15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialÎncrederea analiştilor CFA în economia românească s-a redus în iulie pentru a...

Încrederea analiştilor CFA în economia românească s-a redus în iulie pentru a doua lună la rând, pe fondul percepţiei înrăutăţite asupra situaţiei actuale

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizaţiei, a scăzut în iulie cu 0,3 puncte faţă de luna precedentă, la 59,7 de puncte, ca urmare a percepţiei înrăutăţite asupra situaţiei economice actuale, arată datele publicate de CFA, informează News.ro.

Indicatorul CFA România de încredere macroeconomică, lansat în 2011, măsoară anticipaţiile analiştilor financiari privind activitatea economică în România pentru următoarele 12 luni.

Diminuarea din luna iulie vine după ce indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a scăzut puternic în iunie, cu 6,6 puncte faţă de luna precedentă, la 60 de puncte. În iulie, scăderea a avut loc din cauza unei singure componente.

Astfel, indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 1,2 puncte, la 75 puncte, în timp ce indicatorul anticipaţiilor pentru situaţia din următorul an a urcat uşor, cu 0,2 puncte, până la 52 puncte.

Sondajul arată că aşteptările privind condiţiile de afaceri din România din următoarele 12 luni s-au înrăutăţit, indicatorul coborând în iulie la -25%, de la -22% în iunie, însă 52,3% dintre cei chestionaţi se aşteaptă ca în următoarea perioadă condiţiile de afaceri să rămână la fel. Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească), fiind calculat pe baza a şase întrebări cu privire la condiţiile curente, referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii, şi la anticipaţiile, pentru o perioadă de un an, pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal şi a averii personale la nivel de economie.

Sondajul evaluează şi anticipaţiile pentru salarii, rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului. Potrivit sondajului, în ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, 77,3% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, faţă de 70% în precedentul sondaj.

"Astfel, valorile mediane ale anticipaţiilor atât pentru orizontul de 6 luni, cât şi pentru cel de 12 luni au consemnat un curs anticipat de 4,6000 (valori similara cu cele înregistrate în exerciţiul anterior)", se arată în comunicat.

Analiştii se aşteaptă la o uşoară înrăutăţire a pieţei muncii în următorul an, cu o balanţă de -5% a răspunsurilor (20,5% din cei chestionaţi aşteaptă o îmbunătăţire), de la -2% în iunie. Analiştii estimează o creştere a veniturilor populaţiei în următorul an, dar mai puţin pronunţată ca în luna anterioară (+14% în iulie, faţă de +29% în iunie).

Analiştii membri ai CFA estimează, în medie, un nivel al inflaţiei de 2% pentru intervalul august 2017 – august 2018, valoare similară cu cea înregistrtă în raportul anterior. În privinţa situaţiei economice pe plan mondial în următorul an, 63,6% dintre cei chestionaţi se aşteaptă la condiţii economice normale, în timp ce 29,5% dintre cei chestionaţi se aşteaptă la o situaţie bună.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni în rândul membrilor CFA România şi al candidaţilor pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA. CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (USA), organizaţia având peste 180 de membri.

Cele mai citite

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă