13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialConectivitate inteligentă: Tehnologie pentru construcţii şi energie Bosch

Conectivitate inteligentă: Tehnologie pentru construcţii şi energie Bosch

Bosch oferă tehnologie pentru construcţii şi energie cu conectivitate inteligentă, precum şi servicii pentru industrie, companii şi locuinţe private

Hartung, membru în Consiliul de Administraţie Bosch: „Expertiza noastră în sisteme tehnice şi înţelegerea pieţelor regionale sunt factori cheie în obţinerea succesului”.

Automatizarea clădirilor elimină sarcinile de rutină şi reduce costurile de operare

Prioritate pentru siguranţa şi protecţia datelor

Stuttgart, Germania – Clienţii şi utilizatorii industriali solicită din ce în ce mai mult soluţii tehnice care sporesc nivelul de confort, siguranţă şi securitate în fabrici şi blocuri de apartamente, dar care reduc în acelaşi timp consumul de energie şi costurile. Aceştia doresc ca instalarea şi operarea tehnologiei să fie intuitive şi să arate bine. Răspunsul companiei Bosch la aceste tendinţe este să ofere soluţii integrate ce includ tehnologie pentru construcţii şi energie cu conectivitate inteligentă, dar şi servicii. Acestea acoperă domenii precum încălzirea, apa caldă menajeră, ventilaţia, climatizarea, protecţie împotriva spargerilor şi incendiilor, managementul clădirilor, generarea şi stocarea energiei electrice. Toate acestea sunt acoperite de sectorul de activitate Tehnologie pentru construcţii şi energie Bosch.

În cadrul unui eveniment de presă desfăşurat în Stuttgart, Dr. Stefan Hartung, membru în Consiliul de Administraţie al Robert Bosch GmbH, responsabil de sectorul de activitate Tehnologie pentru construcţii şi energie, a declarat: „Expertiza noastră vastă în materie de sisteme tehnice şi înţelegerea pieţelor regionale sunt factori cheie în obţinerea succesului. Compania Bosch este bine poziţionată pe piaţa tehnologiei pentru construcţii şi energie, atât în ceea ce priveşte tehnologia, cât şi amprenta globală. Ne extindem în mod strategic portofoliul şi prezenţa pe piaţă: aceasta reprezintă baza pentru o creştere continuă”. Pagina 2 din 6

 

Potenţial extraordinar pentru sporirea eficienţei energetice a fabricilor, utilajelor şi clădirilor

Cererea de energie la nivel mondial creşte mai repede ca niciodată, fiind de peste două ori mai mare în prezent faţă de acum 40 de ani. Conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA), cererea de energie va creşte cu peste o treime până în 2040, fiind însoţită de o creştere de 25 % a emisiilor de CO2. Prin urmare, sporirea eficienţei energetice este cel mai potrivit punct de pornire pentru reducerea emisiilor de CO2 şi respectarea obiectivelor privind schimbările climatice. Cel mai mare potenţial de economisire este întâlnit în construcţii şi încălzire: clădirile reprezintă 40 % din cererea globală de energie, electricitatea reprezentând însă o mică proporţie din această energie. În industrie, 75 % din cantitatea de energie utilizată este sub formă de căldură. La nivel mondial, consumul de energie şi, în consecinţă, costurile din industrie pot fi reduse cu până la 30% prin adoptarea unor tehnologii eficiente.

Conectivitatea sprijină automatizarea – nivel sporit de confort şi siguranţă

Pe măsură ce nivelul de trai şi speranţa de viaţă cresc, mai ales în ţările cu economii dezvoltate, aşteptările în materie de confort sunt în continuă creştere – la fel ca nevoia de sisteme de securitate, precum şi sistemele de protecţie împotriva spargerilor şi incendiilor. Toate acestea sporesc cererea pentru soluţii care automatizează procedurile şi facilităţile standard la nivelul clădirilor şi sistemelor energetice: de exemplu, sistemele de iluminare, încălzire, climatizare şi de alarmă, care se activează şi se dezactivează automat la intrarea sau ieşirea dintr-o clădire. Utilizatorii doresc ca tehnologia respectivă să fie uşor de instalat şi de utilizat, de exemplu prin intermediul unui ecran tactil de tipul celor folosite pentru smartphone-uri şi tablete. O condiţie obligatorie pentru automatizarea sistemelor energetice şi a clădirilor este asigurarea conectivităţii între clădirile şi dispozitivele care împărtăşesc informaţii prin intermediul internetului lucrurilor (IoT).

„Soluţiile noastre conectate ne permit să realizăm clădiri inteligente şi sisteme energetice adaptate cerinţelor viitorului. Însă conectivitatea nu reprezintă un scop în sine. Utilizatorii trebuie să vadă că aceasta aduce un plus de valoare: de exemplu, că nu vor mai fi nevoiţi să efectueze sarcini de rutină obositoare, care necesită timp sau că vor obţine o reducere a costurilor de exploatare”, a afirmat Hartung. „Atunci când vorbim de conectivitate, ne concentrăm atenţia pe standarde şi platforme deschise. Soluţiile noastre îndeplinesc întotdeauna cele mai înalte standarde privind protecţia şi securitatea datelor”.

Soluţiile Bosch le oferă clienţilor o transparenţă totală, permiţându-le să decidă singuri modul în care le vor fi folosite datele. De exemplu, compania a înfiinţat un centru de competenţă care defineşte standarde uniforme pentru securitatea produselor conectate. Pagina 3 din 6

 

Bosch va crea o nouă divizie pentru serviciile sale prospere

Soluţiile conectate creează numeroase oportunităţi noi de afaceri, mai ales în ceea ce priveşte serviciile. Bosch are perspective excelente în acest sens: compania dispune de cunoştinţele tehnice necesare în materie de software şi foloseşte propriile centre de comunicare, de exemplu pentru monitorizarea şi întreţinerea de la distanţă a clădirilor, sistemelor energetice şi instalaţiilor industriale. Tot aici sunt furnizate servicii telematice, precum serviciul telefonic de urgenţă eCall, disponibil în 16 limbi şi în peste 30 de ţări pentru aproximativ 1,5 milioane de autovehicule. La data de 1 ianuarie 2016, Bosch plănuieşte să înfiinţeze o nouă divizie, Bosch Global Service Solutions, pentru a reuni şi a-şi extinde gama de servicii într-un mod mai eficient.

Sectorul de activitate îşi extinde gama de produse şi prezenţa pe piaţă

Pentru a susţine creşterea continuă, Bosch îşi extinde gama de produse şi prezenţa pe piaţă în sectorul de activitate Tehnologie pentru construcţii şi energie. De exemplu, în ianuarie 2015, compania a anunţat achiziţia companiei Climatec din Statele Unite ale Americii. Climatec este recunoscută în industria de construcţii ca furnizor independent de servicii pentru integrarea şi automatizarea sistemelor esenţiale ale clădirilor, inclusiv generarea de energie electrică, climatizare şi securitate. Compania oferă servicii de consultanţă, planificare, instalare şi întreţinere de la distanţă de la o singură sursă şi este activă în mai multe sectoare diferite.

Bosch a înfiinţat o societate mixtă împreună cu compania chineză de tehnologie Midea pentru a produce sisteme cu debit variabil de agent frigorific (VRF). Aceste sisteme folosesc diferite debite de agent frigorific pentru încălzirea şi climatizarea clădirilor comerciale. În viitor, Bosch va putea oferi clienţilor industriali la nivel mondial o gamă completă de sisteme, inclusiv încălzire, ventilaţie şi climatizare. Lansarea producţiei este planificată pentru luna ianuarie 2016.

În aprilie 2015, Bosch a achiziţionat specialistul în conectivitate ProSyst, un furnizor de software şi middleware pentru portaluri. În casele conectate sau inteligente, software-ul ProSyst are rol de interpret pentru dispozitivele diferiţilor producători.

Soluţii conectate pentru clădirile industriale şi casele inteligente

Bosch oferă soluţii conectate cuprinzătoare pentru clădiri, precum sistemul de integrare pentru clădiri BIS, care simplifică semnificativ şi standardizează monitorizarea şi controlul central al echipamentelor de securitate şi de protecţie împotriva incendiilor. De asemenea, Bosch oferă EffiLink, o platformă de sistem Pagina 4 din 6

 

pentru servicii precum monitorizarea şi întreţinerea de la distanţă a instalaţiilor clădirilor. Această soluţie permite remedierea rapidă a până la 60% dintre defecte fără a fi nevoie de deplasarea unui tehnician la faţa locului.

Bosch îşi foloseşte competenţele în conectarea clădirilor industriale pentru a dezvolta soluţii destinate caselor inteligente. Compania stabileşte bazele tehnice în acest scop şi lansează succesiv primele sale produse. În luna aprilie, Bosch a înfiinţat societatea mixtă mozaiq operations împreună cu ABB şi Cisco. Obiectivul acesteia este crearea unei platforme deschise de software pentru casele inteligente, care să rămână deschisă la inovaţiile furnizorilor din diferite sectoare. În cadrul târgului IFA care a avut loc în luna septembrie, Bosch a prezentat nu doar cuptoare şi maşini de spălat vase, ci şi frigidere, maşini de spălat, uscătoare şi filtre de cafea complet automate care pot fi controlate prin intermediul unui smartphone.

Soluţii conectate pentru sisteme eficiente energetice

Bosch oferă o gamă largă de servicii şi soluţii conectate pentru generarea, conversia şi stocarea inteligentă, descentralizată a energiei, precum şi soluţii software pentru un control inteligent al reţelelor electrice. Primăvara trecută, compania a prezentat o nouă generaţie de centrale termice conectate pentru clădirile rezidenţiale; montarea şi utilizarea acestor centrale termice sunt intuitive. Designul lor inovator este la fel de impresionant şi la interior, oferind acces rapid la toate componentele, fiind astfel mai uşor, mai rapid şi mai ieftin de montat şi reparat. Cu peste 100.000 de produse conectate vândute, Bosch este cel mai mare furnizor de soluţii inteligente de încălzire, care sporesc în mod semnificativ confortul, eficienţa energetică, siguranţa funcţională şi calitatea serviciilor. Noul portal „HomeCom” furnizează companiilor ce oferă servicii de instalare informaţii detaliate privind sistemele de încălzire conectate ale clienţilor, inclusiv defectele şi potenţialele cauze de apariţie a acestora. Utilizatorii finali primesc informaţii clare şi complete cu privire la încălzirea centrală, alături de date despre consum şi recomandări individuale pentru sporirea eficienţei energetice.

Pentru a optimiza utilizarea energiei solare în locuinţe, Bosch oferă un sistem energetic inteligent, conectat, care include un inversor, o pompă de căldură şi o automatizare inteligentă. Orice surplus de electricitate poate fi utilizat pentru a pune în funcţiune pompa de căldură. Aceasta preia căldura din aer, apă sau sol şi o transformă în energie pentru încălzire sau prepararea apei calde menajere. Un card de date permite instalarea fără contact a inversorului Bosch, facilitând punerea în funcţiune a sistemului solar. Cu ajutorul instrumentelor de monitorizare, utilizatorii pot apela şi vizualiza online performanţa sistemului în orice moment. Pagina 5 din 6

 

De asemenea, Bosch oferă soluţii pentru controlul sistemelor de mari dimensiuni cu ajutorul noii game de produse Master Energy Control (sistem MEC). Acestea permit clienţilor industriali să integreze centrale termice, centrale de cogenerare şi boilere cu acumulare într-un sistem eficient energetic şi să le controleze prin intermediul unei interfeţe intuitive, precum o tabletă sau un smartphone. Comunicarea directă dintre componentele sistemului, precum centralele de cogenerare şi cazanele de abur, sporeşte eficienţa sistemului şi prelungeşte durata de viaţă a acestuia, ceea ce înseamnă că operatorii economisesc energie, reduc cheltuielile şi emisiile de CO2. Între timp, interfaţa intuitivă le permite utilizatorilor să vizualizeze şi să evalueze rapid şi eficient starea sistemului. Cu ajutorul conexiunii opţionale la distanţă MEC Remote, utilizatorii îşi pot accesa în siguranţă sistemele de oriunde.

Pentru companiile producătoare, eficienţa energetică şi reducerea costurilor la energie devin un factor competitiv de mare importanţă, precum şi un aspect esenţial de luat în considerare la alegerea unei locaţii. În domeniul serviciilor din sectorul energiei, Bosch a început să ofere de curând o soluţie eficientă energetic integrată şi conectată, care le permite clienţilor industriali să reducă consumul de energie cu până la 30%.

Bosch dezvoltă soluţii de stocare la cheie pentru furnizorii de energie electrică şi clienţii din sectorul comercial. Un exemplu este Second Life Batteries, un proiect realizat de Bosch împreună cu BMW şi Vattenfall. În Hamburg, acumulatorii uzaţi proveniţi de la autovehiculele electrice sunt reuniţi pentru a forma un sistem vast de stocare a energiei. Acesta poate furniza energie în câteva secunde şi ajută la stabilizarea reţelei de energie.

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă