10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalCum îşi propune CNA să restrângă posibilităţile de a jigni femeia în...

Cum îşi propune CNA să restrângă posibilităţile de a jigni femeia în audiovizual

Preşedintele CNA, Laura Georgescu, a declarat, miercuri, că instituţia pe care o conduce va realiza un Cod de bune practici prin care se va încerca restrângerea posibilităţii de a jigni “un şef de instituţie femeie, un politician femeie, un vector de opinie femeie”, informează Mediafax.

La Palatul Parlamentului se desfăşoară, miercuri, maratonul de dezbateri “Discriminarea de gen în domeniul audiovizualului”, organizat de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), la care participă reprezentanţi din mediul juridic, politic, academic şi ai societăţii civile, precum şi reprezentanţi ai posturilor de radio şi televiziune.

“Consiliul Naţional al Audiovizualului va face un Cod de bune practici, în care va încerca să restrângă posibilităţile de a jigni un şef de instituţie femeie, un politician femeie, un vector de opinie femeie, care vine cu idei uşor antagonice realizatorului sau celui care o invită. Asta este tot ceea ce vom face, nimic altceva”, a explicat preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Laura Georgescu a fost întrebată de presă în ce context s-a simţit discriminată, după ce preşedintele CNA a menţionat, la dezbaterile privind discriminarea de gen în domeniul audiovizual, că a trecut prin astfel de situaţii.

“Contextul este foarte simplu, deşi provin din această industrie şi nu eram contabil, eram un producător de vârf, în secunda în care am preluat conducerea acestei instituţii, brusc trebuie să arăt bine, trebuie să fiu un fel de Cleopatra, un fel de Mata Hari, nu înţeleg de ce. Dacă era vorba de un bărbat, cred că nu interesa pe nimeni nici cum arată, nici ce vârstă are, nici ce culoare de păr are, nici câte kilograme are. În secunda în care am fost atacată direct pentru modul în care arăt, am o problemă de discriminare, care merge mai mult de diferenţa de sex şi de a spune «Bună ziua, domnule,
Bună ziua, doamnă»”, a declarat acesta.

Întrebată cum ar putea femeile din mediul audiovizual să depăşească discriminarea şi dacă acest lucru ţine de societate, Laura Georgescu a replicat: “Nu. Ţine de dorinţa de a jigni. Este clar că discriminarea apare în secunda în care un om doreşte să te jignească şi cel mai simplu procedeu de a te jigni este să facă trimitere la modul în care arăţi şi la sexul pe care îl ai. Cum vor depăşi femeile? Uitaţi-vă bine cum, prin indiferenţă, făcându-se că nu înţeleg”, a completat Georgescu.

Maratonul de dezbateri “Discriminarea de gen în domeniul audiovizualului”, care are loc miercuri, vine după alte dezbateri organizate de CNA: “Campionii se Nasc Acum!”, “Audiovizualul între ficţiune şi realitate”, “Libertatea de exprimare – drept fundamental sau absolut?” şi “Nu vă uitaţi copiii la TV – Vezi ce vede copilul tău”.

Pe de altă parte, CNA a lansat, pe 23 ianuarie, petiţia online “Interesul public mai presus de gustul publicului”, al cărei scop este “de a evalua necesitatea îmbunătăţirii unor prevederi ale legislaţiei audiovizualului pentru o definire mai clară a noţiunii de interes public în programele de televiziune şi de radio”. Până pe 4 iunie, petiţia CNA a strâns 20.670 de semnături, potrivit unei informări publicate pe site-ul Consiliului.

 

Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă