23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialAlinierea României la țările ce văd energia drept un avantaj competitiv (P)

Alinierea României la țările ce văd energia drept un avantaj competitiv (P)

Pentru economia globală, energia a devenit un factor strategic ce influențează deciziile de business întrucât se ia din ce în ce mai mult în considerare eficiența energetică a produselor și serviciilor. Practic, inovația în ceea ce privește îmbinarea tehnologiei cu soluțiile eco-friendly devine un trend-setter.

De ce acest lucru? Pentru că, pe lângă consumul de energie din gospodării, industrii și transport, și populația este în creștere și se observă o discrepanță din ce în ce mai vizibilă între cererea foarte mare și oferta epuizabilă.

De altfel, în ciuda complexului de “țări emergente”, multe state au cunoscut un upgrade considerabil sinonim cu creșterea economiei acelor țări. Se preconizează, astfel, că centrul economic de greutate se va muta în zona Asiei de SE, SUA deținând doar avantajul globalizării la nivelul stilului de viață. Totuși, un nou Sillicon Valley în China, ar putea imputa schimbări majore și la nivel de mentalitate.

În orice caz, China a început să se folosească de avantajele inovației în servicii tocmai pentru a dezvolta o infrastructură care să includă noul trend de economisire a energiei, pentru așa numitul concept de green building. Prin acesta, se echilibrează calitatea deterioriată a aerului și al emisiilor de gaze poluante cu beneficiile ”construcțiilor verzi”.

Soluția integrată de aceștia ridică numeroase întrebări cu privire la practicile convenționale de construcție al clădirilor.

De altfel, și în România s-a dat încă din 2013 o lege cu privire la îmbunătățirea eficienței energetice, obiectiv strategi prin economisirea resurselor energetice primare, dar și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

În acest sens, a devenit obligatoriu și la noi în țară din acel moment, ca la închirierea sau cumpărarea unei locuințe, proprietarul să consulte un auditor energetic pentru a elibera un certificat energetic valabil pe o perioadă de 10 ani prin care se constată din ce clasă energetică face parte locuința, recomandându-se măsuri de reabilitare în caz de nevoie.

Legea are avantajul de a oferi beneficii considerabile celui care o respectă, și anume, costuri de întreținere mai mici tocmai pentru că, cu cât o locuință este considerată a fi eficientă energetică, cu atât aceasta este mai independentă de condițiile de climă.

Mai mult decât atât, pe termen lung, o astfel de soluție, dacă ar fi implementată la nivel national, nu doar din punct de vedere al legiferării, ci și din punctul de vedere al schimbării mentalității printr-o responsabilizare socială, ar putea să să ofere avantaje competitive la nivel national și nu numai.

Desigur, cea mai vizibilă transformare ar fi în piața de imobiliare deoarece cu cât mai mulți investitori realizează impactul factorilor sociali și de mediu pe care o proprietate imobiliară le exercită, cu atât management-ul unor soluții eficiente va susține o dezvoltare durabilă și de proporții.

Aceste standarde de sustenabilitate au fost introduse în sisteme evaluate de producere a energiei folosite din ce în ce mai mult în mediul privat în țări precum Germania sau Elveția. Totuși, în mare parte, aceste sisteme sunt subvenționate de către stat, în România existând acest gen de subvenționare doar prin programul Casa Verde ce prevede finanțarea prin Administrația Fondului pentru Mediu pentru persoanele fizice sau juridice care la rândul lor, optează să îndeplinească anumite criterii.

Așadar, o economie națională poate deveni competitivă la nivel global numai dacă se ia în calcul modul de utilizare al resurselor strategice. Această abordare complementară trend-ului eco-friendly, oferă la dispoziție și avantajul unei îmbunătățiri a capitalului prin reducerea costurilor pe termen lung și creșterea graduală a economiei.

Cele mai citite

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă