20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăEconomieFoto interviuJohan Kobborg va coordona noul departament de balet al Operei Naţionale Bucureşti

Johan Kobborg va coordona noul departament de balet al Operei Naţionale Bucureşti

Coregraful şi balerinul Johan Kobborg va coordona noul departament de balet al Operei Naţionale Bucureşti (ONB), a declarat sâmbătă seară directorul instituţiei, Răzvan Ioan Dincă.
Anunţul a fost făcut la finalul premierei „La Sylphide”, primul spectacol semnat de Kobborg la ONB, în care rolul titular a fost interpretat de Alina Cojocaru.
Răzvan Ioan Dincă a spus că, începând cu luna ianuarie, Opera Naţională Bucureşti va avea un compartiment special de balet, care se va ocupa cu realizarea de spectacole profesioniste.
„Începând cu luna ianuarie anul 2014, cel care va conduce compartimentul de balet ce va purta şi titlul de Baletul Naţional Român va fi coregraful Johan Kobborg”, a anunţat directorul ONB, adăugând că artistul va începe să lucreze la Bucureşti din 24 ianuarie.
Cei doi au semnat un contract onorific în acest sens.
„Sunt onorat să am oportunitatea de a continua frumoasa experienţă pe care am avut-o până acum şi să dezvolt ce am construit (…) De-abia aştept să încep această aventură. Nu va fi aventura mea, nici aventura voastră, ci va fi aventura noastră”, a spus Kobborg.
Alina Cojocaru a fost întâmpinată cu minute de aplauze de către publicul premierei „La Sylphide”.
Printre cei din public s-au numărat membrii familiei artistei, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, Ion Iliescu, Adrian Cioroianu şi Mircea Diaconu. La finalul spectacolului, Alina Cojocaru a acordat autografe admiratorilor timp de jumătate de oră, în foaierul Operei Naţionale Bucureşti.
Johan Kobborg a fost prim-solist al Baletului Regal Danez, al Baletului Regal din Londra şi este invitat al celor mai importante companii din lume. În ultimii ani, Johan Kobborg s-a remarcat în paralel şi în calitate de coregraf, lucrările sale fiind prezentate de Baletul Regal din Londra, Baletul Teatrului Balşoi din Moscova, Baletul Regal din Noua Zeelandă etc. În anul 2009, spectacolul său „La Sylphide” de la Teatrul Balşoi a primit Premiul „Masca de Aur” la Moscova pentru cel mai bun spectacol al anului.
Alina Cojocaru, desemnată Balerina Deceniului (Moscova, 2010) a dansat sâmbătă alături pe prim-solistul Baletului Regal din Londra, Steven McRae, câştigător al Premiului Dancing Times la categoria „cel mai bun dansator” la National Dance Award (Marea Britanie, 2011).
A doua reprezentaţie a spectacolului va avea loc duminică, de la ora 19,00, având în rolurile principale prim-solişti ai Operei Naţionale Bucureşti
Scenografia baletului, inspirată din peisajele Scoţiei, îi aparţine artistei de origine rusă Natalia Stewart, care a colaborat la Royal Opera House din Londra cu artişti faimoşi, scenografi, coregrafi şi dansatori, la repunerea în scenă a lucrărilor lui George Balanchine, Frederick Ashton sau Kenneth Macmillan. De asemenea, recent, Natalia Stewart a creat scenografia pentru baletul nonconformist în patru părţi „Genesis” potrivit  AGERPRES

Cele mai citite

Alertă RO-Alert emisă în nordul județului Tulcea din cauza unor drone detectate la granița cu Ucraina

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis în noaptea de joi spre vineri un mesaj de avertizare RO-Alert pentru locuitorii din zona...

Peste 1.000 de alerte privind riscurile produselor cosmetice mari, emise de Comisia Europeană în 2024

În 2024, Comisia Europeană a emis peste 1.000 de alerte legate de riscurile asociate produselor cosmetice de la branduri internaționale renumite, precum Dove, Nivea,...

A venit vestea! Cât va fi suspendat Drăgușin după roșul încasat cu Qarabag

Fundașul român Radu Drăgușin a fost suspendat pentru o etapă după eliminarea sa din meciul cu Qarabag în Europa League, un verdict mai blând...
Ultima oră
Pe aceeași temă