15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialDeficit tot mai mare în comerțul cu alimente. Importăm masiv carne de...

Deficit tot mai mare în comerțul cu alimente. Importăm masiv carne de porc și tomate

Deficitul României în comerțul cu produse agroalimentare a ajuns la 916 milioane de euro până la finele lunii mai, în creștere cu 60,8% față de valoarea înregistrată în perioada similară din 2016, potrivit datelor furnizate Agerpres de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Datele Institutului Național de Statistică arată însă un sold deficitar mai mare în comerțul agroalimentar al României pe primele cinci luni ale anului din 2017, de circa 989,3 milioane euro.

Potrivit statisticii MADR, exporturile au crescut în primele cinci luni ale anului cu 6,9%, până la valoarea de 2,046 miliarde de euro, în timp ce importurile s-au majorat cu 19,3%, totalizând 2,962 de miliarde de euro.

Grâul rămâne principalul produs exportat, cu un total de 354 de milioane de euro pentru două milioane de tone, și o creștere valorică de 8,8 milioane de euro în primele cinci luni ale anului față de perioada similară din 2016.

Față de perioada corespunzătoare din 2016, exporturile au crescut, în principal, la semințe de floarea-soarelui (+59,7 milioane de euro), porumb (+21,9 milioane de euro), animale vii din specia bovine (+17,3 milioane de euro), ulei de floarea-soarelui (+16,1 milioane de euro).

În privința importurilor, datele MADR arată că a fost înregistrată o creștere semnificativă în perioada ianuarie-mai la carnea de porc, respectiv un plus de 57,9 milioane euro, care rămâne principalul produs importat, cu un total de 153,9 milioane de euro pentru 77.600 tone, conform Agerpres.

Alte importuri semnificative au mai fost la grâu (+50,8 milioane de euro), porumb (+49,1 milioane de euro), boabe de soia (+31,8 milioane de euro), turte de soia (+23,5 milioane de euro), zahăr (+21,6 milioane de euro), brânzeturi (+16,9 milioane de euro), preparate alimentare (+14,6 milioane de euro), semințe de floarea-soarelui (+14 milioane de euro), tutun brut (+13,8 milioane de euro), produse de brutărie, patiserie și biscuiți (+10,7 milioane de euro), preparate pentru hrana animalelor (+10,7 milioane de euro), banane (+10,2 milioane de euro), tomate (+9,7 milioane de euro).

UE a fost principalul partener în comerțul agroalimentar al României, livrările către această destinație având o pondere valorică de 58,6% din total exporturi, iar achizițiile de produse agroalimentare din statele membre au deținut o pondere de 80,1% din total importuri.

Cele mai citite

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....
Ultima oră
Pe aceeași temă