13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăCulturăPrețuirea manifestată altfel. Album de benzi desenate despre Eroii martiri

Prețuirea manifestată altfel. Album de benzi desenate despre Eroii martiri

Un album colectiv de benzi desenate despre Decembrie 1989 a fost lansat, duminică, sub egida Muzeului de Istorie Braşov, directorul instituţiei de cultură, Nicolae Pepene, subliniind că lucrarea, dincolo de faptul că este o formă inedită de a prezenta acele momente, este şi “un gest de preţuire pentru cei care au adus libertatea”, informează Agerpres.

El a precizat că aproximativ 20 dintre autori nu aveau 14 ani la momentul Revoluţiei sau nu posedă certificat de naştere cu stema Republicii Socialiste România.

“Sunt istorii personale, trăiri, emoţii. Practic, jumătate din autori, în 89, aveau mai puţin de 14 ani. Povestea lor se amestecă cu istoriile părinţilor, bunicilor. Este şi un gest, din partea noastră, ca instituţie publică, de preţuire pentru cei care au adus libertatea. (…) Fiecare naţiune serioasă scoate în prim plan, la comemorări şi aniversări, martirii, atunci când îi are. Noi, din nefericire, atunci când vorbim de 1989, vorbim de martiri. Cu atât mai mult, când privim prin acest act decupat, din care lipseşte stema comunistă, privim înapoi cu mânie şi trebuie să subliniem că libertatea noastră, că înseamnă câteva clipe, că înseamnă ani, are în spate jertfa acestor români”, a afirmat Nicolae Pepene.

Acesta a arătat că instituţia pe care o conduce se străduieşte de ceva timp să încurajeze “o formă (de artă – n.r.) care, deja, în străinătate are un anumit succes”.

“Banda desenată istorică de zeci de ani face istorie în anumite ţări. Ori, iată, 39 de autori, într-un timp foarte scurt au trimis lucrări excepţionale, ceea ce înseamnă că, în România, există deja o preocupare din partea artiştilor pentru acest domeniu şi noi, ca Muzeu de Istorie, trebuie să-i încurajăm şi să-i deviem de la alte subiecte. Pentru noi este important să ne creăm un portofoliu de bandă desenată istorică. (…) Scriem istoria împreună în acest proiect: istorici, autori de bandă desenată şi, foarte important, cititori. Este o cerere pentru acest domeniu, am verificat-o deja prin alte lucrări, prin expoziţiile pe care le facem şi, în mod categoric, nu doar noi, dar şi alte muzee merită să investească în susţinerea benzii desenate istorice”, a spus Pepene.

Conform unuia dintre coordonatorii albumului editat de Muzeul de Istorie, ilustratorul Octav Ungureanu, dincolo de faptul că lucrarea prezintă istoriile personale ale celor 39 de autori, este interesantă şi diversă din punct de vedere grafic.

“Nu puteam lăsa acest moment, 30 de ani de la Revoluţie, să treacă fără să plătim şi noi, autorii de benzi desenate, un tribut. A fost un demers greu de realizat, dar nu imposibil. În mai puţin de două luni de la propunerea iniţială şi până la a avea albumul tipărit în mână, cei 39 de autori au reuşit să se documenteze, să cerceteze şi să deseneze poveştile lor – uniforme, tancuri, arhitectura de la acea vreme (…). Acoperim o gamă foarte variată de stiluri – de la clasic, realist, comic şi până la bandă desenată experimentală (…). Prin aceasta arătăm publicului larg că banda desenată nu e numai pentru copii, ci reuşim să tratăm şi un subiect atât de serios”, a spus ilustratorul.

Muzeul Judeţean de Istorie Braşov nu se află la primul proiect de bandă desenată istorică, marcând deja, printr-un un roman grafic, al unui autor de bandă desenată, 30 de ani de la revolta anticomunistă a muncitorilor braşoveni din 1987. De asemenea, Muzeul organizează şi Festivalul benzilor desenate istorice, a avut concursuri atât pentru autorii profesionişti, cât şi pentru copii şi tineri. Anul acesta a fost publicată şi o revistă cu benzile desenate ale copiilor, realizate în cadrul unor ateliere. “Să sperăm că pasul următor va fi istoria României în benzi desenate”, a spus Octav Ungureanu.

Potrivit lui Nicolae Pepene, după ce va fi tradus, cel mai probabil în prima parte a anului viitor, albumul va fi lansat şi în Franţa.

Cele mai citite

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă