11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăCulturăRegele Carol I apare, în persoană, în filmul dedicat independenței României

Regele Carol I apare, în persoană, în filmul dedicat independenței României

Evenimentul va avea loc, potrivit Agerpres, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României.

O superproducţie cinematografică a epocii, cu 80.000 de figuranţi, în care apare însuşi Carol I, “Independenţa României”, cu subtitlul “Războiul Româno-Ruso-Turc 1877”, este primul film românesc de ficţiune păstrat până azi, realizat cu ocazia aniversării a 35 de ani de la începerea Războiului de Independenţă din 1877-1878, ca o reconstituire a celor mai importante etape ale acestuia, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de Primăria Alba Iulia.

“Meritul major al filmului este că, prin utilizarea a 80.000 de figuranţi, din care mulţi erau chiar veterani ai Războiului de Independenţă, a rezultat o superproducţie cinematografică importantă a epocii, recunoscută ca atare de presa internaţională, precursoare a epopeii naţionale cinematografice de mai târziu. Este, în acelaşi timp, unul dintre primele filme din lume în care un suveran a apărut atât în calitate de personaj, cât şi în secvenţe documentare, astfel încât Carol I a acordat producţiei sprijin financiar”, se menţionează în comunicat.

În film au jucat actori cunoscuţi, ca Aristide Demetriade, Constantin Nottara, Constanţa Demetriade, Ion Niculescu, Elvira Popescu, Aristiţa Romanescu, Ion Brezeanu, Maria Filotti. Filmul, cu o durată de 82 de minute, a fost regizat de Aristide Demetriade şi Grigore Brezeanu.

Filmul, o producţie mută, va fi narat la Alba Iulia de Irina Margareta Nistor.

Acompaniamentul conceput de ansamblul Foley’Ala aduce o viziune contemporană în abordarea rezolvării coloanei sonore pentru o peliculă de pionierat din cinematografia naţională.

“Soluţiile muzicale propuse plasează atmosfera proiecţiei într-un context modern, apelând la proceduri inovative de sound-design, în care sunt integrate creativ, prin apelarea la ‘drone granulare’ ingenios tratate, teme şi structuri arhetipale din muzica de film, clasică şi folclorică, în osmoză cu instrumentele acustice şi procesarea electronică live. Pasajele de text inserate pe parcurs subliniază momentele cheie ale acţiunii filmului, având ca sursă de inspiraţie memoriile unui personaj direct implicat în luptele pentru cucerirea independenţei: Carol I”, menţionează sursa citată.

Foley’Ala este o trupă înfiinţată în anul 2013, ca o formulă ad-hoc de sound design & live scoring la proiecţii de filme mute acompaniate sonor. Formaţia a participat cu proiecte de film şi muzică la o serie de festivaluri, dar şi la proiecţii, recitaluri de poezie sau concerte de improvizaţie în spaţii neconvenţionale.

Un program variat, cu ceremonii militare, spectacole de reconstituire istorică, expoziţii, concerte, spectacole de teatru, lansări de carte şi multe alte evenimente, a fost pregătit de autorităţile din judeţ şi din Alba Iulia în cadrul “Festivalului de România”, denumirea sub care se desfăşoară manifestările organizate în “Oraşul Marii Uniri” de Ziua Naţională.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă