8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialArmata Română așteaptă câteva mii de mașini blindate. Cine le va produce

Armata Română așteaptă câteva mii de mașini blindate. Cine le va produce

Armata Română are un necesar de câteva mii de transportoare blindate, a declarat secretarul de stat pentru Armamente, Gabriel Beniamin Leș.

Necesitățile “sunt destul de mari, la nivelul miilor în cazul transportoarelor şi a câtorva sute la derivatele acestora”, a declarat secretarul de stat într-un interviu publicat, luni, de Revista Forțelor Terestre.

Secretarul de stat a precizat că este nevoie mai ales de transportoare model TBT 8 x 8. În plus sunt necesare câteva sute de vehicule 8 x 8 derivate din acest model, precum și diferite modele de vehicule 4 x 4, blindate și neblindate.

Pentru vehiculele 8 x 8 se va căuta integrarea producției în industria românească. “Dacă vom reuşi integrarea acestei soluţii în industria naţională, probabil că într-un interval de doi ani am putea avea primele livrări. Însă programul de achiziţie se va întinde pe durata a 10-15 ani”, a precizat secretarul de stat.

Citește și: Armata Română ar putea primi în dotare un nou vehicul blindat

“Dacă discutăm despre tehnica militară precum TBT 8×8 şi derivatele acestuia şi autovehicule blindate şi neblindate, este un proiect pe care l-am discutat inclusiv cu cei de la ROMARM şi intenţia noastră ar fi că, oricine ar fi acela care va câştiga licitaţia pentru producţia acestui tip de tehnică militară, să fie integrat în industria naţională. În afara faptului că este o problemă de siguranţă naţională, este importantă şi latura economică, prin care s-ar aduce bani la bugetul naţional şi s-ar reduce şi costurile cu mentenanţa, comparativ cu tehnica de import”, a explicat Gabriel Beniamin Leș.

Ministerul Apărării își face calcule de achiziții pe baza unui buget de 2 la sută din PIB, care a fost anunțat de Klaus Iohannis imediat după preluarea mandatului de șef al statului. Bugetul Apărării va atinge 2 la sută din PIB abia în anul 2017. Pe de altă parte, chiar și acest buget majorat ar permite achiziția doar a câtorva zeci de mașini blindate, a recunoscut secretarul de stat Leș.

Totuși, cu cât gradul de integrare a producției  de transportoare în economia României va fi mai mare, cu atât numărul de vehicule care pot fi achiziționate va fi mai ridicat.

Din România, firma specializată în producerea de transportoare blindate este Automecanica Moreni, care face parte din Compania ROMARM. TBT 8 x 8 este un proiect la care Automecanica Moreni lucrează de mai mulți ani.

În noiembrie 2014, un prototip al TBT 8 x 8 a fost testat în poligonul Ministerului Apărării Naționale de la Jegălia.

Citește și:  SUA îşi modernizează maşinile BLINDATE din Europa. Vezi noile ARME

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă