23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDaniel Buda: Faptul că 45% din terenurile agricole sunt cumpărate de străini...

Daniel Buda: Faptul că 45% din terenurile agricole sunt cumpărate de străini ține de siguranța națională

Eurodeputatul PNL Daniel Buda a lansat duminică, într-o conferință de presă la Cluj-Napoca, un avertisment referitor la vânzarea terenurilor agricole de pe teritoriul României, afirmând că situația în care se află țara noastră ar putea fi privită din perspectiva siguranței naționale, informează Agerpres.

Parlamentarul european a subliniat că 45% dintre terenurile agricole din România sunt astăzi în posesia unor persoane sau entități străine. '

'Am solicitat în raportul depus la PE și votat (…) proceduri unice și condiții unice de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole la nivel european și am atras atenția asupra acestei chestiuni prin amendamentele depuse, deoarece apreciez că România se află în momentul de față în fața unei chestiuni care ține de siguranța națională. Faptul că astăzi în România peste 45% din terenurile agricole se află în mâinile străinilor este o chestiune care pe termen mediu și lung ne va afecta în mod neîndoielnic'', a declarat Daniel Buda.

Acesta a subliniat că avertismentul său nu trebuie înțeles ca un îndemn la interzicerea tranzacțiilor de terenuri agricole către străini, deoarece acest lucru ar contraveni tratatelor la care România este parte, dar a menționat necesitatea impunerii unor condiții și a dat, în acest sens, exemplul Franței.

Buda a explicat că în această țară,cumpărarea unui teren agricol este condiționată, persoana respectivă fiind nevoită să își demonstreze afinitatea față de zona în care cumpără pământul, să demonstreze că a trăit zece ani în regiune, precum și intenția de a face agricultură. '

'Este o măsură contra speculei și de concentrare a terenurilor, așa cum se întâmplă astăzi în România. Din păcate, nici guvernul condus de domnul Cioloș, nici guvernul condus de domnul Tudose nu a reușit să vină cu un proiect de lege coerent cap-coadă, care să reglementeze vânzarea-cumpărarea terenurilor.

De aceea îi solicit public domnului Tudose să ne spună care este stadiul acestui proiect pe circuit guvernamental, pentru că el nu este trimis în Parlament. Atrag atenția că orice zi de întârziere nu face altceva decât să ducă la diminuarea suprafeței agricole a României și să îl facă părtaș în același timp la un act prin care se afectează siguranța națională a României'', a mai spus Buda.

Potrivit europarlamentarului PNL, din informațiile pe care le deține, există în România cazuri în care terenul este cumpărat de persoane extra-comunitare care nici nu le cultivă, dar beneficiază de subvenții.

Pe de altă parte, a argumentat Daniel Buda, diferite alte entități, de cele mai multe ori provenind din state UE dezvoltate, cultivă terenuri achiziționate în România, cu sume mai mici decât în alte țări, și cu mijloace tehnologice superioare celor pe care și le permit agricultorii români.

Daniel Buda a mai spus că, potrivit raportului menționat, această practică este observabilă în mai multe țări europene, dar că România era des menționată în document ca exemplu ilustrativ pentru ''fenomenul de acaparare a terenurilor''.

Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...
Ultima oră
Pe aceeași temă