11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialSprijin consistent pentru tineri, prea puțin pentru bătrâni. Antreprenorii seniori nu sunt...

Sprijin consistent pentru tineri, prea puțin pentru bătrâni. Antreprenorii seniori nu sunt încurajaţi în Europa. Care este situaţia în România

Ultimul raport -Global -Entrepreneurship -Monitor (GEM) recomandă sprijinirea antreprenorilor de peste 50 de ani prin programe speciale. Europa e codaşă la acest capitol, încurajând cu preponderenţă antreprenorii tineri.

Raportul GEM atrage atenţia că antreprenorii de peste 50 de ani “oferă dividende de aur“ economiilor ce se luptă cu îmbătrânirea populaţiei. Fenomenul îmbătrânirii impune o povară fiscală disproporţionată asupra veniturilor.

La nivel global, numărul adulţilor seniori cu activităţi independente îl depăşeşte pe cel al adulţilor tineri. Aceasta sugerează că seniorii au un rol important în economie, arată GEM.

Raportul se bazează pe datele colectate din 104 ţări între anii 2009 – 2016. Eşantionul cuprinde 1.540.397 de adulţi între 18 şi 80 de ani, din Africa Subsahariană, Orientul Mijlociu, Africa de Nord, Asia de Sud-Est, America Latină, Caraibe şi Europa.

„Succesul antreprenorial şi prosperitatea nu au limite de vârstă“, spune Mike Herrington, director executiv GEM. „Tradiţional, ne reprezentăm antreprenoriatul ca pe angajamentul unui tânăr.Datele arată însă că persoanele în vârstă sunt o forţă antreprenorială semnificativă. Dar acest segment de vârstă e în mare măsură o resursă omisă sau subevaluată”, explică Herrington.

18% dintre seniori (adulţii de 50-64 de ani) şi 13% dintre vârstnici (65-80 de ani) au o activitate independentă. Aceasta comparativ cu 11% dintre adulţii tineri -(18-29 de ani). 18% dintre antreprenorii de vârstă medie (30-49 de ani) sunt lucrători independenţi. Totuşi, programele antreprenoriale sunt în cea mai mare măsură orientate spre tinerele generaţii.

GEM sugerează că susţinerea antreprenorilor în etate ar contribui la stabilitatea economică, în special unde antreprenoriatul seniorilor e slab reprezentat. Acesta este cel mai scăzut în Europa, cu 6% intenţie antreprenorială şi 4% activitate antreprenorială incipientă.

Cei mai mulţi antreprenori seniori sunt în Africa subsahariană (35% inten-ţie antreprenorială, 19% întreprinzători în stadiu incipient) şi America Latină – Caraibe (27% intenţie antreprenorială şi 14% -întreprinzători în stadiu incipient).

Scade presiunea pensiilor

Thomas Schøtt, profesor de antreprenoriat la University of Southern Danemark, autor principal al raportului, spune că antreprenorii seniori aduc avantaje economice, sociale şi de mediu, pe care raportul le numeşte “dividende de aur”.

Scăderea presiunii exercitate asupra statului de îmbătrânirea populaţiei şi crearea de locuri de muncă sunt astfel de “dividende de aur”.

Schøtt observă că e mai puţin probabil ca un senior cu activitate independentă “să devină o povară financiară pentru societate”, pentru că el “contribuie la economia ţării dacă plăteşte taxe şi rămâne activ economic”.

În plus, sunt şanse mai mari decât la antreprenorii mai tineri “să aibă mai mult de cinci angajaţi. Aşadar, ei creează locuri de muncă şi pentru alţii”, observă universitarul.

Seniorii, ca investitori informali, tind să investească mult mai mulţi bani comparativ cu adulţii tineri. 63% dintre antreprenorii seniori investesc, la nivel global, mai mult decât media.

În toate stadiile activităţii, ei sunt mai satisfăcuţi cu privire la viaţă şi la munca lor în comparaţie cu salariaţii de aceeaşi vârstă. Aceasta înseamnă o sănătate mai bună şi mai puţină asistare socială.

Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), spune că, pe măsură ce “o societate e mai dezvoltată, cu atât spiritul antreprenorial scade, pentru că toată lumea doreşte un loc de muncă garantat, dacă se poate la stat sau în companii foarte mari”.

Este adevărat că generaţia managerilor de peste 55 – 60 de ani îşi foloseşte relaţiile şi are afaceri cu statul, pentru că se ocupă de proiecte complexe, spune expertul.

“Cunosc regulile, cunosc toate filierele, dar posedă şi competenţe şi cunoştinţe pe care tinerii nu au avut când şi unde să le acumuleze. În Energetică sau Construcţii, un tânăr antreprenor nu are cum să performeze. E greu să facă faţă la proiectarea şi execuţia unui tronson de autostradă. Ce tânăr antreprenor poate să-şi asume modernizarea Işalniţa? Şi-o asumă General Electric. Evident, cu subfurnizori români şi cu manageri cu experienţă”, a explicat Pârvan.

Diaspora românească are mulţi seniori

Marius Bostan, antreprenor, fost ministru în Cabinetul Cioloş, spune că „diaspora românească are mulţi seniori, experţi în domeniile lor de activitate, cu experienţă vastă în economii de piaţă libere, avansate tehnologic”.

Fostul demnitar a atras atenţia că aducerea acestor antreprenori „pentru a acţiona în România ar reprezenta un aport însemnat la dezvoltarea economică”.

Dar vor aceşti antreprenori seniori să vină după atâţia ani şi să lucreze din nou pentru ţara lor?

„Mulţi au disponibilitate, putere de muncă şi dorinţa de a face ceva pentru ţara lor. Important e ca mediul de afaceri de acasă, statul român, administraţia locală să facă o chemare către aceste personalităţi şi să ofere un cadru pentru ca ei să ajute acasă”, explică Bostan, care este iniţiatorul proiectului RePatriot – repatriere prin antreprenoriat.

Analistul economic Cristian Păun spune că “antreprenoriatul nu are vârstă. Odată cu îmbătrânirea populaţiei, trebuie să ne aşteptăm la îmbătrânirea antreprenoriatului local, dar şi la creşterea semnificativă a vârstei la care se iniţiază afaceri”.

Faptul că riscurile asociate mediului de afaceri sunt în continuă creştere “explică şi reticenţa în a deschide o afacere, amânând momentul până când experienţa într-un anumit domeniu devine suficientă”, spune Păun.

Antreprenoriatul seniorilor, a explicat expertul, “are şi avantajul unei bonităţi crescute în faţa băncilor, prin acumularea de active reale. Antreprenoriatul senior e o soluţie pentru pensie, în sensul că poate completa venitul”.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă