Bloomberg: Compania Kaspersky, specializată în protecție cibernetică, a colaborat cu agenţia de informaţii a Rusiei, FSB

de Mihai Diac , 11 iulie 2017 - stire actualizata la ora 18:55, 11 iulie 2017
Foto: Arhivă

Compania Kaspersky Lab, specializată în protecție cibernetică, unul dintre marii producători mondiali de programe antivirus, a avut o relaţie mai apropiată decât cea admisă în mod public cu principala agenţie de spionaj din Rusia, Serviciul Federal de Securitate (FSB), potrivit unor e-mailuri obţinute de Bloomberg Businessweek, informează Mediafax.

Astfel, firma Kaspersky ar fi dezvoltat tehnologie de securitate pentru FSB.

„Kaspersky Lab a recunoscut dintotdeauna că oferă servicii şi produse guvernelor din lume pentru a proteja acele organizaţii de atacuri cibernetice, dar nu are legături neetice sau afilieri cu vreun guvern, inclusiv cu cel al Rusiei”, a transmis compania.

E-mailurile, care datează din octombrie 2009, fac parte din corespondenţa dintre Eugene Kaspersky şi un angajat. Kaspersky evidenţiază un proiect desfăşurat în secret în urmă cu un an, pentru „o cerere importantă venită de la partea Lubyanka”, o referire la birourile FSB. Kaspersky Lab a confirmat autenticitatea e-mailurilor, scrie Bloomberg.

Software-ul la care făcea referire directorul general avea scopul iniţial de a proteja clienţii, inclusiv guvernul rus, de la atacurile de tip denial-of-service, dar acesta a mers mai departe. Kaspersky Lab va coopera, de asemenea, cu companiile furnizoare de internet pentru a localiza actori care au un scop rău şi să le blocheze atacurile, în timp ce oferă asistenţă prin „contramăsuri active”, o mişcare atât de sensibilă încât Kaspersky şi-a sfătuit angajaţii să o păstreze secretă.

Sintagma „contramăsuri active” se referă la atacurile cibernetice realizate asupra hackerilor sau închiderea calculatoarelor cu malware-uri sau alte metode.

Potrivit unei surse Bloomberg, sistemul denial-of-service al companiei este compus din două părţi. Prima parte constă în tehnici tradiţionale de apărare, inclusiv rerutarea traficului afectat către servere care îl pot absorbi fără să fie afectate. A doua parte constă în oferirea către FSB de informaţii în timp real asupra locaţiei hackerilor şi trimite experţi pentru a asista FSB şi poliţia din Rusia când realizează descinderi. La acest lucru făcea referire Kaspersky în e-mail, susţine sursa citată de Bloomberg.

Atacurile de tip denial-of-service (refuzul, blocarea serviciului) reprezintă o încercare frauduloasă de a indisponibiliza sau bloca resursele unui calculator. În general, acest atac este efectul eforturilor intense ale uneia sau a mai multor persoane de a împiedica un site web sau şi servicii din Internet de a funcţiona eficient, temporar sau nelimitat.

Loading...

Comentarii

  • Angin san

    12 iulie 2017 16:26

    Orice antivirus dupa scanare emite un log de informatii cu date despre fisierele scanate care la update poate fi citit de compania softului.Asa se face ca daca softul nu e cumparat se blocheaza datorita spy-ului de update -are.Ba mai mult companii de renume s-au desavarsit sa blockeze trafic ba chiar computer daca nu le convine ceva anume.Deci folosesc vulnerabilitatea increderii drept principala arma.

    raspunde comentariului
  • Zagura

    12 iulie 2017 6:30

    Ati uitat sa spuneti ca aceasta companie este ruseasca.

    raspunde comentariului
  • ILIE

    11 iulie 2017 21:42

    Si McAfee apartine CIA-ului . In urma cu ceva ani am avut instalat McAfee si nu ma lasa sa accesez Pravda sau Tass News

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design