12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăCulturăProiecte năstruşnice pentru marcarea Centenarului Unirii. Ce idei au fost respinse

Proiecte năstruşnice pentru marcarea Centenarului Unirii. Ce idei au fost respinse

Spectacole de muzică patriotică, campionat intercomunal de fotbal, precum şi amplasarea a o sută de băncuţe sunt câteva dintre ideile de proiect pentru aniversarea Centenarului, dar care au fost respinse, a declarat, vineri, ministrul Culturii, George Ivaşcu, citat de Mediafax.

”Au fost nişte idei care nu mai sunt, aş vrea să nu precizez de unde. dacă tot aţi vorbit de idei de proiect. Aş mai adăuga şi spectacole de muzică patriotică, campionat intercomunal de fotbal, trebuia să pun vreo sută de băncuţe pe undeva…”, a spus ministrul Culturii, George Ivaşcu, amintind ”ideile de proiect” depuse la Departamentul Centenar.

El a precizat că, în cadrul comitetului interministerial, care a avut loc vineri, la Palatul Victoria, a fost aprobată prima listă de proiecte eligibile.

”Acestea sunt în număr de 43, în valoare de 14.887.921 lei. Alte 21 de proiecte care se autofinanţează sunt eligibile fiind încadrate conceptual şi tematic în Strategia Aniversării Anului Centenar. Un număr de 25 de proiecte au fost evaluate şi selectate din punct de vedere al conţinutului tehnic, însă necesită clarificări suplimentare de ordin administrativ şi financiar. Aşadar, în acest moment, sunt 68 de proiecte eligibile cu finanţare de la MCIN şi 21 care se autofinanţează. Având în vedere faptul că propunerile transmise până în prezent de anvergură regională/locală nu au avut la bază niciun deviz estimativ de lucrări – pentru proiectele de investiţii şi nici un deviz financiar defalcat pe tituri de acţiuni/activităţi, precum şi pentru faptul că aceste propuneri au fost depuse în formă incompletă din punct de vedere al descrierii tehnice, am luat decizia să fie redactate şi transmise adrese prin instituţiile prefectului către autorităţile administraţiei publice locale care au propus proiecte, manifestări şi acţiuni de aniversare a Centenarului Marii Uniri. Termenul de răspuns se va stabili în adresa de înaintare şi va fi de maxim 1 săptămână, dar nu mai târziu de 2 aprilie”, a mai spus Ivaşcu.

El a precizat că în perioada 2-10 aprilie se va face centralizarea proiectelor primite şi evaluarea acestora.

”Lista proiectelor evaluate şi selectate, cu anvergură regională/locală, va fi înaintată spre analiză şi stabilire Comitetului Interministerial. Subliniez că evaluările şi depunerile de proiecte reprezintă un proces continuu urmând a fi aprobate şi alte proiecte în cadrul Comitetului Interministerial, pe măsură ce vor fi depuse. Avem toate bazele legale în acest moment astfel încât să evităm situaţii de genul celor în care simple idei au fost considerate proiecte deşi nu prezentau fişe tehnice, deviz estimativ şi nici nu fuseseră evaluate până preluarea mandatului actual. Ceea ce îmi doresc este să învăţăm cu toţii din exemplul marilor înaintaşi de la 1918 şi să nu lăsăm ca ceea ce ne desparte să ne dezbine. Fiecare să ne întrebăm cu ce putem contribui, în fiecare zi – pentru ca România mea să devină România noastră. Dacă reuşim să ne privim faţă în faţă şi să găsim, dincolo de opţiunile fiecăruia, cele câteva lucruri sacre care cad în custodia noastră comună, atunci vom putea să ne privim în ochi şi bunicii pe care-i omagiem, dar si nepoţii care asteaptă de la noi o Românie stabilă şi demnă pentru cel puţin încă 100 de ani. Vom avea de sărbătorit în acest an câteva date de aur. În sunetul festivităţilor, cel mai semnificativ semnal sonor pe care îl putem da ar fi un minut de tăcere”, a conchis ministrul Culturii.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă