19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieCa în anii electorali. Contrabanda cu ţigări a ajuns la aproape o...

Ca în anii electorali. Contrabanda cu ţigări a ajuns la aproape o cincime din piaţă

De obicei, contrabanda cu ţigări explodează în anii electorali, când poliţia şi alte organe ale statului sunt preocupate cu precădere de procesul de votare,însă anul 2017 se pare că face o excepţie de la regulă.

„Este pentru prima dată în ultimii șapte ani când se remarcă intensificarea semnificativă a comerțului ilicit în toate regiunile din vestul țării, unde cotele fenomenului depășesc 20%. În noiembrie, cea mai substanțială majorare a pieței negre se înregistrează, ca și în septembrie, tot în partea de nord-vest a țării (plus 6,7 p.p., până la 22,8%). Din punct de vedere al provenienței, categoria cheap whites (branduri necunoscute, dar ieftine – n.red.) continuă să dețină cea mai mare pondere, depășind nivelul de 60%, (plus 6,5 p.p. până la 63,8%), urmată de produsele provenite din Moldova (16,9%, în scădere cu 8,8 p.p. față de septembrie) și Ucraina (13,8%, în creștere cu 2,9 p.p.)”, a declarat Marian Marcu, directorul Novel Research, compania care de ani de zile realizează stjudiile referitoare la contrabandă.

Gilda Lazăr, director de afaceri corporatiste şi comunicare la  JTI România, Moldova și Bulgaria, remarcă faptul că, spre deosebire de începutul anului, în ultima perioadă nu au mai existat operațiuni speciale ale Vămii,  pentru combaterea fenomenului, iar acțiunile Poliției, susținute de DIICOT, nu par să fi fost suficiente. „Pachetul de țigarete este cel mai taxat produs din România, iar domeniul tutunului este cel mai reglementat, local și global. În același timp, așa cum observa Consiliul Concurenței la finalul investigației pe piața țigaretelor, principalul factor perturbator în acest sector economic, e contrabanda. În prezent, asistăm la inițiative nerealiste de natură să consume inutil resursele autorităților. Sistemul Track & Trace, pentru trasabilitatea produselor din tutun, inițiat de Comisia Europeană, are scopul declarat de a reduce contrabanda, dar se va concentra exclusiv pe monitorizarea produselor legale, din interiorul Uniunii. Așa cum se vede în fiecare studiu Novel, cea mai mare parte a țigaretelor de pe piața neagră provine din afara UE”, a spus ea. Gilda Lazăr a continuat, arătând că în luna noiembrie numărul de „cheap whites”intrate ilegal în România din China, Emirate, Macedonia, a depășit recordul ultimilor doi ani, cu o pondere de 63,8% din totalul pieței negre.

La rândul ei, Ileana Dumitru, director juridic și pentru relații publice la British American Tobacco România. Remarcă faptul că anul a început bine şi s-a terminat prost din punctul de vedere al combaterii contrabandei.

„Principala cauză o reprezintă inconsecvența eforturilor împotriva pieței negre și lipsa unei strategii integrate la nivelul factorilor de decizie. Deși creșterea veniturilor bugetare este o prioritate asumată a statului român, eforturile împotriva contrabandei nu sunt pe măsura obiectivelor asumate”, a spus ea.

Contrabanda, dublă faţă de media UE

Şi mai îngrijorător este faptul că, în condiţiile acestui nivel al pieței negre din noiembrie, ne situăm la aproape dublul procentului mediu din UE, de circa 10%, spune, la rândul ei, Alexandra Olaru, director de afaceri corporatiste la Philip Morris Romania. 

„Iată că incertitudinea și desele schimbări la nivelul conducerii autorităților de aplicare a legii încep să-și facă simțite efectele. Piața neagră a ajuns la aproape o cincime din total, ceea ce ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru toți factorii implicați, cei care aplică legea, dar și cei cu putere de decizie în reglementarea acestui sector economic. În mod cert, este nevoie de o nouă strategie de coordonare, de noi operațiuni comune, care să ducă la destructurarea rețelelor infracționale. De precizat că pe durata iernii, transportul țigaretelor de contrabandă se face cu dificultate, așadar stocurile realizate în lunile precedente se vor afla pe piață în perioada următoare. În consecință, este posibil ca piața neagră să crească în continuare”, a declarat Valentin Canura, director de dezvoltare a vânzărilor la, Imperial Tobacco Romania.

Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă