au acceptat ca ceilalţi participanţi la procesul de achiziţie (membrii ai Consiliului de Administraţie, directori generali ai SNN, membrii ai serviciilor de achiziţii) să îndeplinească defectuos acte ce ţin de atribuţiile de serviciu, fără vinovăţie, prin invocarea, de către compartimentul de specialitate, cu girul directorilor menţionaţi, a unor false motive tehnice, pe fondul unei false urgenţe, generată tocmai de inacţiunea anterioară a inculpaţilor. 

"Această conduită infracţională a avut scopul de a atrage în mod fraudulos posibilitatea contractării cu un singur agent economic (sursă unică), ceea ce a condus în final la atribuirea contractului printr-o procedură neconcurenţială, discriminatorie şi lipsită de eficienţă în cheltuirea banilor publici, contrar dispoziţiilor exprese ale prevederilor legale privind atribuirea contractelor de achiziţie publică", se arată în comunicat. 

Consecinţa directă a favorizării acestei societăţi, menţionează DNA, a fost autorizarea la plată, de către Bucur, Negulici şi Encică, a sumei de aproximativ 3,5 milioane euro către societatea omului de afaceri, plăţi care reprezintă prejudiciul adus Societăţii Naţionale 'Nuclearelectrica'/CNE Cernavodă, concomitent cu obţinerea unui folos patrimonial necuvenit pentru firma respectivă. 

De asemenea, în perioada noiembrie 2010 - mai 2014, cei trei, în calitate de proprietari ai unor apartamente dintr-un complex rezidenţial situat în municipiul Constanţa, au beneficiat gratuit de servicii de pază din partea firmei lui Victor Dărămuş, în condiţiile în care societatea omului de afaceri avea în derulare contractul menţionat. 

DNA mai precizează că, în perioada aprilie 2012 - noiembrie 2015, cei trei inculpaţi au procedat la întocmirea documentaţiei tehnice şi ulterior la derularea unui alt acord-cadru de prestări servicii încheiat între SNN/CNE Cernavodă şi o altă firmă de pază, având ca obiect servicii de pază civilă pentru obiectivele exterioare. 

"În acest document, conform caietului de sarcini, erau incluse şi servicii de pază la Centrul de Control al Urgenţelor Alternativ, al cărui sediu este situat într-un imobil unde locuiau cei trei inculpaţi. Prin urmare, cei trei inculpaţi, ca persoane fizice, erau beneficiarii direcţi ai serviciilor de pază", se mai spune în comunicat. 

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.

Comentarii

 • gheorghe

  21 februarie 2016 19:12

  Partener firma internationala caut colaboratorii pentru a deveni parteneri intr-o afacere de succes cu castiguri garantate din prima luna, castigurile sunt nelimitate in functie de acitivitatea desfasurata. Cerinte-spirit de echipa-cunostinte minime operare calculator word, navigare internet-deschis spre nou si spre autodezvoltare-persoana pozitiva increzatoare in fortele propii-experienta si varsta nu conteaza in aceasta afacereSe ofera - perspectiva afirmarii intr-un domeniu dinamic si modern- posibilitatea de ascensiune profesionala- venit motivant pe masura realizarilor.Detalii la adresa gheorghe_fmyahoo.ro

  raspunde comentariului
 • gheorghe

  21 februarie 2016 19:11

  Partener firma internationala caut colaboratorii pentru a deveni parteneri intr-o afacere de succes cu castiguri garantate din prima luna, castigurile sunt nelimitate in functie de acitivitatea desfasurata. Cerinte-spirit de echipa-cunostinte minime operare calculator word, navigare internet-deschis spre nou si spre autodezvoltare-persoana pozitiva increzatoare in fortele propii-experienta si varsta nu conteaza in aceasta afacereSe ofera - perspectiva afirmarii intr-un domeniu dinamic si modern- posibilitatea de ascensiune profesionala- venit motivant pe masura realizarilor.Detalii la adresa gheorghe_fmyahoo.ro

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design