20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialApple, obligațiuni de 12 miliarde de dolari pentru acționari

Apple, obligațiuni de 12 miliarde de dolari pentru acționari

Compania Apple a emis, miercuri, obligaţiuni în valoare de 12 miliarde de dolari. Emisiunea face parte dintr-un program de recompensare a acţionarilor și este o alternativă mai ieftină decât repatrierea fondurilor deţinute în străinătate, care ar fi impozitate, relatează Bloomberg, preluat de Mediafax.

Emisiunea a inclus obligaţiuni pe termen de 10 ani în valoare de 2,5 miliarde de dolari, cu un randament de 3,45%, cu 0,77 puncte procentuale peste cel al titlurilor de Trezorerie cu scadenţă similară. Compania a mai vândut obligaţiuni în valoare de 2 miliarde de dolari, pe termen de cinci ani şi un randament de 2,1%, obligaţiuni pe trei ani, în valoare de 1,5 miliarde de dolari şi un randament de 1,05%, şi obligaţiuni de 3 miliarde de dolari cu scadenţă la şapte ani şi un randament de 2,85%.

Totodată, Apple a emis obligaţiuni cu dobândă variabilă pe trei şi cinci ani, de câte 1 miliard de dolari, la un randament cu 0,07 puncte, respectiv 0,3 puncte peste dobânda interbancară LIBOR.

Apple a anunţat săptămâna trecută, odată cu raportul financiar pentru primul trimestru al acestui an, că va extinde programul de răscumpărare de acţiuni, o formă de recompensare a acţionarilor, de la 60 miliarde de dolari la 90 miliarde de dolari, măsură finanţată prin plasamente de obligaţiuni către investitori. Totodată, dividendele au fost majorate cu 8%.

Compania preferă să se îndatoreze în loc de a utiliza rezervele uriaşe acumulate, de 150 miliarde de dolari. Circa 130 miliarde de dolari, sau 88% din aceste fonduri sunt deţinute în afara SUA, iar repatrierea ar presupune plata taxei pe profit de până la 35%.

"Nu vor să plătească taxe pentru repatrierea fondurilor. Piaţa le oferă bani foarte ieftini", a declarat Matthew Duch, manager de fonduri la compania Calvert Investments din Bethesda, Maryland.

Apple a emis în urmă cu 12 luni obligaţiuni în valoare de 17 miliarde de dolari, stabilind un record la acea dată. Cererea din partea investitorilor a depăşit 50 miliarde de dolari. Cinci luni mai târziu, recordul a fost depăşit de grupul american Verizon, care a plasat titluri de 49 miliarde de dolari pentru a finanţa achiziţia pachetului de 45% din acţiuni deţinut de Vodafone la Verizon Wireless, tranzacţie de 130 miliarde de dolari.

Apple a acumulat în SUA rezerve de 38 de miliarde de dolari, sumă care a scăzut cu 1 miliard de dolari faţă de nivelul din august 2012, când compania a distribuit pentru prima dată dividende.

Cele mai citite

Emisiune de titluri de stat Fidelis cu dobânzi atractive pentru investitori, din 2 octombrie

Ministerul Finanțelor a lansat o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis, destinată investitorilor persoane fizice, care se desfășoară între 2 și 11 octombrie....

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...

Deficit bugetar în creștere: 81 miliarde lei în primele opt luni din 2024

Ministerul Finanțelor a publicat vineri datele privind execuția bugetului general consolidat pentru primele opt luni ale anului 2024, evidențiind un deficit bugetar de 81...
Ultima oră
Pe aceeași temă