11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialBoc DEZVĂLUIE care este "păcatul originar" în cazul Bechtel

Boc DEZVĂLUIE care este “păcatul originar” în cazul Bechtel

“Păcatul originar” în cazul Bechtel este contractul încheiat în 2004 de Guvernul PSD pentru construirea Autostrăzii Transilvania, încheiat “în totalitate” în defavoarea statului român, afirmă fostul premier Emil Boc, potrivit Mediafax.

“Văd că toată lumea vorbeşte de situaţia legată de Bechtel, dar nimeni nu merge la păcatul originar, care este încheierea contractului din 2004, de către Guvernul PSD de atunci, care este cel mai scandalos şi fraudulos contract din istoria României care s-a încheiat vreodată. Este inadmisibil să se ia în analiză 5 kilometri din cei 415 kilometri, să faci un calcul pe hârtie, mâzgălit, şi să multiplici cu 415 şi să spui că acesta este valoarea contractului”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, fostul premier Emil Boc, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a spus că o a doua greşeală este că acel contract a fost făcut în totalitate în defavoarea statului român, “toate garanţiile posibile”, de penalităţi, fiind în favoarea Bechtel şi nici o garanţie şi siguranţă pentru statul român.

De parcă cineva de la Bechtel l-a făcut (contractul -n.r.) şi doar cineva de la noi l-a semnat. Este un contract beton făcut pentru Bechtel”, a spus Boc, susţinând că reprezentanţii Guvernului pe care l-a condus au purtat negocieri “dure” cu Bechtel pentru rezilierea contractulu, urmând ca partea americană să finalizeze doar tronsonul Suplacu de Barcău – Borş, de 64 de kilometri.

“Am evitat plata de penalităţi pentru statul român, altfel trebuia să plătim un milion de euro pe săptămână, conform contractului. Şova este un mare povestitor, dar nu a făcut nimic. A vrut să îşi arate muşchii, a vrut să rezilieze şi partea de la Suplacu de Barcău şi văzând asta Bechtel le-a arătat contractul, iar atunci Şova şi-a retractat declaraţia. Noi am fost tot timpul la mâna Bechtel cu contractul. Au fost prevederi atât de dure şi neatacabile din partea statului român, încât singura cale era ori plăteşti despăgubiri la Bechtel, ori negociezi cu ei”, a mai afirmat Boc.

Fostul premier a adăugat că valoarea despăgubirilor către Bechtel se ridică la câteva sute de milioane de euro.

Contractul cu compania americană Bechtel privind construcţia autostrăzii Transilvania trebuie reziliat din cauza prostiei celor care au condus în 2005 Ministerul Transporturilor şi care, în loc să aplice un contract foarte bun, au început renegocieri şi tergiversări, a declarat, marţi, premierul Victor Ponta.

În 2005, în Guvernul Tăriceanu, Ministerul Transporturilor a fost condus de către Gheorghe Dobre din partea PD.

“În 2005, din cauza prostiei celor care au condus atunci Ministerul Transporturilor – sper că e vorba doar de prostie şi nu de altceva – în loc să se aplice un contract care era foarte bun, au început renegocieri, tergiversări, regândiri, recalculări şi uite că am ajuns după aproape zece ani să nu se mai întâmple nimic”, a spus Ponta.

Contractul cu Bechtel privind construcţia autostrăzii Transilvania ar urma să fie reziliat în următoarele zile, după ce vor mai fi stabilite unele detalii, Corpul de Control al premierului urmând în acelaşi timp să verifice derularea contractului de la data încheierii şi până în prezent.

Prim-vicepreşedintele PDL Anca Boagiu, fost ministru al Transporturilor, a declarat, luni, că premierul Victor Ponta îşi ascunde neputinţa prin controlul cerut la contractul cu Bechtel, ea cerând şefului Guvernului să îl demită pe ministrul Şova şi să facă publice costurile rezilierii contractului.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă