8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialAcciză URIAȘĂ în 2015! Finanțele au luat în calcul un CURS INVENTAT...

Acciză URIAȘĂ în 2015! Finanțele au luat în calcul un CURS INVENTAT de 4,73 lei/euro

Accizele pentru anul 2015 au fost calculate de Ministerul Finanțelor la un curs fals, de 4,73 de lei pentru un euro, deși cursul care trebuia luat în considerare este cel anunțat de Banca Centrală Europeană pe data de 1 octombrie, adică 4,40 de lei pentru un euro.

Potrivit Hotnews, ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu a confirmat că accizele ”îngheață” anul viitor la nivelul de acum iar din 2016 acestea vor fi indexate cu inflația.

Cu alte cuvinte, toate prețurile care au în componența lor și accize ( de exemplu tutun, alcool și mai ales carburanți – n.r.) vor vi calculate în 2015 la un curs cu 6,4% mai mare de cât cel real.

Mai mult, Hotnews arată că potrivit normelor de aplicare a Codului Fiscal, Ministerul Finanțelor era obligat să publice pe site-ul propriu cursul de schimb pentru accize, până cel târziu pe 20 octombrie 2014, lucru care nu s-a întâmplat însă din motive evidente în acest moment.

Nici în 2014 Ministerul Finanțelor nu a folosit un curs de schimb corect pentru stabilirea valorii accizelor, acesta fiind și atunci supraevaluat pentru a acopri găurile din Bugetul de stat. Dacă potrivit legii cursul trebuia să fie pentru 2014 la nivelul de 4,4485 lei/euro, acesta a fost unflat artificial până la 4,73 de lei/euro (acest curs fictiv fiind menținut și pentru calculul accizelor percepute anul viitor).

Pe lângă ilegalitatea și mai ales lipsa de etică în relația statului prin Ministerul Finanțelor în raport cu contribuabilul român, cursul de schimb inventat pentru calculul accizei este cu atât mai lipsit de logică și sens cu cât statisticile arată că în primele 6 luni ale acestui an încasările din accize au fost mai mici cu peste 300 de milioane de lei tocmai din cauza aplicării acestui calcul fictiv.

Dealtfel, premierul Victor Ponta anunța cu noșalanță la începutul ședinței de Guvern de miercuri că taxele și impozitele nu vor crește anul viitor, precizând că acest lucru se va întâmpla în ciuda unor ”zvonuri” neadevărate.

”Nu vor crește nici măcar cu un leu”, a subliniat atunci Ponta, semn că nu era deloc străin de formula de clacul a accizei pe anul viitor, dar încercând să împacheteze totul într-o ”veste bună”.

Cele mai citite

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă