6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCe se află în spatele parteneriatul strategic Rosneft - ExxonMobil

Ce se află în spatele parteneriatul strategic Rosneft – ExxonMobil

Parteneriatul strategic dintre compania rusă Rosneft şi gigantul american al hidrocarburilor ExxonMobil este în atenţia ziarelor moscovite de miercuri. Cele două au semnat un acord pentru explorarea în comun a platoului arctic rusesc. Rosneft va primi o cotă-parte în cel puţin şase proiecte ale companiei americane pe teritoriul SUA, proporţională cotei pe care o va primi ExxonMobil în proiectele ruseşti, a anunţat vicepremierul rus Igor Secin, citat de Agerpres.

Rosneft şi-a găsit un nou partener strategic, în locul BP – este vorba de cea mai mare companie petrolieră din lume, ExxonMobil, notează Kommersant. Cele două companii au deja proiecte comune în Sahalin, în sud-estul Rusiei, şi la Marea Neagră, scrie publicaţia economică. De asemenea, companiile vor explora platoul arctic. Schimbul de acţiuni, ca şi în cazul BP, nu presupune o alianţă. În schimb, Rosneft poate intra în proiectele ExxonMobil în America de Nord, unde compania ar viza un uriaş zăcământ – Hibernia – în Canada.

Exxon este cea mai mare companie petrolieră publică din lume, iar parteneriatul cu ea va ridica semnificativ statutul Rosneft, estimează ziarul financiar Vedomosti. Unicitatea tehnologiilor Exxon a fost remarcată şi de premierul rus Vladimir Putin, care s-a declarat uluit de faptul că platforma din Canada a companiei ‘suportă lovitura unui aisberg de un milion de tone’. Acordul cu Exxon este aproape identic cu cel pe care Rosneft intenţiona să-l încheie cu BP la începutul anului: principala misiune a partenerilor este explorarea platoului rusesc. În acest scop, companiile vor crea un joint-venture, în care Rosneft va deţine 66,7% din acţiuni, iar Exxon restul de 33,3%.

Rusia s-a arătat în ultimul an mult mai dispusă să atragă parteneri străini, deşi unele acorduri au eşuat.

Un acord între Rosneft şi Chevron privind o investiţie de un miliard de dolari într-un proiect estimat la 32 miliarde de dolari în Marea Neagră s-a destrămat cu numai o lună în urmă.

Analiştii consideră că înţelegerea a căzut din cauza divergenţelor dintre cele două companii privind alegerea contractorului, domiciliul companiei joint venture şi jurisdicţia în care se vor arbitra eventualele dispute, potrivit Mediafax.

Cu toate acestea, Chevron a fost de asemenea considerat de Rosneft un potenţial partener pentru proiectul din zona arctică, ca şi Royal Dutch Shell.

Premierul rus, Vladimir Putin, a participat marţi la semnarea acordului dintre Exxon Mobil şi Rosneft, la Soci. Înţelegerea a fost semnată de directorul general al Exxon, Rex Tillerson, şi vicepremierul rus Igor Sechin.

Exxon şi Rosneft au convenit să investească 3,2 miliarde de dolari în dezvoltarea a trei blocuri din Marea Kara şi un bloc din Marea Neagră.

Rosneft va deţine 66,7% din acţiunile joint venture-ului, iar Exxon va controla restul capitalului.

Compania americană notează că blocurile incluse în acord “sunt unele dintre cele mai promiţătoare şi mai puţin explorate zone offshore din lume, cu un potenţial ridicat pentru lichide şi gaze”.

Analiştii consideră că acordul arată că “resetarea” relaţiilor bilaterale dorită de Obama reuşeşte să reducă riscul politic al companiilor americane care operează în Rusia.

Un oficial al administraţiei Obama a declarat că acordul reperzintă rezultatul cooperării reînnoite dintre SUA şi Rusia.

Rosneft estimează că blocurile din Marea Kara au rezerve recuperabile de 36 miliarde de barili şi resurse totale de 110 miliarde de barili echivalent petrol, de peste patru ori cât rezervele dovedite ale Exxon la nivel mondial.

Blocul din Marea Neagră este estimat la 9 miliarde de barili.

Primele lucrări de foraj ar trebui să înceapă în 2015, Exxon suportând majoritatea costurilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă