Prima doamnă a Franţei calcă pe urmele soţului ei, fiind o dictatoare in nuce. Ea a anulat două concerte rock ce urmau să fie susţinute pe 18 şi 19 iunie în Curtea Napoleon, platoul imens dintre cele două aripi ale Muzeului Luvru.
Louvre Rock Festival”, organizat de revista de cultură destinată tinerilor „Les Inrockuptibles”, ar fi fost gratuit, iar publicul ar fi numărat 15.000 de persoane. Printre artiştii care ar fi trebuit să cânte în concert se numără americano-libanezul Mika, trupa franţuzească „Phoenix”, newyorkezii de la „Vampire Weekend” şi Charlotte Gainsbourg, cântăreaţă şi actriţă cunoscută publicului pentru rolul din pelicula lui Lars von Trier „Antichrist”.
Presa acuză intervenţia primei doamne
Artiştii sunt cu toţii furioşi, pentru că ei îşi anulaseră alte proiecte pentru a putea fi prezenţi la Paris. Presa de pe tot continentul a făcut-o cu ou şi cu oţet pe doamna Sarkozy, decizia ei de a profita de înalta poziţie pentru a interveni pe lângă autorităţile pariziene să anuleze concertele fiind întoarsă în ziare pe toate feţele. Printre cei mai aprigi critici au fost jurnaliştii de la publicaţia franceză „Le Canard Enchainé”. Ei au avut chiar curajul de a o ruga pe prima doamnă să se răzgândească. În urma apelului lor la bunul-simţ al soţiei preşedintelui, ziariştii au primit un telefon foarte dur chiar de la Carla Bruni, care îi aducea la ordine şi-i trăgea rău de tot de urechi. Acţiunea ei a suscitat o mulţime de comentarii în presă. Unii au pus această atitudine pe seama invidiei profesionale, Carla Bruni fiind şi ea cântăreaţă. Alţii au fost de părere că aceste concerte ar fi umbrit un alt eveniment ce o are ca gazdă pe prima doamnă a Franţei, şi anume un concert destinat strângerii de fonduri în beneficiul bolnavilor de SIDA. Carla Bruni este ambasador oficial al ONU pe probleme legate de maladia SIDA. Concertul organizat de Carla Bruni este programat la doar câteva zile distanţă de cel din curtea Muzeului Luvru.
Autorităţile, jucate pe degete de soţia preşedintelui
Iniţial, atât Ministerul Culturii, cât şi Primăria şi Prefectura Parisului au susţinut concertul. Oficialii Muzeului Luvru declaraseră şi ei că un concert rock găzduit de Luvru ar întineri imaginea muzeului şi ar aduce acolo un alt fel de public decât cel îndeobşte întâlnit la concertele de cameră ce au loc în muzeu. Una câte una, în urma telefoanelor date de Carla Bruni, aprobările iniţiale obţinute de la Ministerul Culturii, de la Prefectură şi de la Jandarmerie au fost anulate. Frederic Mitterrand, ministrul francez al Culturii, şi-a explicat târzia decizie prin faptul că un concert rock într-un monument istoric este nepotrivit şi periculos pentru siguranţa muzeului. S-a găsit şi o scuză istorică, ziua de 18 iunie fiind cea în care generalul De Gaulle a făcut celebrul său apel radio de la Londra prin care le cerea francezilor cuceriţi de armata germană să continue lupta împotriva ocupantului nazist. Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la faimosul discurs al lui De Gaulle. Un concert rock în ziua jubileului ar fi, de asemenea, nepotrivit, a mai spus ministrul Culturii.