7.2 C
București
miercuri, 11 decembrie 2024
AcasăInternaționalTVR: Demersul de eliminare a taxei TV lezează credibilitatea presei româneşti

TVR: Demersul de eliminare a taxei TV lezează credibilitatea presei româneşti

Iniţiativa privind eliminarea taxei TV „lezează credibilitatea presei româneşti, dar şi imaginea României”, în condiţiile în care statele europene fac eforturi „să sprijine financiar televiziunile publice, nu să le scufunde”, spune Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al TVR.

 

Potrivit unui comunicat al Televiziunii Române, mai multe asociaţii româneşti şi străine sprijină TVR, respingând demersul unui grup de parlamentari de a elimina taxa TV, prin modificarea Legii 41, de funcţionare a Societăţii Române de Televiziune(SRTv). Printre acestea se numără European Broadcasting Union (EBU) – cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa -, Federaţia Română a Jurnaliştilor (FRJ) MediaSind, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi ActiveWatch-Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP).

„Din fericire pentru TVR – dar şi pentru cei care caută calitate, adică programe educative şi culturale într-un peisaj audiovizual tabloidizat în exces -, curentul de opinie este favorabil TVR”, declară Alexandru Lăzescu, preşedinte-director general al Televiziunii Publice. „Cel mai grav nu este faptul că argumentele acestei iniţiative sunt bazate pe ficţiune, ci faptul că demersul este contra curentului european. Acest lucru lezează credibilitatea presei româneşti, dar şi imaginea României, per ansamblu. Majoritatea statelor europene fac acum eforturi să sprijine financiar televiziunile publice, nu să le scufunde”, spune Lăzescu.

Potrivit lui Lăzescu, România, o ţară membră a Uniunii Europene, are o obligaţie – prin Tratatul de la Amsterdam – să susţină un sistem de televiziune dual: public şi privat. „Or renunţarea la taxa TV ar duce inevitabil la încetarea activităţii Televiziunii Publice”, subliniază preşedintele TVR.

Totodată, în comunicat se spune că modul în care funcţionează Televiziunea Română este unul restrictiv, dat fiind statutul său de instituţie finanţată preponderent din taxa TV. „Mulţi uită – sau omit intenţionat – faptul că avem restricţii prin lege la difuzarea publicităţii, restricţii care nu se regăsesc în cazul televiziunilor private”, spune Lăzescu.

TVR nu poate întrerupe programele pentru a difuza reclame şi are dreptul la doar 8 minute de publicitate pe oră (faţă de 12 minute în cazul posturilor comerciale), prin lege. Iar din banii de publicitate încasaţi, doar TVR alocă – printr-o reglementare specială – 15% pentru producţia cinematografică autohtonă. „Deci să vrem să trăim doar din publicitate şi nu am putea”, spune Alexandru Lăzescu.

În ceea ce priveşte fondurile care provin de la bugetul de stat, acestea merg în proporţie de 98% direct către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR), pentru utilizarea staţiilor de emisie a radioreleelor şi a circuitelor video şi fonice.

„O altă confuzie în rândul oamenilor este aceea că ei plătesc de două ori taxa: odată cu factura de electricitate şi cu cea de cablu. Greşit: TVR nu încasează nici un leu de la operatorii de cablu, ci doar televiziunile private au astfel de venituri, caz în care vorbim de sume consistente, de zeci de milioane de euro. Aşadar: dacă din distribuţie nu atrage venituri, la publicitate are restricţii, iar fondurile care provin de bugetul de stat merg aproape toţi la SNR, atunci întrebarea care se naşte în mod firesc este următoarea: din ce s-ar mai susţine televiziunea publică, dacă s-ar renunţa la taxa TV?”, spune Alexandru Lăzescu.

„Tot în mod firesc, de aici mai rezultă două întrebări, la care toţi românii ar trebui poate să reflecteze, înainte de a întreprinde/analiza orice altă iniţiativă legislativă referitoare la taxa TV: avem sau nu nevoie de o televiziune publică? În plus, de ce TVR s-ar putea susţine fără taxa TV şi radioul – nu?”, concluzionează Alexandru Lăzescu, care conduce TVR din iulie 2010.

Potrivit comunicatului TVR, principalele obiective ale lui Lăzescu – „singurul preşedinte cu experienţă directă în managementul de presă din istoria TVR” – sunt: „reducerea risipei, definirea unei identităţi clare a canalelor şi atragerea de fonduri europene pentru digitalizarea arhivei TVR şi pentru crearea unei platforme interne de formare profesionială”.

La 5 februarie a expirat termenul de 45 de zile în care Camera Deputaţilor putea să se pronunţe asupra iniţiativei unui grup de parlamentari PSD care viza modificarea articolului 40 din legea nr. 41 /1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune. În lipsa oricărei dezbateri pe marginea acestei iniţiative, proiectul de lege a fost considerat aprobat tacit şi urmează a fi înaintat Senatului.

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), ActiveWatch şi Mediasind protestează faţă de adoptarea de către Camera Deputaţilor a propunerii legislative prin care se elimină obligativitatea taxei pentru serviciile televiziunii publice şi solicită Senatului să respingă proiectul de lege, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX în 8 februarie.

Pe de altă parte, în decembrie 2010, Ingrid Deltenre, director general al EBU, le scria reprezentanţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor: „Am încredere că, în calitate de parlamentari responsabili, fie veţi retrage, fie vă veţi opune acestei iniţiative periculoase”.

Valoarea taxei TV este în prezent de 4 lei/ familie lunar, ceea ce înseamnă în jur de 11 euro pe an. Taxa TV din România este cea mai mică din UE. Pentru comparaţie, în Cehia, taxa TV este de 83,57 euro/an, în Polonia, de 52 euro/an, în Slovacia, de 42 euro/an, în Marea Britanie, de 175 euro/an, Germania, 216 euro/an, potrivit informaţiilor furnizate de TVR.

Cele mai citite

România, un pas mai aproape de OCDE: Aviz favorabil pentru reformele din muncă și solidaritate socială

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a evaluat „favorabil” măsurile implementate de România în domeniul muncii şi solidarităţii sociale, în cadrul procesului de...

Analiză BBC: Anularea alegerilor prezidențiale în România. Acuzații de amestec rusesc și un val de nemulțumiri sociale

Într-o analiză publicată de BBC, corespondenta pentru Europa de Est explorează impactul unei situații care a șocat scena politică românească: anularea alegerilor prezidențiale. Anularea votului...

Seară regală pentru Corpul Diplomatic. Majestatea Sa Margareta a României: Țara noastră rămâne puternică/Țara noastră va rămâne fidelă alianțelor sale

Majestatea Sa Custodele Coroanei a găzduit în Sala Tronului de la Palatul Regal marți, 10 decembrie 2024, seara anuală dedicată Corpului Diplomatic acreditat...
Ultima oră
Pe aceeași temă