Catina, una dintre cele mai rentabile plantatii

de Rl online , 17 iulie 2007
Introdusa recent in cultura ecologica din Romania, catina alba se cultiva in prezent pe mai bine de 100.000 de hectare. Arbust fructifer, originar din Asia Centrala, catina face un fruct ce contine de zece ori mai multa vitamina C decat citricele. Una din cele mai mari plantatii din tara se gaseste in judetul Bacau. Fructul de catina alba, atat din flora spontana, cat si cel din plantatiile ecologice se utilizeaza in industria alimentara, silvicultura, in farmacie. Cel mai valoros insa este uleiul care se obtine din fruct. Din fructele de pe un hectar se poate obtine ulei in valoare de 150.000 de euro. Este indiscutabil cea mai profitabila cultura.
Catina alba poate creste si in spatii mult mai departe de flora spontana. O cultura ecologica de catina presupune pregatirea terenului intocmai ca la orice livada de pomi, fiind interzisa folosirea cu 3-4 ani inainte a ingrasamintelor, ierbicidelor, pesticidelor. Prima productie este intr-al cincilea an de la plantare. Suprafetele pot fi mici, dar valorificarea este extraordinar de mare. In primul an de plantatie, cheltuielile pentru un hectar sunt de 1.700-2.000 euro reprezentand pretul butasilor, circa 1.700 bucati/ha. In fiecare an se mai cheltuiesc inca 200-300 euro la hectar pentru a acoperi lucrarile de intretinere. Durata de viata a unei exploatatii este de pana la 20-25 de ani, cu o perioada de crestere in al 10-lea an, dupa care urmeaza o perioada de descrestere pana la 25 de ani.
Veniturile se obtin din vanzarea fructelor de catina, care sunt net superioare daca sunt transformate in pulbere (foarte ceruta de japonezi), dar mai ales daca din fructe se extrage uleiul, foarte cautat pretutindeni in lume pentru industria alimentara, cosmetica, farmaceutica. Din al cincilea an, cand plantatia intra pe rod, se obtine o recolta de minim 4-5 tone de fructe la hectar, care se poate vinde cu 3 euro/kg, circa 1.500 euro/ha. Recolta creste an de an, ajungand la cantitati impresionante. Calitatea fructelor este data de concentratia de ulei. Un litru de ulei extras din fructele de catina se vinde cu un pret cuprins intre 150 euro si 500 euro. In conditii de cultura ecologica, se poate obtine o productie de 20.000 tone de fructe proaspete la hectar. Productia de ulei la hectar este cuprinsa intre 170 litri si 1200 litri, pretul variind intre 150  si 500 euro pe litru. La un pret mediu rezulta 150.000 de euro. Un profit deosebit, greu de atins cu orice alta cultura. La nivelul tarii sunt inca foarte putini cei care cultiva catina ecologic. E loc pentru foarte multi cultivatori, pentru ca, daca vor fi suprafetele mai mari, vor putea stabili contracte mai bune.

Comentarii

 • SIMION PASCA

  07 iulie 2015 9:29

  Firma CATINAPLANT SRL desfasoara activitati agricole specifice exclusiv in domeniul infiintarii, intretinerii si exploatarii plantatiilor de catina alba, sens in care ofera doritorilor urmatoarele oportunitati-Comercializeaza material saditorbutasi inradacinati de catina din soiurile Serpeni, Pitesti 1 si Pitesti 2 obtinuti in pepiniera proprie, insotiti de Certificat de calitate si conformitate, Certificat fitosanitar si Certificat de confirmare ecologica-Infiinteaza plantatii de catina in conditii rentabile, cu material saditor de calitate si dispunand de personal muncitor cu experienta-Ofera consultanta de specialitate cu privire la infiintarea, intretinerea si exploatarea plantatiilor de catina, pregatirea terenului, densitati optime de plantare, plantarea proriu-zisa, tehnologia privind taierile de crestere si fructificare in scopul obtinerii de productii cat mai mari la hectar, metode de recoltarea manuala si mecanica etc-Intocmeste Proiecte de infiintare a plantatiilor de catina necesare la Directiile Agricole Judetene pentru solicitarea eliberarii Autorizatiei de infiintare a plantatiei, conform prevederilor Legii pomiculturii-Pentru clientii nostri, la cerere, asiguram desfacerea intregii productii de catina pe baza de contract, pe perioade mari de timp.Informatii si comenzi pe E-mail catinaplantyahoo.com sau la tf. 0744995788.

  raspunde comentariului
 • agroplant

  02 iunie 2015 18:40

  S.C. cu experienta infiinteaza plantatii de catina in conditii avantajoase si deosebit de rentabile , cu material saditor de calitate din pepiniera proprie , folosind personal cu experienta . Asiguram desfacere pe baza de contract pentru toata recolta si pe toata durata de viata a culturii. Investiti o singura data si culegeti roadele 25 de ani . Pentru toti cei care doresc o afacere rentabila pe termen lung cu garantia valorificarii recoltei asteptam sa ne contactati Tel 0758-468011, e-mailagricultura_azyahoo.com

  raspunde comentariului
 • Stefan

  23 octombrie 2014 17:09

  as fi interesat de cateva informatii si as ancerca ci,,,,aproximativ un hectarmultumesc

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design