15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialConcluzii îngrijorătoare ale unui studiu CCIR. Cum văd firmele activitatea Guvernului

Concluzii îngrijorătoare ale unui studiu CCIR. Cum văd firmele activitatea Guvernului

Deși programul de guvernare este extrem de pompos, majoritatea firmelor consideră că actualul Guvern nu este preocupat de grăbirea proiectelor de infrastructură, reducerea birocrației și atragerea fondurilor europene sau a investițiilor străine.

Sub 15% din respondenții la un sondaj realizat de Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), în rândul persoanelor de decizie în cadrul societăților comerciale, consideră că Executivul este preocupat de aceste probleme stringente ale economiei, precum infrastructura, birocrația și investițiile. Mai mult, încrederea în actualul Guvern e mai mică decât în cabinetul Cioloș, referitor la rezolvarea acestor aspecte.

Alt semnal negativ pentru actu-ala echipă de la Palatul Victoria e că studiul surprinde şi o creștere a corupţiei din administraţia publică: 15% din respondenți o percep ca fiind mai mare decât anul trecut, în timp ce 29% consideră că e mai redusă decât anul trecut. Comparativ, în 2016 doar 7% credeau că e mai mare, în timp ce 44%, aproape jumătate dintre respondenți, percepeau corupția din administrație ca fiind mai redusă decât anul trecut.

Exodul specialiștilor

Potrivit studiului, un lucru tot mai alarmant care se reflectă acum în cifre e disponibilitatea de personal calificat, ca fiind principala problemă a companiilor. 35% din companii s-au lovit de problema plecării în străinătate a angajaților, iar 77% declară că personalul calificat a fost principala categorie afectată, valorile fiind similare cu cele înregistrate în 2016. „Problema cu forța de muncă a luat locul fiscalității în topul studiului. Consider că ar fi trei soluții pe care noi le-am analizat: prima este resetarea sistemului educațional românesc, dar suntem conștienți că este o chestiune rezolvabilă pe termen mediu și lung. Pe de altă parte, ar fi o relaxa-re a legislației care să permită importul de forță de muncă și, nu în ultimul rând, reanalizarea schemelor de ajutor social”, a declarat ieri, la conferința de lansare a studiului, președintele CCIR, Mihai Daraban (foto).

Creșterea salariului minim pe economie este percepută de 45% din firme ca având efecte negative, cu peste jumătate (+23%) mai mult decât în 2016. Reducerea fiscalității (25%), simplificarea și clarificarea legislației (9%) și stabilitatea fiscală și legislativă (8%) sunt principalele măsuri care ar conduce la îmbunătățirea activității economice a companiilor din România.

Sondajul a fost realizat pe 501 respondenți în rândul proprietarilor, asociaților sau persoanelor cu funcție de conducere de nivel superior, în perioada de culegere 5 aprilie – 9 mai 2017. Marja de eroare este ±4.4%.

BNR: Riscuri foarte mari

Un semnal că situația este îngrijorătoare a venit și din partea BNR. „În cariera într-adevăr cam lungă pe care o am în această poziție nu am văzut niciodată, dar absolut niciodată în 27 de ani, o situație macroeconomică mai bună, dar tot la fel de adevărat că nu am văzut riscuri mai mari. Nu este o contradicție, nu este un conflict. Când ajungi așa mai sus, ca să folosesc o metaforă, riscul unei căderi este mai mare și efectele sunt mai mari”, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, citat de Agerpres. 

Cele mai citite

Găgăuzia vrea ca Republica Moldova să fie în uniunea economică a Rusiei, nu în UE

Guvernatoarea Găgăuziei - regiune autonomă a Republicii Moldova - a declarat că Republica Moldova ar trebui să facă parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Pensiile în luna mai. S-a hotărât dacă vor fi plătite în avans

Guvernul României a decis să aprobe în avans plata pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale pentru luna mai 2024, conform informațiilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă