Prețul carburanților ar putea crește semnificativ. Ministerul Finanțelor vrea să modifice Codul Fiscal. Ludovic Orban: Mărirea accizelor, o crimă cu premeditare la adresa economiei românești

de Mihai Diac , 08 august 2017 - stire actualizata la ora 14:58, 08 august 2017
Prețul carburanților ar putea crește semnificativ. Ministerul Finanțelor vrea să modifice Codul Fiscal. Ludovic Orban: Mărirea accizelor, o crimă cu premeditare la adresa economiei românești

UPDATE 14,45: Președintele PNL, Ludovic Orban, consideră că mărirea accizelor ar reprezenta o "crimă cu premeditare" la adresa economiei românești, informează Mediafax.

Ludovic Orban, a subliniat, marţi, că de la 1 ianuarie s-a renunţat la supraaciza pe combustibil, iar acum Executivul reintroduce o măsură similară pentru a face faţă majorărilor de pensii şi salarii.

„Acuz Guvernul Tudose de crimă cu premeditare împotriva economiei româneşti. Pentru a putea scoate bani din piatră seacă ca să facă faţă la majorările salariale şi la majorările de pensii fără suport în realitatea economică, Guvernul Tudose ia doar măsuri care duc la distrugerea economiei româneşti”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, criticând intenţia Guvernului de a majora accizele pe combustibil.

Ludovic Orban a reamint că de la 1 ianuarie s-a renunţat la supraacciza de 7 eurocenţi pe combustibil.

„Practic, astăzi Guvernul nu face altceva decât să revină asupra măsurii pe care a promis că o va lua şi anume aceea de a anula supraacciza la combustibil cu efecte devastatoare asupra economiei”, a spus Orban.

Creşterea preţului la combustibil va duce la creştrea preţurilor şi tarifelor la toate bunurile şi serviciile ca urmare a creşterii costurilor cu combustibilii, iar firmele de transport româneşti vor fi afectate „grav” şi multe dintre ele vor fi nevoite să închidă porţile din cauza faptului că nu vor mai putea fi competitive în raport cu firmele din alte ţări, a susţinut Orban.

„În agricultură vor creşte toate preţurile ca urmare a creşterii preţului motorinei prin viitorul act normativ. Suntem categoric împotriva introducerii acestei creşteri a accizei care nu are niciun fel de fundament economic şi care nu va avea niciun efect favorabil asupra veniturilor la bugetul de stat, ci dimpotrivă va avea efecte extrem de grave asupra economiei”, a spus preşedintele PNL.

Liberalul a atras atenţia şi că nivelul de încasări la stat va scădea pentru că foarte multe firme de transport, „aşa cum au făcut şi în perioada în care era în vigoare supraaciza al combustibili, au preferat să alimenteze în alte ţări unde preţul combustibilului era mult mai mic”.


UPDATE 14,30: Președintele Senatului și al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a confirmat, marți după-amiază, intenția coaliției guvernamentale de a majora accizele la carburanți.

Tăriceanu a susținut că are date de la Ministerul Finanțelor conform cărora, în acest moment, accizele din România sunt "cele mai mici din Europa". Liderul ALDE a sugerat că fondurile colectate suplimentar de către stat vor fi utilizate în beneficiul întregii societăți: "Toată lumea își dorește o infrastructură mai bună, mai modernă, mai rapidă".

Cu privire la momentul când se vor aplica, efectiv, accizele majorate, Tăriceanu a răspuns evaziv: "De unde știți că se va aplica de la 1 septembrie? Dacă se va aplica de la 5 septembrie s-ar schimba ceva?".


Accizele la carburanţi vor reveni la nivelul din anul 2016, când conţineau şi acea supraaciza de 7 eurocenţi pe litru, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Guvernul Tudose.

Proiectul de act normativ este deja postat pe site-ul Ministerului de Finanțe.

Proiectul ar urma să modifice Codul Fiscal.  Prin aprobarea acestuia, benzina s-ar putea scumpi cu 45 de bani pe litru.

Accizele vor creşte cu 22% pentru benzină şi cu 14% pentru motorină, potrivit noilor niveluri din proiectul de actul normativ al Guvernului.

Documentul arată că „Pentru menținerea prețurilor produselor petroliere competitive în regiune, se propune revenirea, pentru benzină și motorină, la nivelurile accizelor practicate în anul 2016", în condițiile în care prețul benzinei de 95 ar fi ajuns, în iulie 2017, în România, la cel mai redus nivel din Uniunea Europeană (0,997 euro pe litru cu taxe).

În momentul de faţă, în România, accizele, după scăderea operată la data de 1 ianuarie 2017, sunt următoarele:

- Benzină fără plumb -2.151 lei/tonă, respectiv 1.656 lei/1.000 de litri.

- Motorină – 1.796 lei/tonă, respectiv 1.518 lei/1.000 de litri.

Noile accize ar urma să fie următoarele:

- benzină fără plumb - 2.643,39 lei/tonă, respectiv 2.035,40 lei/1.000 de litri

- motorină - 2.245,11 lei/tonă, respectiv 1.897,08 lei/1.000 de litri.

Noile preţuri ar intra în vigoare de la 1 septembrie 2017.

Comentarii

 • Mihaela

  08 august 2017 21:32

  Va oferim lucru pe internet cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON lei noi lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email dia_bacsyahoo.com

  raspunde comentariului
 • Sorin

  08 august 2017 20:03

  Statul acasa la vot si votantii psd, partid de hoti si incompetenti sunt cauza falimentului apropiat. Ce fericiti trebuie sa fie bugetarii si pensionarii care spun mereu , psd ne da altii ne ia, cu ghilimele dar nu merg.

  raspunde comentariului
 • USA

  08 august 2017 18:34

  Tara condusa de GOLANI TZI GANI?DaCe facem?Stam acasa

  raspunde comentariului
 • USA

  08 august 2017 18:34

  Tara condusa de GOLANI TZI GANI?DaCe facem?Stam acasa

  raspunde comentariului
 • adrian

  08 august 2017 13:13

  Multumim inca o data votantilor PSD. Pentru o paine in plus pe luna, ati amanetat viitoarul tarii. Plus ca ne faceti sa mai pierdem ani din viata. PUIE MSD!!!! PUIE FIREA!!!! PUIE DRAGNEA !!!!! La puscarie cu totii !

  raspunde comentariului
 • vasile

  08 august 2017 12:37

  Vizitati httpswww.energy.eufuelprices , tabelul cu preturile defalcate pe taxe si materie prima...O sa gasiti ca Romania are al treilea cel mai mare procent al taxelor din pretul final al combustibililor...Niste mincinosi ordinari!!!!!Este depasita de UK 84 , Italia 61 . Romania are 59 , iar media europeana este de 42......Rusine, mincinosilor !!!!

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design