11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialA distrus piaţa și a golit buzunarele a milioane de șoferi. Acum...

A distrus piaţa și a golit buzunarele a milioane de șoferi. Acum pleacă obligat. Șeful ASF recunoaște că a îngropat capitalul românesc din asigurări

Comisiile economică și de buget-finanțe din cele două camere ale Parlamentului au decis, ieri, în absența lui Mișu Negrițoiu, să solicite revocarea din funcție a actualului președinte a Autorității de Supraveghere Financiară.


Într-un bilanț prezentat astăzi, Mișu Negrițoiu a declarat că, în cei doi ani și jumătate la șefia instituției, a ”preluat o instituție în blocaj, am răspuns unei invitații de a ieși dintr-o stare de impas, invitație politică, de altfel, și am dus la capăt construcția instituțională – o instituție corectă, competenă și dezinhibată. Drept urmare, deciziile pe care le iau produc efecte în piață”. 

Citește și:  Mișu Negrițoiu: Înțeleg că mandatul meu se apropie de sfârșit. Sunt judecat pentru ceea ce am făcut

 


Anterior acestui demers, mai mulți par­lamentari au trimis către Auto­ri­­tatea de Supra­ve­ghere Financiară (ASF) unele întrebări incomode legate de activitatea președintelui său. „Ro­mâ­­nia liberă“ se află în posesia răs­punsurilor date de ASF care, pe alocuri, sunt de-a dreptul halucinante.
Oficialii Autorității de Supraveghere Financiară au transmis parlamentarilor că, în piața asigurărilor, doar 10% din capital mai aparținea unor investitori români la finele anului 2015. Aceasta înseamnă că în prezent, după dispariția Carpatica Asig, ponderea capitalului românesc a scăzut către 4%. 
Mai mult, interpelați în scris de mai mulți deputați, cei de la ASF au dat răspunsuri ciudat de vagi în ceea ce privește procesul de falimentare a companiei Astra Asigurări, cea mai mare din România la momentul în care ASF s-a decis să o bage în administrare specială, adică primul pas către distrugerea societății românești. 

Mai mult, arată un document oficial consultat și de „România liberă“, Autoritatea de Suprave­ghere Financiară a respins absolut toate motivele care au scos în stradă mii de transportatori și care au enervat milioane de șoferi români. Pentru ASF nu există nici plăți parțiale de daune și nici creșteri nejustificate ale tarifelor RCA. 

Mai mult, dând încă o dată dovadă de slugărnicie față de organizații al căror interes nu este în niciun caz stablitatea pieței locale de asigurări sau prosperitate clienților, Autoritatea de Supraveghere Financiară a răspuns, la o întrebare pusă de deputatul PSD Aurelia Cristea, că este foarte satisfăcută de faptul că a realizat în România cel mai dificil test de stres prin care au trecut vreodată companiile de asigurări.

Deputatul a precizat clar în întrebarea sa că ASF a fost singura instituție de supraveghere din Europa care a acceptat să realizeze un experiment atât de dur pe firmele pe care le arbitrează. Rezultatul a fost crearea unei imagini extrem de proaste a pieței locale, așa cum a mai arătat „România liberă“.   

ASF i-a respins intenționat

Indirect, Autoritatea de Supra­veghere Financiară a recunos­cut, răspunzând unor întrebări ale deputatului Mircea Dră­ghici, că a a decis, cu cinism, să res­­pingă orice posobilitate de salvare a companiei Astra Asigurări. Fără să explice motivul, ASF a transmis parlamentarilor că au existat, pentru compania românească, oferte concrete de la investitori persoane fizice și juridice, dar că acestea au fost respinse „pentru că nu respectau legea“.

Atât a considerat ASF că este suficient ca explicație pentru falimentarea unei companii de sute de milioane de euro. În ceea ce privește procesul internațional intentat de acționarii Astra, Autoritatea de Supraveghere Financiară aplică o metodă deja consacrată: se spală pe mâini și spune că litigiul este problema Ministerului Finanțelor. 

Nu în ultimul rând, ASF a respins orice legătură dintre distrugerea firmelor românești și creșterea prețurilor RCA insistând doar asupra faptului că „stabilitatea pieței“ este singurul obiectiv important. Chiar dacă stabilitatea acestei piețe, transformată monopol străin, se face pe cheltuiala a milioane de români.   

Succesul ASF ca autoritate de supra­­ve­­ghere depinde de asigurarea independenţei Autorităţii şi a protejării acesteia de orice perturbări determinate de ciclurile electorale, precum şi, în general, de orice alte ingerinţe, presiuni politice sau decizii arbitrare.“

Mișu Negrițoiu se consideră „nemuritor“

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Mișu Negrițoiu, a transmis deputaților și senatorilor că este foarte apreciat în afara țării și că nu există motive sau procedură legală pentru a fi demis.  „Succesul ASF ca autoritate de supraveghere a unor pieţe a căror stabilitate este esenţială în orice economie depinde de asigurarea independenţei Autorităţii şi a protejării acesteia de orice perturbări determinate de ciclurile electorale, precum şi, în general, de orice alte ingerinţe, presiuni politice sau decizii arbitrare. Orice asemenea nedorite ingerinţe sunt de natură a afecta negativ reputaţia ASF, a crea neîncredere în rândul actorilor pieţelor supravegheate şi destabiliza aceste pieţe, cu potenţiale efecte negative pentru întreaga economie. Este motivul pentru care OUG 93/2012 a statuat cât se poate de clar faptul că ASF este o autoritate administrativă autonomă, independentă şi autofinanţată, limitele controlului exercitat de Parlament în ceea ce priveşte numirea şi revocarea conducerii acesteia fiind expres şi fără echivoc limitate“, precizează Mişu Negriţoiu .

Totuși, pentru că nu se mai lasă păcăliți, parlamentarii au declanșat procedurile de demitere, așa cum „România liberă“ anticipa că se va întâmpla. Patru comisii din Senat și Camera Deputaților, reunite într-o ședință comună luni, au votat în unanimitate revocarea din funcție a președintelui Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu, iar președintele Comisiei Economice a Camerei Deputaților, deputatul PSD Mihai Tudose, a anunțat demararea efectivă a procedurii de demitere. Propunerea urmează să fie votată într-o ședință comună în plen, cel mai probabil săptămâna viitoare, potrivit lui Tudose.

Ieri a avut loc ședință comună la care au participat patru comisii: Comisia pentru politica economică, reformă și privatizare și Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, plus Comisia economică, industrii și servicii și Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din Senat.

 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă