14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialDaniela Lulache, la finalul mandatului de șef al Nuclearelectrica: Negocierile pentru reactoarele...

Daniela Lulache, la finalul mandatului de șef al Nuclearelectrica: Negocierile pentru reactoarele 3 și 4 vor fi reluate în septembrie și vor dura șase luni

Adunarea Generală a Acționarilor Nuclearelectrica a aprobat reluarea, în septembrie 2017, a negocierilor cu compania chineză CGN pentru realizarea reactoarelor 3 și 4 ale centralei de la Cernavodă, a declarat vineri Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, citată de Agerpres.

Daniela Lulache este acum la final de mandat, urmând a fi înlocuită la conducerea Nuclearelectrica de Cosmin Ghiță.

Negocierile care încep în septembrie ar urma să dureze șase luni, a precizat Daniela Lulache.

"Ieri am avut AGA, unde a fost aprobată mandatarea Consiliului de Administrație care să stabilească termenii și condițiile mandatului de negociere în continuare a acestui proiect. Acest mandat a fost dat ca urmare a aprobării unui memorandum în Guvern în luna iulie cu această tema. Acest mandat stabilește termeni și condiții legat de o negociere timp de șase luni, începând de ieri (joi n.r)", a afirmat Lulache într-o conferință de presă privind bilanțul mandatului său la conducerea Nuclearelectrica.


Cosmin Ghiță, un tânăr de 27 de ani, fost angajat al grupului american Chevron, a fost numit, astăzi, director general al Nuclearelectrica, înlocuind-o astfel pe Daniela Lulache, au declarat pentru România liberă, surse din piață. 

"Negocierile fuseseră suspendate din decembrie anul trecut și vor fi reluate în luna septembrie. Eu cred că reactoarele 3 și 4 sunt absolut obligatorii dacă vrem să avem independență energetică și securitate energetică. Este absolut esențial ca statul român să își definească în detaliu rolul, contribuția, aportul, susținerea. Este un proiect viu și dinamic. Partenerii noștri vin cu o solicitare, noi cu un răspuns, deci nu este imposibil ca negocierile să se termine în șase luni, dar nu este nici ușor", a adăugat Lulache.

Totodată, ea a mai spus că este esențial ca decizia privind prelungirea duratei de viață a reactorului 1 să fie luată până la finele acestui an, altfel va fi prea târziu.

Lulache a fost întrebată și despre zvonurile privind preluarea Companiei Naționale a Uraniului de către Nuclearelectrica, informație pe care Lulache a infirmat-o.

"Nu există astăzi o discuție între Nuclearelectrica și CNU sau alte instituții. Discuțiile despre raporturile dintre CNU și Nuclearelectrica sunt dezbătute de ani de zile. Am vrut să ne uităm la posibilitatea menținerii în România a ciclului integrat, dar în final CNU a refuzat încheierea contractului. Deci o analiză pe această temă în prezent nu există. Noi am făcut propuneri Ministerului Energiei pe această temă și aceste discuții se pot relua, dar doar dacă există în spate analize, studii de fezabilitate, de mediu", a mai declarat oficialul Nuclearelectrica.

Daniela Lulache a condus producătorul de energie nucleară timp de patru ani și patru luni, fiind primul manager al unei companii de stat care a fost numit prin ordonanța de urgență 109/2011 privind managementul corporativ în întreprinderile publice.

Ea va fi înlocuită, din 2 septembrie, de Cosmin Ghița, care are un mandat provizoriu de patru luni.

Întrebată dacă va candida pentru un nou mandate la conducerea Nuclearelectrica, la momentul în care procedura de selecție a unui manager cu mandat de patru ani va fi reluată, Lulache a răspuns că nu știe deocamdată, dar că nu exclude nicio posibilitate.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă