4.5 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăInternaționalViaţa e din nou frumoasă la Operetă

Viaţa e din nou frumoasă la Operetă

Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă!“, organizat de Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian“, îi va răsfăţa pe melomanii din Bucureşti cu cea de-a VI-a sa ediţie, care a început ieri şi va ţine până pe 17 noiembrie.

Unul dintre evenimentele muzicale majore ale anului, festivalul promovează artele spectacolului muzical, cu precădere genurile operetă şi musical, cărora li se adaugă o selecţie de concerte, spectacole de dans clasic şi contemporan, workshop-uri şi evenimente conexe (lansări de carte, expoziţii, emisiuni radio sau proiecţii de film şi spectacole).

Anul 2013 stă sub semnul spectacolelor sincretice, producţiile prezentate în ediţia actuală a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă!” aducând în atenţia publicului atât titluri faimoase repuse în scenă într-o viziune şi formă teatrală inovativă, cât şi titluri noi, prezentate în premieră.

Dacă în prima categorie se înscriu spectacole precum „Carmen”, coreo-dramă a Teatrului Muzical şi Dramatic de Stat din Georgia, „Contele de Luxemburg”, operetă clasică a Teatrului de Stat de Comedie Muzicală din Sankt Petersburg, „Baiadera” Operei Naţionale Bucureşti sau „Nuntă însângerată”, adaptată de Teatrul Muzical de Stat din Lituania într-un spectacol de dans, programul include şi o serie de premiere. Printre acestea amintim noua producţie a Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian”, „6 – o piesă neterminată pentru pian, idei şi muză”, spectacolul „Mozart Steps”, care a deschis stagiunea curentă a Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu, în regia lui Gigi Căciuleanu, sau „Secretul doctorului Honigberger”, un spectacol-atelier în regia lui Dragoş Galgoţiu, după nuvela lui Mircea Eliade.

Publicul va putea urmări, de asemenea, „O poveste japoneză”, o premieră la nivel naţional, spectacolul fiind prima montare în România a unui text conceput special pentru a fi jucat în cultura originară, cea niponă, în stilul kabuki.

Împătimiţii jazz-ului vor avea oportunitatea de a se bucura de prezenţa pentru prima dată în România a Viktoriei Tolstoy – una dintre cele mai apreciate figuri ale jazz-ului la nivel mondial. Printre invitaţii acestei ediţii se numără şi soprana de origine elenă Sonia Theodoridou şi slovacul Martin Budinsky.

De asemenea, o serie de artişti din Rusia, Ungaria sau Spania vor fi prezenţi în calitate de invitaţi speciali ai soliştilor români care concertează pe parcursul celor unsprezece zile de festival.

Concertele susţinute de invitaţii români sunt dedicate, anul acesta, unor genuri îndrăgite – operetă şi musical, muzică veche românească, muzică religioasă şi corală – spectatorii având ocazia de a întâlni nume de referinţă ale muzicii de gen din România.

Printre invitaţi se numără Florin Budnaru şi Cătălin Petrescu, Mioara Manea-Arvunescu, a cărei activitate solistică este celebrată într-un concert aniversar, Alexandra Coman, care îl are ca invitat pe Enrique Ferrer, sau Alfredo Pascu (foto), căruia i se vor alătura pe scenă artiste din Rusia şi Ungaria. Deşi diferite ca abordare şi repertoriu, aceste concerte demonstrează faptul că opereta este aceeaşi, indiferent de limba în care este interpretată: tânără, sprinţară şi universală în mesajul său de preamărire a iubirii.

În program se regăsesc, de asemenea, trupele Trei Parale şi Cobzality, dar şi o suită de concerte susţinute de Corul Teatrului Naţional de Operetă sub bagheta maestrului Gabriel Popescu, care aniversează 20 de ani de activitate în dirijorat în cadrul instituţiei. Mihai Toma, cunoscut pentru colaborarea sa pe cea mai recentă compilaţie Buddha Bar, va concerta în închiderea festivalului, „Lounge Music Night”, incluzând compoziţii proprii în stilul care l-a consacrat. Invitaţi pentru a treia oară în cadrul Festivalului „Viaţa e frumoasă!”, Thomas Richards şi Mario Biagini propun publicului şi tinerilor profesionişti din domeniul teatral şi muzical două spectacole: „Not History’s Bones” şi „The Living Room”, dar şi noi workshop-uri, realizate conform principiilor care stau la baza Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards.

Cele mai citite

Guvernul și Fondul European de Investiții , un nou fond de 100 de milioane de euro pentru investiții în tehnologie

Guvernul României, în parteneriat cu Fondul European de Investiții (FEI), a anunțat alocarea a 100 de milioane de euro pentru susținerea fondurilor de investiții...

Guvernul și Fondul European de Investiții , un nou fond de 100 de milioane de euro pentru investiții în tehnologie

Guvernul României, în parteneriat cu Fondul European de Investiții (FEI), a anunțat alocarea a 100 de milioane de euro pentru susținerea fondurilor de investiții...

Cum să-ți transformi bradul de Crăciun într-o operă de artă? Trei variante propuse de profesioniști

Crăciunul este momentul magic al anului în care casele se îmbracă în straie de sărbătoare, iar bradul de Crăciun este, fără îndoială, piesa centrală...
Ultima oră
Pe aceeași temă