10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecial20 milioane de lei au costat călătoriile gratuite ale studenților pe calea...

20 milioane de lei au costat călătoriile gratuite ale studenților pe calea ferată în numai trei luni. Ce soluție s-a găsit pentru eliminarea aglomerației de la casele de bilete

În numai trei luni, de când Guvernul a introdus gratuitatea călătoriilor studenților pe calea ferată, CFR are deja de recuperat de la bugetul statului o sumă de aproximativ 20 milioane de lei, potrivit calculelor făcute de România liberă.

„În cele trei luni de la intrarea în vigoare a acestei facilități, peste 250.000 de studenți au efectuat aproximativ 400.000 de călătorii cu trenul”, a declarat directorul general al CFR Călători, Iosif Szentes.

Declarația a fost făcută cu prilejul unei întâlniri între conducerea companiei și asociaţiile studențești reprezentative din România. Scopul întâlnirii a fost acela de a analiza efectele directe ale aplicării HG 42/2017 și identificarea unor soluții pentru îmbunătățirea  cadrului în care studenții  călătoresc gratuit cu trenul.

Luând în calcul un cost mediu al biletului de tren de 50 de lei, rezultă că, în numai trei luni de zile, CFR Călători are de recuperat de la bugetul statului 20 milioane de lei, adică 4,4 milioane de euro. Iar suma lunară aferentă călătoriilor gratuite ale studenților pe calea ferată va crește în perioada următoare, având în vedere că vine vara.

O problemă cu care se confruntă CFR Călători constă în faptul că nu de puține ori studenții își rezervă călătoria gratuită cu trenul, dar nu mai pleacă. „Este necesară responsabilizarea celor care aleg să beneficieze de acest drept. Ar fi în beneficiul tuturor pasagerilor, inclusiv al celor care plătesc biletul, să evităm  rezervările multiple de locuri. Aceste situații pot conduce la neajunsuri în vânzarea de bilete și la dimensionarea necorespunzătoare a  garniturilor”, a mai spus Szentes.

Pe de altă parte, atât reprezentanții CFR Călători cât și cei ai studenților au semnalat problema aglomerației și necesitatea suplimentării trenurilor în zilele în care studenții călătoresc cel mai des. Primii pași au fost făcuți de CFR Călători prin creșterea la capacitate maximă a numărului caselor de bilete deschise în gările marilor orașe în perioadele de vârf și introducerea de vagoane suplimentare pe cele mai solicitate rute.

O posibilă soluție ar fi intrarea în posesie a datelor necesare din Registrul Matricol Unic. Acest lucru ar conduce la posibilitatea procurarii online sau de la automatele de bilete si ar reduce aglomeratia de la case.

„M-am bucurat mult când am primit invitația la consultări din partea CFR Călători, pentru că acest lucru mi-a demonstrat faptul că în aceste demersuri pe care ne dorim să le inițiem, de fluidizare a traficului feroviar pentru studenți și de îmbunătățire a condițiilor pentru aceștia, nu suntem singuri ci din contră avem un partener chiar în CFR. De asemenea ne dorim ca transmiterea Registrului Matricol Unic către CFR Călători să fie urgentată, iar astfel studenții să își poată achiziționa online biletele de călătorie", a declarat Alin Grigore, președintele Uniunii Studenților din România.

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...
Ultima oră
Pe aceeași temă