Sectorul privat din România nu are apetență pentru cercetare

de Andrei Mărgăritescu , 25 februarie 2016 - stire actualizata la ora 22:51, 25 februarie 2016
Sectorul privat din România nu are apetență pentru cercetare

 

Sectorul privat, care este dominant pe piața românească, nu are apetență pentru cercetare deoarece în România activează filiale și subsidiare ale companiilor străine, care primesc rezultatele studiilor de la firma-mamă, a declarat, ieri, directorul Institutului de Economie Națională, Gheorghe Zaman. Deși  societățile private acoperă de la 70% până la 95% din economia locală, dacă luăm în calcul și sectorul bancar, nu sunt dispuse să plătească pentru cercetare, a explicat acesta, în timp ce în țările capitaliste dezvoltate sectorul privat este principala sursă de finanțare.

În acest context, potrivit președintelui Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, ponderea cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare în PIB era de 0,38% în 2014, în România, în condițiile în care Ungaria și Grecia aveau o valoare de aproape trei ori mai mare. “Dacă avem în vedere ponderea cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare în Produsul Intern Brut, la nivelul anului 2014 valoarea este de 0,38%. Interesant este să ne comparăm și cu alte țări care sunt în apropierea noastră, Ungaria și Grecia. Ungaria are o pondere a cheltuielilor de cercetare-dezvoltare în PIB de aproape trei ori mai mare decât România, Grecia având o valoare asemănătoare, deci de aproape trei ori mai mult decât înregistrează România. Aceasta arată o capacitate redusă pentru cercetare-dezvoltare”, a explicat Tudorel Andrei.

Președintele INS a afirmat că, la nivel european, se manifestă o tendință de creștere a cercetării-dezvoltării în zona de obținere a producției, cifrele la nivel național fiind diferite de media europeană.   

Comentarii

 • PAFI

  26 februarie 2016 16:50

  Nu inteleg afirmatia. Daca e vorba despre asa-zisele programe de sprijin pentru cercetare-dezvoltare, atunci trebuie sa stiti ca sunt concepute in asa fel incat nu pot fi accesate de firmele obisnuite. E nevoie de asocieri intre universitati, institute de cercetare si firme beneficiare. Universitatile si institutele sunt doritoare de bani foarte multi si la sfarsitul cercetarii rezulta niste hartii fara aplicabilitate practica. Firmele beneficiare ar trebui sa plateasca partial aceste "cercetari". De ce ar face-o? Vorbesc in cunostinta de cauza.

  raspunde comentariului
 • Klopo_Tare

  26 februarie 2016 10:28

  La ce somitati sunt rectori si decani, cu varste mai mult decat matusalemice si ancorati in mentalitati pre-revolutionare, oricum cercetarea romaneasca este in galeata donata de partide votantilor fideli.

  raspunde comentariului
 • banci si scaune

  26 februarie 2016 4:14

  Inovatia e garantia viitorului dar Romania nu are sectoare private de mare anvergura iar cele de stat sunt fara viitor.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design