Adrian Mitroi (ASE): România este noul ''tigru al Europei'', cu o creștere economică de tip chinezesc

de Mihai Diac , 16 august 2017 - stire actualizata la ora 13:57, 16 august 2017
Foto: Arhivă

România este noul ''tigru al Europei'', fiind caracterizată de o creștere economică de tip chinezesc, a declarat, pentru Agerpres, Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale la Academia de Studii Economice (ASE).

Mai mult, dacă nu ar avea cele două limitatoare - resursele umane și deficitul de infrastructură, creșterea economică a României ar fi fost de două cifre, consideră Adrian Mitroi.

''Suntem noul tigru al Europei cu creștere economică de tip chinezesc. 6% e deja o cifră care comandă foarte mult respect, pe un deficit de sub 3%, pe o creștere a creditării sub această creștere economică. Asta dovedește că resursele de creștere economică sunt stagnante, dar existente. Temporizarea nesănătoasă a investițiilor ar trebui ajutată cu acest spațiu fiscal pe care ți-l dă o creștere economică. O creștere economică peste așteptări și de o asemenea anvergură îți creează un spațiu fiscal care trebuie folosit contraciclic, adică investițional și nu prociclic, salarial. Fără cele două limitatoare de viteză de creștere economică, resurse umane și deficit de infrastructură, România probabil ar crește probabil cu două cifre. Faptul că Europa occidentală, care este competitorul nostru direct pe forță de muncă, ne aspiră în continuare tot ce avem productiv, forța de muncă, iar noi nu avem infrastructură. Avem aceste două minusuri care ne temperează creșterea economică'', a spus Mitroi.

Analistul este de părere că cinetica economică a României este acum foarte bună.

''Are întreaga lipsă de slăbiciuni pe care o cunoaștem deja, dar cinetica este favorabilă din factori interni și externi. Cei externi sunt cei care, paradoxal, îi vorbeam de acum un an de zile: efectul favorabil al Brexit-ului, care poziționează România într-un magnet și un nou tigru al Europei, exact pe flancul opus, și resetarea impusă și autoimpusă a Uniunii Europene post-Brexit sau din presiunea de la Brexit și asta ne poziționează favorabil ca și unul dintre partenerii cu atitudinea potrivită. Dacă România are ceva, acel lucru e atitudinea potrivită. Din punct de vedere al factorului intern, cinetica economică are un efect sinergic ale celor trei politici macroeconomice care sunt pro-business: fiscală, salarial-bugetară, chiar și cea monetară care este doar un pic astringentă prin stabilitatea cursului și prin costul încă ușor pozitiv al leului. Ai trei politici favorabile pro business aproape la limita de sustenabilitate'', a mai arătat profesorul ASE.

Conform datelor INS, publicate miercuri, produsul intern brut (PIB) a crescut cu 5,8% în primul semestru din acest an pe seria brută. 

Loading...

Comentarii

 • Cacea

  17 august 2017 16:27

  Adcoment post scriptum Importurile de mancare au explodat, deși 2017 este unul dintre cei mai buni ani agricolide Teodora Cimpoi

  raspunde comentariului
 • Cacea

  17 august 2017 16:21

  Cu adevarat Tigrul Europei si nu Tigrul Romaniei.Ca eu nu simt tigrul prin buzunar pe masa in pat in pahar desenat dragonic prin facturi.nu.

  raspunde comentariului
 • ilidia

  17 august 2017 12:02

  Individul bate campii... Si e profesor la ASE !? In timp ce China este un "creditor" al multor state, inclusiv SUA, Romania se indatoreaza din ce in ce mai mult. Dar nu pentru investitiidezvoltare ci pentru consum. Vom simti cu totii pe pielea noastra "urmarile cresterii"...

  raspunde comentariului
 • Julius-Viorel Jancu

  16 august 2017 20:21

  Ce "tigru" ciudat ! N-are dinti !?

  raspunde comentariului
  • un roman

   17 august 2017 20:34

   e Ligron,o combinatie imaginara,vise,povesti,minciuni,de ricat moralul,fraierilor si prostilor

   raspunde comentariului
 • oana

  16 august 2017 19:59

  tIGRU DE CARTON

  raspunde comentariului
 • melteanul

  16 august 2017 19:00

  un gargaragiu acest personaj.

  raspunde comentariului
 • Am intrecut germania si franta ....noi trebuie sa fim regii europei-:):):)

  16 august 2017 15:59
 • mecanicosia

  16 august 2017 14:40

  cresterea autohtona bazata pe consum si pe imprumut extern. cresterea economica chineza bazata pe munca si investitii. in caz de colaps, cine va avea dureri mai mari?

  raspunde comentariului
 • dusu

  16 august 2017 13:54

  ashe ma gindesc si io rominia ii de tip chinezesc

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design