20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialA trecut anul electoral, a scăzut contrabanda cu ţigări. Cele mai multe...

A trecut anul electoral, a scăzut contrabanda cu ţigări. Cele mai multe ţigări fără timbru s-au vândut în 2009, când a fost reales preşedinte Traian Băsescu

Piața neagră a țigărilor a scăzut în ianuarie cu două procente faţă de noiembrie anul trecut, până la 16,2% din total. Nivelul se situează sub media anuală din 2016, de 16,8% și sub valoare din ianuarie 2016, când contrabanda era 17,8%.

Tendinţa nu este suprinzătoare, din moment ce statistic s-a constatat că în anii electorali contrabanda cu ţigări este în creştere, din cauza faptului că instituţiile statului au ca prioritate supravegherea alegerilor.

Pe de altă parte, în aceste perioade nici politicienii nu pun presiune pe poliţişti să-i prindă şi să-i sancţioneze pe contrabandişti, pentru că „nu dă bine” la electorat, care preferă să fumeze ţigări mai ieftine. Nivelul record în ultimii ani, de 36,3%, a fost atins în noiembrie 2009, în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, câştigate pentru a doua oară de Traian Băsescu.

Suprinzător, campania de la referendumul pentru demiterea lui Băsescu, din vara lui 2012, nu a adus valori ridicate ale contrabandei cu ţigări, care abia a depăşit 15%. Nu acelaşi lucru se poate spune însă despre campania pentru prezidenţialele din 2014, câştigate de Klaus Iohannis. Contrabanda a atins pragul de 19,2% în noimbrie 2014.

Şi în 2016, tot an electoral, contrabanda a ajuns în campania pentru alegerile generale la 18,1% din piaţă, asta după ce în preajma localelor din vară „pulsaseră” la 16,9%. Cifrele se regăsesc în studiile de piaţă făcute de-a lungul anilor de Novel Research, compania care la fiecare trei luni analizează fenomenul contrabandei cu ţigări.

Bucovina e pe primul loc

Contrabanda nu are aceeaşi amploare la nivelul întregii ţări. „Cu 37,6%, regiunea nord-est (Maramureş şi Bucovina – n.red.) rămâne și la începutul anului 2017 cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete, cu toate că procentul e în scădere cu 9,3 puncte procentuale față de noiembrie 2016. În regiunile sud-vest și vest continuă să se înregistreze, în ianuarie 2017, un nivel ridicat al comerțului ilicit (24,6%, respectiv 24,3%), în timp ce în zona de nord-vest comerțul ilegal este în scădere cu 7,7 pp față de noiembrie 2016, până la 14,7%. Din punct de vedere al provenienței, categoria <cheap whites> (mărci ieftine, care nu aparţin marilor producători şi care sunt destinate pieţei negre – n.red.) continuă să dețină și în 2017 cea mai mare pondere (57,6%), urmată de produsele provenite din Moldova (19,1%, în creștere cu 6,2 pp comparativ cu noiembrie 2016) și Ucraina (17,3%, în scădere cu 2,1 pp). Ponderea produselor provenite din Serbia se situează la 1,1%, nivel relativ constant față de finele anului 2016”, a declarat Marian Marcu, directorul general al Novel Research.

La rândul lui, Dorel Fronea, vicepreședinte ANAF și coordonator al activității structurilor vamale, spune că instituţia pe care o reprezintă vrea să continue lupta cu contrabanda. „Acțiunile derulate în ultimele luni încep să-și arate efectele. Mă refer la reînființarea echipelor mobile în ianuarie 2017, precum și la continuarea procesului de reorganizare a structurilor vamale, începută cu reoperaționalizarea echipelor canine și înființarea Biroului Monitorizare Comerț Electronic. Această scădere a pieței ilicite ne impulsionează în realizarea obiectivului de a atinge un nivel al contrabandei cât mai apropiat de media de 10% din UE. Reamintesc că, în iulie 2013, contrabanda era de 11,8%”, a declarat el.

Trei miliarde de euro la bugetul statului, din tutun

Şi producătorii de ţigări subliniază faptul că lupta trebuie continuată. „Pentru a menține aceste rezultate, lupta cu rețelele de contrabandă trebuie să fie continuă, mai ales într-un an 2017 în care, după 20 mai, de pe piața legală din România vor dispărea o serie de produse, precum cele cu alte arome decât mentolul. Dacă la finalul anului 2017 vom trage linie și vom concluziona că nivelul contrabandei a rămas măcar la 16%, vom putea vorbi despre 70 milioane de euro pe care autoritățile le vor fi încasat în plus față de anul 2016”, a declarat Ileana Dumitru, director în cadrul BAT Romania.

Gilda Lazăr, director de Afaceri Corporatiste şi Comunicare la JTI România, Moldova și Bulgaria, a atras atenţia asupra faptului că asistăm la o premieră a ultimilor patru ani, și anume că, în ianuarie, contrabanda scade simbolic. „Regiunea de nord-est continuă să fie însă un pol al pieței negre și de aceea, în prima parte a acestui an, vom sprijini o nouă campanie publică de conștientizare a pericolelor generate de contrabandă, campanie ce se va derula în parteneriat cu autoritățile de aplicare a legii”, a spus ea.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, după cel petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget aproximativ trei miliarde de euro, sumă care reprezintă aproape 2% din PIB sau echivalentul a 12,5% din totalul veniturilor bugetare.

Un june ucrainean dă peste cap statisticile

Cu o zi înainte de prezentarea acestui studiu, un tânăr ucrainean fără permis a fost prins de poliţişti în trafic, în oraşul maramureşean Dragomireşti, în timp ce transporta cu maşina ţigări de contrabandă în valoare de 86.000 de lei. Bărbatul a fost reţinut, iar marfa şi maşina care nu avea drept de circulaţie în România au fost confiscate. Bărbatul a fost depistat, miercuri, în trafic, de poliţişti, în timp ce conducea un autoturism cu numere de înmatriculare spaniole. El a refuzat să oprească la semnalele agenţilor, fiind urmărit până în curtea unui imobil unde a fost prins, a informat joi de Poliţia Română. 

Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...
Ultima oră
Pe aceeași temă