10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMarii comercianţi ajută la consolidarea producătorilor agricoli români. Lanțurile de supermarket încep...

Marii comercianţi ajută la consolidarea producătorilor agricoli români. Lanțurile de supermarket încep să promoveze produse locale

La 30 km de Bucureşti, în Giurgiu, a apărut Cooperativa Carrefour Vărăşti. Dar acesta nu este singurul proiect al retailerilor. Producătorii Carrefour cultivă aici, pe 60 ha, dintre care 15 cu solarii, 5.000 tone de legume anual. D e fapt, retailerul a pus la punct o „platformă logistică, ce asigură colectarea, depozitarea, transportul şi vânzarea legumelor producătorilor locali, parteneri Carrefour, din Vărăşti”, informează firma.

E vorba despre un depozit de 300 mp, unde producătorii membri aduc legumele. De acolo, ele ajung în depozitul central, apoi în reţeaua Carrefour. Vlad Gheorghe, președintele Confederației Asociațiilor Țărănești din România -(CATAR), crede că „marile reţele au înţeles că trebuie să finanţeze aceste forme asociative, în care micul producător să reziste la asaltul acestor mari comercianţi”. Există mai multe iniţiative de gen.

„Tu produci, noi te susţinem“

Retailerul Auchan a spus RL că are două programe dedicate, „Tu produci, noi te susținem”, de sprijinire a producătorilor români pe piața din România, și «România accelerează», de promovare a produselor românești pe piața externă. „80% din vânzările alimentare de marcă proprie sunt fabricate în România”, explică Auchan, subliniind că „una din axele noastre de lucru e de a crea valoare în România”.

„Cămara Noastră“ şi „Cultivat în România“

Lidl a creat gama de produse marcă proprie „Cămara Noastră”, dezvoltată exclusiv cu producători din România, şi proiectul de resuscitare a soiurilor românești de legume, dezvoltat împreună cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară încă din anul 2015.

Retailerul a explicat RL că a început de un an promovarea și cultivarea unor soiuri românești, în proiectul „Cultivat în România, specific românesc”, ce „își propune să readucă consumatorilor români gustul natural al so-iurilor specifice românești de legume și fructe”.

Compania vizitează fermele furnizorilor români și face seminarii de informare. La Pietroasele, în Buzău, Lidl va organiza „Ziua Cultivatorului de Roșii” și va face o vizită practică la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, „care ne-a și ajutat să resuscităm soiul Buzău1600”.

„Regiunea noastră”

Valer Hancaș, manager Corporate Affairs la Kaufland România, a declarat RL că „susținerea producătorilor români e o cauză importantă în strategia de business -Kaufland România”. „E un obicei pentru noi să lucrăm cu furnizori locali, acolo unde găsim. Ne mândrim cu acest lucru: puteți vedea și în magazine, unde avem signalistică specială la produsele făcute în «Regiunea noastră»”, spune Hancaş.

Kaufland România a început în 2015, în parteneriat cu Agrostar și Ministerul Agriculturii, proiectul Cooperativa Agricolă “Țara mea”, destinat susținerii micilor producători, prin vânzarea produselor în magazinele sale. Produsele provin de la peste 500 de fermieri.

Recent, Kaufland a iniţiat programul național ce sprijină producătorii locali de legume-fructe să obțină cea mai prestigioasă și răspândită certificare de calitate și siguranță alimentară din lume, GLOBALG.A.P. (Good Agricultural Practices). Aceasta asigură accesul la mai multe piețe noi de desfacere locale și internaționale, permițând exportul oriunde în lume.

„Suntem printre puținii retaileri ce oferă peste 50% produse făcute în România”, afirmă reprezentantul -Kaufland. 100% din produsele de panificație, peste 90% din ouă și peste 60% din apicole sunt româneşti, iar la lactate „în ultimii trei ani am crescut numărul de articole făcute în România cu peste 50%”.

Selgros, colaborări cu producători din întreaga ţară

„Avem numeroase colaborări cu producători locali de legume și fructe din toate colțurile țării”, arată retailerul, menţionând Constanța, Brăila, Buzău, Bacău, Iași, Alba Iulia, Brașov şi București. „Colegii specializați în achiziția de legume-fructe prospectează permanent producători locali din țară și încheie contracte de colaborare”, a spus Selgros pentru „România liberă“.

„Producătorii locali, în majoritatea lor, nu au linii de sortare, calibrare și ambalare standardizate și nici sisteme de depozitare sau logistica aferentă. Mai mult decât atât, nu ne putem baza pe continuitate în lanțul de aprovi-zionare, iar cantitățile livrate sunt destul de limitate”, au mai precizat reprezentanții companiei.

"Marile reţele au înţeles că trebuie să finanţeze aceste forme asociative, în care micul producător să reziste la asaltul acestor mari comercianţi.“ VLAD GHEORGHE, PREŞEDINTELE CATAR

Producătorii privați își selectează furnizorii

Vlad Gheorghe de la CATAR crede că „lupul cu oaia nu pot să existe-n ţarc”. „Iniţiativa a venit de la mine din grădină, din relaţia mea cu Carrefour. Dar eu în nici un caz nu aş fi acceptat să stea producătorul şi comerciantul, ca lupul cu oaia, în acelaşi ţarc. Este un scenariu realizat de Carrefour, pentru că eu niciodată nu aş fi căzut la înţelegere cu ei, eu lucrez cu ei din 2007”, spune Gheorghe.

Este aceasta o discriminare făcută de Carrefour între producătorii săi şi ceilalţi, ce vor avea loc la raftul său cu mai mare dificultate? „Există, dar sunt producători privaţi şi au dreptul să facă ce vor. Întotdeauna când cumpărăm de la un producător, nu de la altul, facem o discriminare alegând“, spune analistul economic Cristian Păun. Păun exemplifică faptul că, dacă „a venit Carrefour, a ales un grup local de producători, e decizia sa, îşi asumă”

Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă