13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialBancpost şi Alpha Bank au fuzionat. Vezi cifrele noii bănci de pe...

Bancpost şi Alpha Bank au fuzionat. Vezi cifrele noii bănci de pe locul trei din România

Acţionarii EFG Eurobank şi Alpha Bank au aprobat marţi fuziunea celor două bănci, care va duce la formarea celei mai mari instituţii de credit din Grecia şi din Europa de Sud-Est. Noua fuziune are un impact major şi asupra pieţei bancare din România. Fuziunea dintre Bancpost , deţinută de EFG Eurobank, cu Alpha Bank va avea ca efect cea mai mare consolidare înregistrată până în prezent pe piaţa locală, rezultând o bancă ce se va afla pe locul al treilea în funcţie de active.

Alpha Bank România şi Bancpost ocupau la jumătatea acestui an locurile 8, respectiv 9 în sistemul bancar românesc, după valoarea activelor, de 17 miliarde lei, respectiv 13 miliarde lei. La active totale combinate de 30 miliarde lei, noul grup va ocupa poziţia a treia în România, după BCR şi BRD, potrivit Mediafax.

Alpha Bank are în România 166 de sucursale, credite de 3,555 miliarde euro şi un venit înainte de provizioane de 128 milioane euro în 2010.

După fuziune, cele două grupuri greceşti estimează că vor ajunge la o cotă de piaţă de 11% în România, după soldul creditelor de la sfârşitul anului trecut.

EFG Eurobank a înregistrat în primul semestru pierderi de 4,6 miliarde euro în România, faţă de un profit net de 10,7 miliarde euro în aceeaşi perioadă a anului trecut. Valoarea activelor din România a scăzut în primele şase luni 9,5%, la 4,85 miliarde euro.

Profitul înainte de taxe al Alpha Bank în România a scăzut cu 77% în primul semestru, la 5,4 milioane euro, iar soldul creditelor acordate de grup pe piaţa românească a coborât cu 4%, la 3,51 miliarde euro.

Cum a avut loc fuziunea

Fuziunea a fost aprobată la adunări generale separate ale acţionarilor EFG Eurobank şi ai Alpha Bank, după alte două încercări eşuate din cauza lipsei de cvorum, conform Mediafax.

Acţionarii EFG Eurobank, a doua mare bancă din Grecia, vor primi 5 acţiuni la compania formată prin fuziune, care se va numi Alpha Eurobank, în schimbul a 7 titluri existente Eurobank, a anunţat banca.
De asemenea, pentru fiecare acţiune Alpha Bank va fi acordată o acţiune Alpha Eurobank.

Fuziunea, anunţată pentru prima oară în august, necesită acordul Băncii Greciei şi pe cel al guvernului elen, se arată într-un comunicat al EFG Eurobank.

Alpha Eurobank va avea un potenţial mai mare de a accesa pieţele internaţionale, o credibilitate sporită şi capacitatea de a crea valoare pentru acţionari şi clienţi.

Noua bancă se va afla pe locul 23 în zona euro, cu active totale de 145 miliarde de euro, împrumuturi de 98 miliarde de euro şi depozite de 68 miliarde de euro.

Alpha Eurobank va avea o reţea de 2.300 de sucursale şi 34.000 de angajaţi, potrivit EFG Eurobank.
Conform estimărilor EFG Eurobank, obţinerea acordului autorităţilor în vederea fuziunii ar putea dura câteva săptămâni.

La sfârşitul lunii august, Alpha Bank şi Eurobank au încheiat un acord de fuziune, tranzacţia urmând să fie finanţată şi de Autoritatea pentru Investiţii din Qatar, care va injecta capital în noul grup prin cumpărarea unor obligaţiuni convertibile.

Capitalul noului grup va fi consolidat prin emisiunea unor obligaţiuni convertibile de 500 milioane euro către fondul Qatar Investment Authority, acţionar al Alpha Bank. De asemenea, noul grup va emite drepturi de preempţiune de 1,25 miliarde euro către acţionari.

După fuziune şi efectuarea infuziilor de capital convenite în acord, familiile greceşti Costopoulos şi Latsis vor controla 4%, respectiv 13% din acţiunile grupului, iar emiratul Qatar, prin compania Paramount, va deţine 17% din titluri.

Afectate de retrageri de depozite, reducerea ratingului de ţară şi creşterea creditelor neperformante în cel de-al patrulea an consecutiv de recesiune, băncile greceşti se află într-o situaţie delicată. Guvernul le-a îndemnat la preluări şi fuziuni pentru a-şi înlesni accesul la pieţele interbancare de credit.

Acţiunile băncilor elene au scăzut puternic de la începutul anului, declinul fiind peste cel al bursei de la Atena. Indicele sectorului bancar a pierdut 74%, în timp ce bursa pe ansamblu 46%.
Marţi, acţiunile EFG Eurobank şi Alpha Bank au scăzut cu peste 11%.

 

Cele mai citite

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă