13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăEconomieAmbalajele biodegradabile devin obligatorii

Ambalajele biodegradabile devin obligatorii

Consiliul Uniunii Europene a decis să interzică unele produse de plastic, din iulie 2021. Restaurantele, lanțurile de magazine, cafenelele, barurile sunt forțate să identifice alternative biodegradabile la produsele care vor fi restricționate.

Sunt deja vizibile efectele anumitor măsuri implementate de autoritățile române. Cam de un an, pungile din plastic subțire și foarte subțire, cu mâner, sunt interzise la comercializare, dar e încurajată reutilizarea celor din plastic și înlocuirea cu pungi din materiale biodegradabile sau compostabile.

„Problema gravă, cu iz local, care probabil va persista o vreme, o reprezintă lipsa minimei educații civice.” Deloitte România

E îmbucurătoare, spune Deloitte România, tendința lanțurilor de magazine și restaurantelor fast-food de a înlocui paiele pentru băuturi ori caserolele din plastic cu unele din carton sau din alte materiale biodegradabile.

„Problema gravă, cu iz local, ce probabil va persista o vreme, o reprezintă lipsa minimei educații civice”, susţine Deloitte. „Nu este cazul”, afirmă compania, „să țintim din start să ajungem la nivelul țărilor dezvoltate, unde există orașe cu zero deșeuri, pentru că populația colectează selectiv și deșeurile sunt reciclate integral, însă putem începe cu un minim efort: acela de a arunca deșeurile în coșul de gunoi”.

Lucrurile sunt însă complicate. Este dificil să faci selecţia deşeului de plastic încă din gospodărie, iar la groapa de gunoi operaţiunea e şi mai complicată.

 

Cantitate enormă de plastic în oceane

Este deja bine-cunoscută problema poluării apelor marine cu produse din plastic aruncate în cel mai neglijent mod de către populație. Cantitatea de plastic din oceane este estimată la circa 150 de milioane de tone.

La o analiză superficială, poate părea că efectele nu sunt neapărat vizibile asupra oamenilor, însă fiecare dintre noi ajunge la un moment dat să ingereze plastic.

Cum se poate întâmpla aceasta? Simplu: fauna marină ingerează bucățele de plastic, pe care le confundă cu hrana, iar aceasta este consumată de populație. De asemenea, mici particule de plastic se regăsesc în aer, apă și în alte alimente.

Cele mai citite

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...
Ultima oră
Pe aceeași temă