Băncile occidentale continuă să-şi reducă finanţarea către Europa Centrală, Europa de Est şi Europa de Sud-Est

de Carla Popa , 16 februarie 2016 - stire actualizata la ora 20:33, 16 februarie 2016
Băncile occidentale continuă să-şi reducă finanţarea către Europa Centrală, Europa de Est şi Europa de Sud-Est

Băncile occidentale au continuat să reducă finanţarea către Europa Centrală, Europa de Est şi Europa de Sud-Est (CESEE) în trimestrul trei din 2015, cel mai semnificativ declin înregistrându-se în Polonia şi Ungaria, arată datele publicate marţi de Iniţiativa de la Viena, transmite Reuters, potrivit Agerpres

Băncile monitorizate în raport, realizat pe baza informaţiilor Băncii pentru Reglemente Internaţionale (BIS), şi-au redus expunerea la ţările din CESEE cu 0,28% din PIB-ul regiunii. Excluzând Rusia şi Turcia, declinul a fost de 0,36% din PIB. 

Raportul arată că reducerea cumulată a poziţiilor băncilor occidentale în CESEE s-a ridicat la 8,5% din PIB până în trimestrul trei din 2015 iar dacă sunt excluse Rusia şi Turcia, declinul este de 14,7% din PIB. Creditarea internă în afara Turciei şi a statelor din fosta Uniune Sovietică a crescut cu 2,9% în noiembrie, cel mai semnificativ avans înregistrându-se în Cehia, Slovacia şi Polonia. 

Iniţiativa de la Viena a fost creată de grupurile bancare occidentale în perioada de vârf a crizei bancare globale din 2008-2009 pentru a asigura un nivel adecvat de capital şi lichiditate pentru subsidiarele lor din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est. Iniţiativa a fost relansată sub forma 'Vienna 2.0' în luna ianuarie 2012 ca răspuns la reapariţia riscurilor pentru regiune din partea crizei din zona euro.

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design