Băncile occidentale continuă să-şi reducă finanţarea către Europa Centrală, Europa de Est şi Europa de Sud-Est

de Carla Popa , 16 februarie 2016 - stire actualizata la ora 20:33, 16 februarie 2016
Băncile occidentale continuă să-şi reducă finanţarea către Europa Centrală, Europa de Est şi Europa de Sud-Est

Băncile occidentale au continuat să reducă finanţarea către Europa Centrală, Europa de Est şi Europa de Sud-Est (CESEE) în trimestrul trei din 2015, cel mai semnificativ declin înregistrându-se în Polonia şi Ungaria, arată datele publicate marţi de Iniţiativa de la Viena, transmite Reuters, potrivit Agerpres

Băncile monitorizate în raport, realizat pe baza informaţiilor Băncii pentru Reglemente Internaţionale (BIS), şi-au redus expunerea la ţările din CESEE cu 0,28% din PIB-ul regiunii. Excluzând Rusia şi Turcia, declinul a fost de 0,36% din PIB. 

Raportul arată că reducerea cumulată a poziţiilor băncilor occidentale în CESEE s-a ridicat la 8,5% din PIB până în trimestrul trei din 2015 iar dacă sunt excluse Rusia şi Turcia, declinul este de 14,7% din PIB. Creditarea internă în afara Turciei şi a statelor din fosta Uniune Sovietică a crescut cu 2,9% în noiembrie, cel mai semnificativ avans înregistrându-se în Cehia, Slovacia şi Polonia. 

Iniţiativa de la Viena a fost creată de grupurile bancare occidentale în perioada de vârf a crizei bancare globale din 2008-2009 pentru a asigura un nivel adecvat de capital şi lichiditate pentru subsidiarele lor din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est. Iniţiativa a fost relansată sub forma 'Vienna 2.0' în luna ianuarie 2012 ca răspuns la reapariţia riscurilor pentru regiune din partea crizei din zona euro.

Loading...

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design