23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalRaport OSCE: Libertatea presei, ameninţată în toată Europa

Raport OSCE: Libertatea presei, ameninţată în toată Europa

Mai multe incidente petrecute inclusiv în Grecia, Italia şi Franţa, state membre ale UE, i-au determinat pe oficialii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa să avertizeze că libertatea mass-media este în pericol. În raportul publicat de organizaţie cu 56 de state membre care monitorizează securitatea regională scrie că “îngrijorări privind libertatea mass-media au apărut în majoritatea statelor membre ale OSCE. Numai că se manifestă diferit”, informează EUobserver, citat de realitatea.net.

Raportul, care este publicat anual de organizaţie adaugă că “libertatea de a ne exprima este pusă la îndoială şi încercată din multe direcţii”. Aceste ameninţări se manigfestă prin “metode tradiţionale” de control a libertăţii de expresie, dar şi prin noile de tehnologii care suprimă şi îngrădesc fluxurile de informaţii şi pluralismul mediatic.

Încălcările, fie existente, fie potenţiale, variază de la proiectul de lege ce se discută în Italia şi care prevede supraveghere elecronică, la un proiect de lege în Estonia care prevede prea multe excepţii de la dreptul jurnaliştilor de a-şi proteja sursele, până la faptul că preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, este şi şeful televiziunii publice, France Television.

Alte îngrijorări formulate de OSCE au legătură cu un pachet de legi ale mass-media adoptat de parlamentul maghiar care ar putea altera libertate presei, dar şi cu faptul că existenţa unui radio din Grecia care emite în limba turcă este pusă sub ameninţare. OSCE a precizat în raport că speră că Germania va adopta în curând o lege care să-i protejeze pe jurnaliştii de investigaţie. În afara spaţiulu comunitar, OSCE a subliniat atacul brutal asupra unui jurnalist sârb cu opinii anti-naţionaliste, numărul mare de dosare penale pe care le au jurnaliştii în Turcia, lipsa de pluralism media în Kîrgîstan şi o serie de atacuri suferite de jurnalişti în Rusia.

“Autorităţile nu au înţeles încă faptul că mass-media nu sunt proprietatea lor privată şi că jurnaliştii au dreptul să-i verifice pe cei care sunt aleşi”, a spus Dunja Mijatovici, cea care conduce departamentul de monitorizare a libertăţii presei din OSCE. “Violenţa asupra jurnaliştilor echivalează cu violenţa asupra societăţii şi democraţie. Acest comportament ar trebui condamnat, iar făptaşii, trimişi în judecată”.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă