10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialNoua legislație fiscală, dezbătută la Cluj

Noua legislație fiscală, dezbătută la Cluj

 

 

Noile norme metodologice ale Codului Fiscal și noile reglementări în domeniul prețurilor de transfer au fost explicate antreprenorilor clujeni de către experții liderului mondial în domeniul serviciilor de audit și consultanță, compania Deloitte. Seminarul „Noi reglementări în Domeniul Prețurilor de Transfer. Noile Norme ale Codului Fiscal – Impozite directe aplicabile companiilor și TVA” a fost organizat în contextul în care legislația fiscală a suferit modificări semnificative. Astfel, procesul de rescriere a Codului Fiscal a constat în introducerea unor concepte și prevederi noi, clarificarea unor prevederi, dar și reducerea unor cote de impozitare.

Printre cele mai importante modificări se numără diminuarea cotei standard de TVA (20% în 2016 și 19% din anul 2017) și extinderea aplicabilității cotelor reduse de TVA de 9% și 5% pentru anumite bunuri și servicii, reducerea cotei de impozitare a dividendelor la persoanele fizice și juridice la 5% și modificări ale cotelor de impozitare în ceea ce privește taxele și impozitele locale, atât la persoane fizice, cât și la persoane juridice.

Procesul de rescriere/republicare a noului Cod Fiscal a fost urmat, după cum este firesc, de modificarea și republicarea Normelor metodologice ale Codului Fiscal, al căror rol este de a aduce clarificări suplimentare reglementărilor din Cod.

Ca o continuare a seminarului susținut de către experții Deloitte în contextul republicării Codului Fiscal în luna septembrie 2015, experții în consultanță fiscală au explicat, în principal, modificările aduse Normelor metodologice ale Codului Fiscal.

Începutul anului 2016 a adus și alte modificări legislative majore în materie fiscală. Astfel, în data de 2 februarie 2016 ANAF a publicat Ordinul nr. 442/2016 privind dosarul prețurilor de transfer și procedura de ajustare/estimare a prețurilor de transfer. Prin acest ordin sunt aduse modificări substanțiale în ceea ce privește legislația aplicabilă în domeniul prețurilor de transfer. Principala modificare legislativă constă în introducerea obligativității anuale de pregătire a dosarului prețurilor de transfer pentru marii contribuabili care desfășoară tranzacții intra-grup ce depășesc anumite praguri de semnificație. Termenul de întocmire este termenul legal stabilit pentru depunerea declarațiilor anuale privind impozitul pe profit. Aceste prevederi se aplică pentru tranzacțiile intra-grup efectuate începând cu anul 2016.

Necesitatea organizării acestui seminar a fost explicată de Adriana Lobdă, partener Deloitte România și coordonatorul biroului regional din Cluj. ”Deloitte România vrea să vină în acest mod în sprijinul companiilor din Transilvania. Înțelegerea corectă a legislației fiscale este fundamentală pentru antreprenori”, a declarat Adriana Lobdă.

”Prin intermediul acestui seminar ne propunem să analizăm împreună impactul noilor cerințe de documentare din perspectiva prețurilor de transfer, precum și al noilor norme fiscale din perspectiva impozitelor directe aplicabile companiilor și a taxei pe valoarea adăugată. Toate acestea au ca scop identificarea de posibile provocări şi/sau oportunităţi pentru companii”, spune Simona Goje, manager al Departamentului de Servicii Fiscale Deloitte România, biroul regional Cluj.   

„Deloitte România vrea să vină în acest mod în sprijinul companiilor din Transilvania. Înțelegerea corectă a legislației fiscale este fundamentală pentru antreprenori.“ Adriana Lobdă, Deloitte România

Cele mai citite

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă