La Mondiale au apărut, în sfârşit, şi echipele cu pretenţii din Europa. Mai întâi, s-a trezit din somn Spania, care a jucat ca pe vremea Euro 2008 şi a învins lejer o echipă a Hondurasului pe care până şi jucătorii lui Răzvan Lucescu au spulberat-o, înaintea Mondialului, cu 3-0. E clar că lui Vicente del Bosque i-a mai venit inima la loc, iar campi-oana Europei cred că va merge din bine în mai bine şi îşi va confirma statutul de favorită pe care îl avea, înaintea competiţiei, la aproape toate casele de pariuri.
Apoi, ieri, a venit la întâlnirea cu fotbalul mondial şi Anglia. Deşi englezii stau pe un butoi cu pulbere la fel de plin cu nemulţumiri precum cel al Franţei, la ei revolta a fost cu sonorul închis şi mai mult în interiorul echipei. Şi asta pentru că Fabio Capello a reuşit să îi ţină în mână pe majoritatea jucătorilor săi, iar atunci când John Terry a crezut că e timpul să atace, selecţionerul l-a contrat dur. Lucrurile s-au liniştit, iar Anglia a jucat ieri pentru prima oară mai relaxat şi mai aproape de stilul său, deşi în continuare e clar că e loc de mai bine.
Mircea Lucescu spunea, într-o declaraţie publicată pe site-ul clubului Şahtior Doneţk, că e convins de faptul că acest Mondial va fi al Argentinei sau Braziliei. Tehnicianul ştie că Europa nu a câştigat niciodată Cupa Mondială atunci când s-a jucat în afara bătrânului continent şi mizează în continuare pe această tradiţie. Cred însă că pronosticul său s-ar putea să nu se îndeplinească. În vreme ce America de Sud a plecat în viteza a 5-a, impresionând din primul minut al Mondialului, Europa abia acum se trezeşte. Iar somnul suplimentar din primele două partide i-ar putea oferi un plus de vigoare şi prospeţime în faza finală a Mondialului, acolo unde se joacă totul în 90 sau 120 de minute. Ar fi frumos să avem o echipă care câştigă şapte meciuri din şapte la Mondiale, dar mă îndoiesc de faptul că va fi aşa.